[]

dolar varsa euro getir altın alalım(mı)

Merhaba canlar
bi kaç gündür mynet finans vb. yerleri takip edip "başbakan fenerli olduğunu açıkladı dolar düşer", "ankara'yı büyük okyanustan gelen tsunami vurmuş euro artar" tarzında yorumlar okuyorum. sorum şudur ki bu döviz durumları tahmin edilebilir mi? tahmin derken "büyük hissediyorum ama istersen açayım" mentalitesinde değil de gerçekçilik payı varmıdır, yoksa bu arkadaşlar tamamen kumarmı oynuyor. piyasada fazla dolar alınırsa değeri artar aksine elde tutanlar satış yaparsa düşer bu işler böyle yürümüyor mu? bi şahış diğerine kitap, kanun tasarısı, anayasa ne bileyim ölü fare falan fırlatınca yada neblim el kol hareketi yapınca falan borsa, döviz bundan neden nem kapıyor bunu biri bana basitçe anlatırsa nası sevinirim anlatamam.



 
yatırım etkilenir. misal ecevit anayasa fırlattığında yabancı yatırımcı düşündü bu ülke stabil değil, parasının değeri her an düşebilir, ne oldu bizim millet de aynı şeyi düşündü. para çok değer kaybedince bankalar batar diyenler bankalara abanıp batmalarını sağladı(rushing out). öbür yandan da yatırımcı çekilince bu sefer para değer kaybeder deyip millet dolar aldı durdu, gene olmayacak bir şey olacak diye düşünüldüğü için cidden dolar tavana vurdu. olaylar aslında bu şekilde işler ama anahtar olan milletin bir şey olacak diye düşündüğünde cidden ona göre davranması ve yabancı yatırımcıya/ülkeye para akıtan kurumlara stabil bir düzen imajı vermekle alakalı. tabi yüzlerce değişken var ucuz işgücü, üretim maliyeti vs. ama çoğu baştaki ikisiyle alakalı.


  • passion rules the game  (22.09.08 20:57:01) 
türkiyedeki euro/dolar/ytl paritesi aslında euro/dolar paritesinden yüksek miktarda etkileniyor diyebilirim.o paritenin artış azalış nedenleri belli,hergün gazetelerde yazılan çizilen dünya haberlerinde görülüyor.Türkiyede ise ihracat genellikle euro üstünden yapıldığı için yüksek euro mevla idi,düşük dolar ile hammadde alıp ab ülkelerine (eet yaklaşık %60 ihracat)ülkelerine satınca durumlar iyi idi.küresel etkiler sonucunda euro düşüp dolar artınca tabi ülke olarak zararlı duruma gelir olduk. ha bu ülke içinde dolar nasıl artıyor azalıyor; yabancı yatırımcıların borsa üzerinden aldıkları yüksek karlar ve sonrasında ytl'ye çevirip elde ettiği karlar dolayısı ile azımsanmayacak bir düşük dolar etkisi oluyordu.diğer orta ölçekli yatırımcılarda ytl'de kalmayı daha karlı görüp hazine bonosu gibi şeyler alıyordu. küresel olarak da işler abd'nin düşük dolar politikası(yüksek ihracat için) sonucunda ülkemizde dolar düşük seyrediyordu. içeride(siyasi) ve dışarıda(ekonomik) yaşanan olaylar sonrasında da tekrar dolar/ytl paritesi değişti.

umarım açıklayıcı olabilmiştir.
  • yurdum insanı  (22.09.08 21:11:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.