[]

satranç'a ilgi azaldı mı arttı mı ?

bence azaldı sanki. eskiden oynayan bilen ilgilenen daha çoktu artık internettir oyundur derken ilgi azaldı gibi.

yani 15 sene önce 20 yaş altı gençlerin yüzde kaçı oynardı şimdi yüzde kaçı desek, şimdi daha az gibi geliyor bana.

tam tersini söyleyenler de var. internetten karşılıklı oynamak, kitaplara oyunlara ulaşımın kolaylaşması derken ilgi arttı diyenler de var.

siz ne dersiniz?

satranç kulüpleri falan? durumlar ortamlar nasıl?

 
zamanında çok oynardım, iyi derecelerim de vardı, sonra büyük çaplı bi turnuvaya katıldım, taksimde, lavuğun biri teorik oynuyordu bense düşünerek, adam açılışı sağlam yaptı teorik oynadığı için, sonra atak üstüne atak ve aldı maçı, tahtayı kafasında kırasım gelmişti o günden sonra bi soğuğum satranca azizim.


  • mtrsykl  (01.05.12 00:53:31) 
Düzenli olarak turnuvalara giden biriyim.Gördüğüm kadarıyla geçmiş yıllara göre ilgi artmış durumda.Özellikle okul çağına gelmemiş jenerasyon çok ilgili.Aileleride yönlendiriyor bu da demek oluyor ki ileride daha da ilgi artacak.Ayrıca satrançta kemikleşmiş bir kitle var yani hayata bir defa girince bir daha çıkmıyor.


  • Kierkegaard  (01.05.12 00:54:42) 
kreşlerde, ilkokullarda satranç öğretimi çok yaygınlaştı son senelerde. zamanla da artacaktır.

benim ortamım genelde okul kantininden ibaret, orada da genelde en azından 1 masada satranç oynanıyor olur hep.
  • jangara  (01.05.12 00:57:48) 
ortaokulda ben de sık sık oynardım, turnuvaya bile katılmıştım 3-4. maçımdan sonra turnuva 1. ya da 3. sü gelmişti ona elenmiştim, o günden sonra bikaç ay daha oynamışımdır sonra soğudum elimi bile sürmedim.

Ama satranç ilginç bir oyun, hocamı doğru düzgün yenmişliğim yokken arka arkaya 4 kere yendiğimi bilirim tek seferde.
  • juusto  (01.05.12 02:40:13) 
Aynen öyle oldu.Sadece satranç değil, internetten iletişim kurup fotoğraf paylaşmaya başlayınca insanlar, bu tarz pek çok oyun geride kaldı.Çoğu kişi de tavla bildiği halde oynamaz örneğin, "Şimdi tavla mı/satranç mı/... oynayacağız yeeaa?" derler.


  • grgn  (01.05.12 02:46:25) 
satranca ilgi artmış durumda hem de 10 küsur yıldır, bir sürü arkadaşım satranç dersi verip hayatını kazanıyor.


  • joepiscopo  (01.05.12 09:57:41) 
ilgi her geçen gün artıyor esasen. biraz yavaş ilerlediği doğrudur. geçmiş yıllara göre daha iyi noktadayız ama halen dünya çapındaki büyük ustalarla rekabet edebilecek noktada değiliz. elit seviyede gm olarak maalesef hiç oyuncumuz yok ama alttan güzel bir jenerasyon geliyor.

kulüpler ve ilgi açısından ise güzel şeyler oluyor.
mesela genç im'lerden deniz özen'in kurucu ortağı olduğu göktürk satranç akademisi kuruldu ve çok hızlı ve başarılı bir giriş yaptı.

bununla birlikte dijital ortamda da gelişmeler yaşanıyor.
tsf sitesinden turnuvaları takip edebileceğiniz gibi tüm turnuvaların listelendiği siteler de mevcut.

www.satrancistan.com
  • anathemamen666  (17.10.22 12:18:23 ~ 12:18:47) 
Çocuklar için çok fazla kurs vs var da. Yetişkinlerin oynayacağı yerler yok. Bir sürü kafeye gittim. Sadece birinde vardı.


  • Kahvedesu  (17.10.22 12:23:39) 
Bence bayağı arttı. Queen's Gambit isimli Netflix dizisinden sonra özellikle, ben de tekrar satranca geri döndüm ve 2 yıldır bağımlı gibi oynuyorum her gün 1 saat - bazen daha fazla. Hatta bayağı da ilerledim çünkü internette çok fazla satranç içeriği mevcut; açılışlar, oyun ortaları, oyun sonlarıyla ilgili birçok ders var. Satranç puzzleları var bedava. Stratejik ve/veya taktiksel kavrama geliştiren birçok içerik mevcut. Eski önemli oyunları hamle hamle analiz edebiliyorsun. Kendi oyunlarında blunderları, iyi hamlelerini vs tek tek bakıp anlayabiliyorsun.


  • yari cahil  (17.10.22 13:24:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.