[]

En modern dinamik web teknolojileri

Diyelim ki kullanici etkilesimi oldukca yuksek olan, veritabani kullanan, buyuk bir site yapacagiz, mesela Yemeksepeti veya sahibinden.com gibi. Bunun icin son zamanlarda piyasada kullanilan teknolojiler neler? GWT var onu biliyorum ama her browser'da iyi sonuc vermiyor. JSF halen kullanimda mi? Struts? Spring diyorlar bir de yoksa o mu? .NET cephesinde durum ne, ASP.NET MVC mi kullaniliyor genelde? En modern teknolojilerin .NET ve Java tarafinda birbirine denk gelenleri nelerdir? PHP kullanmak pek anlamli degil, degil mi?

Bu uygulamalari sunarken kullanilan applicatoin server'lar neler? Apache Tomcat gercek hayatta populer mi, saglam mi?

Veritabani baglantisinda object-relational mapping genelde kullaniliyor mu yoksa genelde isleri duz query yoluyla mi yurutuyorlar? Kullaniliyorsa bunun icin neler kullaniliyor (bildigim kadariyla Spring ve Hibernate genelde beraber kullaniliyor, bunu gibi neler var)?

Boyle saglam sitelerde hangi veritabani tercih ediliyor? Ozellikle ucretsiz kullanilabilen veritabanlarinda hangisi tercih ediliyor? Genelde mySQL mi? postgresql kullanan yer var mi?

Mevzuyu biliyorum, hepsi hakkinda fikir sahibiyim ama gercek hayatta bunlarin hangilerinin ne kadar kullanildigini-is gordugunu bilmiyorum. Bu konudaki en kucuk bilginizi-fikrinizi bile paylasirsaniz memnun olurum.

 
Java'da çok framework var. Hani öyle böyle değil. Bir ara araştırmıştım da; Jsf, Struts falan geçmek lazım. GWT seviliyor ama çok client-side sonuç çıkarıyor. çok fazla ekranda oradan oraya yer değiştirecek gibi hareketli uygulama geliştirilmeyecekse gerek yok. Güvenlik anlamında da sorun yaratıyor sanırım çünkü kontroller hep client tarafında yapılıyor falan.

neyse, Spring MVC, Wicket, Tapas(ya da böyle bir şey) ve böyle üç beş tane daha framework çok seviliyor ortamlarda. java web framework diye aratırsanız stackoverflow'da falan uzun uzadıya tartışmalar olması lazım.
.NET cephesinde ASP MVC dışında bir şey duymadım nitekim. Yorumlar baya iyi ama.
Bunun dışında PHP'nin de çeşitli kütüphanelerle çok güçlü olduğunu duymuştum. Ruby on Rails, Groovy falan da yurt dışında çok yaygın. Tabi biraz da işe bağlı heralde.

Object-relational mapping baya yaygın diye biliyorum. İnsanlar sql kullanmaktan çekiniyor artık. Ama tabi yeni projeyse. eskiyse onu çevirmesi kasıyor. Hibernate bu işin babası tabi ama her gün yeni şeyler türüyor. Nitekim Microsoft'un kendi frameworkleri var ki LINQ, generics, lambda, güçlü collectionları ile çok kral şeyler yapılabiliyor. Örneğin LINQtoSQL diye bir şey kullanıyorum bu ara baya iyi.

Bakmayın benim de bilgim sınırlı; bunların çoğu okuduğum/gördüğüm şeylerden çıkarımlarım. Yanlış çıkarımlar yapmış olabilirim.
  • natnan  (29.04.12 23:32:15) 
GWT nasil her browser'da iyi sonuc vermiyor ? zaten en onemli ozelliklerinden biri, developer'a vaadettigi seylerden onde geleni cross browser uyumluluk yahu?


  • guru  (29.04.12 23:32:40) 
GWT konusunda kafalar bir hayli karisik sanirim. "Güvenlik anlamında da sorun yaratıyor sanırım çünkü kontroller hep client tarafında yapılıyor falan." ne demek yahu? Google urunlerinin cogunda GWT kullanildigini tekrar hatirlatayim.


  • guru  (29.04.12 23:34:04) 
Hmm, gwt ie6, ie7 gibi browser'larda, firefox'un eski versiyonlarinda falan javascript motoru sebebiyle sikintilar yaratmiyor muydu (malum her tarafi javascript), yanlis biliyor da olabilirim.

bir de bildigim kadariyla gwt'nin performansi dusuk, arkadasimin yaptigi saglam bir gwt sayfasinin acilmasi (internet hizindan kaynaklanmayan bir sekilde) epey zaman aliyordu.
  • samfisher  (29.04.12 23:38:27) 
stackoverflow, .net mvc ile yapıldı diye biliyorum ve adamlar memnun bildiğim kadarıyla - performans olarak vs bi yerde uzun süre tek serverla çalıştığı yazıyordu.
python u da eklleyim bulunsun seveni çok yurtdışında.
php de heralde şirketin/developerların php geçmişi varsa kullandıkları bir dil olarak duruyor iyisiyle kötüsüyle.
bir de işin cloud boyutu var o boyutta bir site yapılacaksa scalibility hayati önem taşır direk amazon aws'ye uygun bişeylerle başlanabilir, ya da heroku falan var ama bunlar genelde sadece ordan burdan duyduğum şeyler.
  • koyukalem  (29.04.12 23:57:52) 
@samfisher. hayir duzgun kodlanirsa oyle bir sorun yok ki duzgun kodlanmazsa her teknolojide sorun yasarsiniz zaten.

Bu arada database tarafinda yapacaginiz ise gore uygun cozum NoSQL de olabilir, sadece SQL cozumlerini dusunmeyin.
  • guru  (30.04.12 00:46:43) 
@guru güvensiz demek istememiştim zaten de, server tarafında kontrolleri yapmak için amelelik yapmak gerekiyor gibi bir şeyler okumuştum GWT hakkında. Yanlış hatırlıyor da olabilirim. Bu demek değil ki GWT güvensiz ve dandik; sadece yapılacak işe göre değişir iyiliği kötülüğü bence.

NoSQL'i ben de bu ara çok duyuyorum, hala tam olarak ne olduğunu anlamış değilim ama.
  • natnan  (01.05.12 14:14:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.