[]

boyun damarinda tikaniklik + beyinde "pihti atmasi"

merhabalar,

annem (yas 59) 2 hafta once sag kolunda uyusukluk oldugundan sikayetci oldu, hemen haydarpasa acile goturduk, tomografi falan derken beyin damarlarinda ufak bi tikaniklik olmus dediler, kan sulandirici igne yaptilar heparin verdiler, 2 gece yatti hastanede. bundan 1 hafta sonra bir kere daha basina geldi ama bu sefer daha hafif oldugunu soyledi, bi onceki kadar kotu degilmis kolu, yine haydarpasa acile goturduk, yine tomografi ekg falan derken ayni sekilde igne yapildi ve bu sefer 5 gunluk igne verildi gunde 2 kere olacak sekilde. bu sabah kosuyolu kalp damar hastenesinde doppler cektirdi, soyledigine gore boyun damarlarinda sag tarafta %40 sol tarafta %60 tikanma mevcutmus (sag %60 sol %40 da olabilir emin degilim, ulan yuzunun rengi atmisti resmen son zamanlarda ben de yaslandi heralde diyordum, sanirim bundanmis). sanirim anjiyo da cektirecek yakin zamanda kalp damarlarinda bir sikinti olup olmadigini anlamak icin. sigarasi alkolu falan yoktur.

ekg sonucunda kalbinizde hic sikinti yok tas gibi dediler. kendisi tansiyon ve seker hastasi, gecen gun hastanedeki kan sonuclarinda sekeri sadece 200 maks deger iken 206 idi, bir de beyaz kan hucresi cok fazlaydi, 100 olmasi gerekirken 137 sanirim. (eger yardimci olacaksa buraya upload edebilirim kan testi sonuclarini, telefonla fotografini cekmistim.) beslenmesine bugune kadar hic dikkat etmedi, tansiyonu olmasina ve gunde 3 defa tansiyon ilaci almasina ragmen tuzu bocalaya bocalaya beslendi bol yag yedi vs, simdi "korku daglari bekliyor" diyerek yagi ve tuzu sifira indirdi dogal olarak. cok olmasa da biraz kilo problemi de var ama obez sayilmaz. cok yurur cok hareket eder ama son zamanlarda dizim agriyor diyerek yurumeyi de kesmisti biraz. bir de isi dolayisiyla cok sikinti ve stres yapiyor, babamla didisiyorlar baya ortak is yaptiklarindan, o da yoruyor sanirim.

simdi sorum o ki ey duyurucular, boyun damarlarindaki bu tikaniklik zamanla azalir mi? neler yapilmasi lazim, beslenmede ve yasam tarzinda nelere dikkat etmesi lazim? mesela gunde 1 bardak sarap icsin diyeni var, bali alkolu limonu karistirsin icsin diyen var, agzi olan konusuyor da hem sekeri hem tansiyonu oldugundan oyle her tedaviye "bu iyi geliyormus" diye atlamanin riskli oldugunu dusunuyorum. hakli miyim? ben normalde ayri evde yasiyordum ancak sirf annem kendine dikkat etsin diye tekrar eve tasinmayi dusunuyorum. onerileriniz nelerdir acaba? bu yuzde kirka yuzde altmis tikanma fazla midir?

devlet hastanelerine guvenmek istiyorum ama icimden ozele gitsek daha mi iyi olur acaba diye de gecirmeden edemiyorum, siz ne diyorsunuz, bildiginiz bu konularda uzman ve gercekten isinin piri doktor-hastane kombinasyonlarini paylasabilirseniz sevinirim.

bir de son olarak: gulden avci mi gulsen avci mi ne bi doktor varmis (google aramasinda bulamadim ama benim yeteneksizligim de olabilir.) bi alet varmis turkiye'de sadece memorialda ve o kadinin kendi muayenehanesinde mi ne varmis, 30-35 seansta damarlari aciyormusmusmus. var midir boyle bildiginiz bir tedavi yontemi?

cevaplar icin tesekkurler simdiden.

 
çok geçmiş olsun. sorunun içinde cevap var anneniz tansiyon ve şeker hastası. bunlara dikkat edecek başta. kanı sulandırmak için yapılabileceklerden sarımsak yemek, soğan yemek, bol yeşillik tüketmek var benim bildiğim. bir de bol su içmek tabi.


  • even i say faith no more  (27.04.12 17:14:20) 
geçmiş olsun annenize ve size

eğer beslenmesine dikkat eder, ilaçlarını da kullanırsa damar tıkanıklığı zamanla azalır, o konuda merakınız olmasın. ama tabii bunun ne kadar sürede olacağını kestirmek biraz güç...

eve geri taşınmanıza çok da gerek yok bence anneniz durumun ciddiyetinin farkında gibi geldi bana. siz onu çok sıkmayın, biliyorsunuz stres de bu tarz şeyleri artırıyor. öyle zart yağı zurt hapı falan değil de uzuuuuuun yıllardır bilinen şeyleri kullanmakta fayda var. zaten bu hastalığın 1-2 farmakolojik tedavi yöntemi var. diyetine de her normal insan gibi dikkat etmesi gerekiyor, az biraz da egzersiz. özellikle yürüyüş öneririm, tahminimce anneniz menopozdadır da, osteoporozu da geciktirir.

devlet hast/özel hastane konusunda yorumda bulunamayacağım. her iki hastane türü için de işin içinde biri olarak kötü şeyler duyuyoruz. doktorunuzu iyi dinleyin, söylediklerini mantık süzgecinizden geçirin, olmadı gelin buraya sorun
  • la noix  (27.04.12 17:18:13) 
60% tikanma var ve anneniz iskemik atak gecirdigine gore cerrahi mudahele yararli olabilir. bunun genel olarak iki yontemi var, birinde sah damarina stent takiliyor, digerinde de damarin icindeki daralmaya sebep olan plagin alinmasi (endarterektomi). annenizin saglik durumu ve yasina bagli risk faktorleri iki prosedur icin de. damarlarin daralmasinin ilaclardan sonra da belirti gostermesi bana cerrahi mudahele gerekliymis hissi verdi ama bunu doktoru daha iyi bilecektir.


  • tom riddle  (27.04.12 18:01:55) 
2 hafta önce aynı durum abimin(yaş 29) başına geldi. beyin damarlarında kan pıhtılaşması sonucu kısmı felç geçirdi. sağ tarafını hiç hissetmedi. doktorun dediğine göre bu gibi durumlarda acil müdahele çok önemli, ilk 3 saat içinde abim iğne olmasa sonuç ölüme kadar gidebilirmiş. neyseki biz 2 saat içinde mersinden adanadaki hastaneye yetiştirmiştik. iğneyi olduktan 3 saat sonra normale dönmüştü tamamen. ama 1 hafta hastanede kaldık anjiyo, tomografi, ekg ve ismini bilmediğim bir sürü test uygulandı hiç bir şey çıkmadı. doktor sigarayı yasakladı, yağ ve tuzdan uzak durmasını söyledi. bir de ömür boyu coraspirin kullanmasını söyledi. testler hala sürüyor ama bu vakalarda belirgin bir şeye rastlamanın zor olduğunu söyledi.


  • cmshn  (27.04.12 18:05:45 ~ 18:06:37) 
çok geçmiş olsun.


  • dogabey  (27.04.12 19:07:08) 
Benim babaanneme 7-8 ay önce oldu bu. Hareketlerinde sorun yoktu ama konuşmasına vurmuştu, konuşamıyordu. Söylediğin gibi kan sulandırıcı vs. tedavilerle 1-2 ay içinde tastamam normal konuşmasına döndü.

Aynı zamanda kalp, akciğer, tansiyon, şeker hastalıkları da var ve epeyce yaşlı. İlaçları dışında özel bir şey kullanmadık. (Diyeti var tabii şu yasak bu yasak şeklinde). Şu an Allah'a şükür sağlığı yerinde. Hatta yan odadan horlamalarını duyuyorum :)

Anneniz daha genç. Allah'ın izniyle hastalığı da (varsa)tehlikeyi de atlatacaktır.

Geçmiş olsun.
  • lazor  (28.04.12 04:14:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.