[]

Sistem uzmanlığı verilen paralara değer mi ?

Yakın zamanda lise mezunu bir arkadaşım bilgeadam'ın halk arasında sistem mühendisliği olarakta bilinen ama esas adı sistem uzmanlığı olan 400 saatlik kursuna gidecek bir aksilik olmazsa. Ancak fiyatları fahiş durumda 10.000 ytl'den fiyat açıp pazarlıkla 8000 ytl'ye falan düşüyorlar. Sizce bu sistem uzmanlığı verilen bu paralara değer mi ? Ya da bilgeadam'dan malum sertifikayı alır almaz dışarda hemen iş bulabiliyor musunuz ? Bu sertifika hakikaten iş sahasında çok mu avantajlı? Ya da en basit ifadeyle bu arkadaş kariyer.net'e ben sistem uzmanıyım sertifikam var falan dese havada kapılır mı ?




 
İşe iyi paralarla başlıyorlar. 2000-2500 hatta daha fazla kazananlar tanıyorum. Yani kendini kısa bir süre sonra amorti ediyor. Dükkan açıp riske girmekten iyidir.


  • ataturkiye  (07.09.08 17:01:24) 
2000 lira ile işe başlamayı asla beklemeyin. Çevremde gördüğüm pek çok sistemci 600 - 800 lira arası bir maaş ile başladı.

Mcp sertifikasyonu alınacak olan dala göre farklılık göstermektedir. Sistem için ayrı yazılım için ayrı sertifikasyon sınavlarına tabi tutulur. 1 sınav fiyatı 80 lira civarındadır.

Yazılım için ilk girdiğiniz sınav 70-536'dır. 40 sorudan oluşur 1000 puan üzerinden değerlendirilir 700+ geçme notudur. Sınavı geçtiğiniz zaman mcp olmak için ilk adımı atmış olursunuz fakat mcp olamazsınız. Ardından uzmanlaşmak istediğiniz alana göre Asp.net ya da Framework olarak 2ye ayrılan sınavlar bütününe girersiniz. Bunlar toplamda 9 tanedir. 2.sınavı geçtiğinizde Hoşgeldin kiti alırsınız o zaman mcp kartınız ilk sertifikanız ve mcpID'niz gelir.

9 sınavın bütününü geçtiğinizde de MCPD(microsoft certified professional developer)olursunuz.
Sertifikalar iş başvurularında pek önemsendiğini görmedim. IT sektöründe özellikle yazılım kısmında sertifikalarınız değil bilginiz önemlidir. Şu an lise mezunu bir arkadaşım 4.800 liraya büyük bir yazılım firmasında çalışmakta. Varın gerisini siz düşünün.

Sınavlar ingilizce almanca fransızca ve japonca olarak yapılmakta. istediğiniz dili kendiniz seçiyorsunuz.

Avrupa'da sertifikasyon pek önemsenmiyor diye biliyorum. Siz iyisi mi sertifikaları alana kadar bu sertifikasyonların temsil ettiği bilgilerinizi genişletin
  • alkolik imam  (07.09.08 18:05:24) 
Öncelikle bilisim sektöründe bilgisayar mühendisliği bitirmiş, bilimum dilleri yalamış yutmuş, yabancı dile sahip kişiler bile kariyernet gibi yerlerde havada kapılmıyor.
alkolik imamında söylediği gibi bu sektörde hangi sertifikalara sahip olduğun, hangi okulu ne derece ile bitirdiğin değilde ne yapmış/yapabiliyor olman önemli hatta bunun en büyük örneği bu siteden haberdar herkezin tanıdığı ssg. o 8000 10.000 ytl ücretler kurs ücretleri, sınavlara girmek için sınav ücretlerini yatırman yeterli illa kurs almana gerek yok zaten nette sınavda sorulan sorular cevapları ile birlikte dolaşım halinde bilgi sahibi olmadan ezberlenerek bile sertifika alınabilir.
tecrübe ettiğim kadarıyla yunanistan ve italya'da bu sertifikalar tabiri caizse pek sallanmıyor türkiye'de de alan bi arkadaşım konusunda iş bulamayıp bi turizm firmasının ofisinde bilet satmakla meşgul yani kısacası ne yatırılan paraya nede çekilen stress ve uğraşa (bence)değmeyecektir. onun yerine en basitinden web programlama/tasarım alanında eğitim almak sanırım daha mantıklı en kötü ihtimalle arkadaşınız bi şirkette iş bulamasa bile kendi başına freelance çalışabilme şansı olucaktır.
  • yobaz  (07.09.08 20:40:32) 
benim tanıdığım windows yükleyemeyen sistem mühendisi var. Bunu benim dışımda işverenlerde biliyorsa 2000 ytl ler zor biraz. son olarak microsoft sertifikaları o kadarda prestijli değildir.


  • ned flanders  (07.09.08 21:32:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.