[]

Dövizi Yüksek iken Satmak Üzere Düşük iken Almak

şimdi ben geçen ay dolar kuru 1,16 iken 10000 dolar aldım
şuan 1.23
12300-11600=700 ytl kar yapmış oluyorum yarın bozarsam doları :)
soru şu ki boyle yapmak mantıklı mı?ne zaman yuksek ne zaman dusuk karar vermesi gerçekten zor ama.son 1 yıllık doların grafiğine baktım da bana mantıklı gibi geliyor.ne dersiniz?

yani normalde bankada ytl olarak paramı tutuyordum çünkü dolara gore getirisi daha fazla (misal 10000 dolara bir ay sonra 35 dolar artıyor ,11600 ytl ise 1 ay sonra 150 ytl artıyor) geçen ay dolar kuru çok düşüktü alayım dedim çıktıgında bozmak uzere şu anda da kur yuksek sayılır.yarın doları satıp ytl almayı dusunuyorum tekrardan kurun inmesini bekleyeceğim ve de çıktığında tekrardan doları bozacağım.mantıklı bir iş mi bu?

aslında amacım bir ev sahibi olabilmek için para biriktirmek her ay yaklaşık 1000 ytl artıyor maaştan 2-3 seneye kadar elimde birikmiş bir para olacak ustune de ev kredisi cekerek almayı istiyorum.
ekonomiden gram anlamayan birisi olarak soruyorum siz değerli ekşi duyuru sakinlerine ,yukarıdaki düşüncem hesaplarımda de ki yanlışlıklar varsa duzeltebilir misiniz ve bana ne tavsiye edersiniz?

 
yanlış değil ama eksik hesap.
mesela dolar 1.5 ytl idi diyelim, sonra 1.3 ytl ye düştü ve senin gibi düşünenler aldı ki kur yükseldiğinde satıp kazansın...ama ülke ekonomisi buna izin vermedi ve sürekli az dahi olsa azalma oldu..? doların başına yaklaşık böyle bişi geldi zaten. hatta uzun vadede zarar etti dolar alanlar. riske değmez.

  • akcelik  (07.09.08 16:11:59) 
doların hakkı bence 0.66 eur'dur. eur al derim.


  • desdinova  (07.09.08 17:31:10) 
kısa vadede karlı iş gibigözüksede yapılan işlem sadece paranın yabancı paralar karşısında değer kaybetmesini önler.

başka bir şekilde açıklamak gerekirse cepte para taşımanın bir maliyeti vardır. şimdi sen pekala o parayla likit fon veya türevi yatırım araçlarına yönelsen paran değer kaybetmemiş olur ve bu maliyete katlanmamış olursun. senin yaptığın işlem bundan biraz daha iyi gözüksede risk barındırdığını unutma. tabi şu var bizim ülkemizde revaluasyon olma ihtimali birazdan kafama yıldırım düşme ihtimaline yakın olduğundan çok da riskli diyemeyiz.
  • tai  (07.09.08 18:46:31) 
benzer durumdayım tek farkım ekonomi ve finanstan 1-2 gram anlarım

Türkiye ekonomisinin 2001den itibaren dönüştüğü durum nedeniyle kısa dönemli kur hareketlerinden para kazanmak fazla paranoyakça olur. 1.16dan alıp 1.23ten satmak tabii ki para kazandırır ama bu her ay tekrar etmez. aynı şeyi tekrar yapmak için 6 ay daha beklemeniz gerekebilir, o sırada kaybedeceginiz faiz kaybı da 700 ytl'den çok olur. (10 bin doları ytl'ye çevirip bono alırsanız ilk yıl 2100ytl faiz getirir)

sonuç: faiz, diğer tüm yatırım araçlarını orta-uzun vadede döver. paranızı mevduat veya bono faizinde tutun, fonlarla filan uğraşmayın, bankalara para kazandırmış olursunuz. (bankacıyım).

ha oldu ki çok yakında bir kur hareketi veya borsa yükselişi bekliyorsunuz; o zaman faizden çıkıp bunlara girer parayı vurur faize geri dönersiniz.

daha teknik sorular için bana msj atabilir veya www.hisse.net/forum adresinde yazılanlara bakabilirsiniz.
  • 507  (07.09.08 23:34:19 ~ 23:34:55) 
bende uzun zaman önce yükselir düşüncesiyle dolar almıştım ama artık umudumu kestim 1.5, 1.6 gibi oranlara yükselmesinden. elimdeki miktarada alıştım gerçi çocuğum gibi oldu :) şimdi yeni planım bu parayı elimde tutup ekonomik darbogaz yaratmak (bkz: soros)


  • patricia teyze  (07.09.08 23:37:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.