[]

Evlenmek ve "Ev"lenmek..

Merhaba yenilmez Galya'nın sevdiğiyle bir yastıkta kocamayı hayal eden veya gerçekleştiren yurttaşları;

Ben evlenmeye karar verdim! (Tek başıma yapacakmışım gibi oldu..)
Belki hatırlayanlarınız vardır, evlilik teklifi, yüzük seçimi vb. oldukça yoğun araştırmalarım oldu burada..
Şimdi sıra evlilik ve sonrası hakkında ufak araştırmalarda..
Düğün tarihimiz belli.. 1.5 yıl sonraya denk geliyor yaklaşık olarak.
Evimiz yok.. Onun ailesinde de benim ailemde de "Ev alalım çocuklara rahat etsinler" bütçesi yok..
Evliliğin ilk yıllarında kira olmak zorunda, hatta daha sonraki uzun yıllarda böyle gidebilir diye bakıyorum.
Ama, kira dediğimizde "havaya" atılan para diyor herkes.. (Doğru gibi?)

Bir sürü site, proje vs. reklamı var gazetelerde.. İstanbul'da merkez semtlerde(Şişli civarı) yaşayan insanlarız. Şimdi bu yaşantıya çok uzak kalmadan bir projede ev almaya çalışsak, peşinat şu bu aylık taksit neye çıkar merak ediyorum.

Hani bas bas bağırıyorlar, 10bin peşin, kalanı bilmem kaç trilyon ay taksit diye..

Var mı bildiğiniz duyduğunuz "Bak burası makul şeyler teklif ediyor" dediğiniz şeyler..

Doğruya doğru, bütçem çok çok dar.. Ama insanın kendine hedef koyması gerektiğine inanıyorum..
Belki gün gelir "Şu işe girelim artık piştik" diyebiliriz..


Teşekkürler şimdiden..

 
çok uzun uzun konuşmayacağım. evli filan da değilim. ancak şunu söylemeden duramıyorum.

kesinlikle ama kesinlikle evlilik öncesi ve sonrası çok çok ciddi kredi borçlarına kesinlikle girmeyin. hatta kredi kartından uzak durun. borç yiğitin kamçısı filan bunlar hikaye.. tekrar ediyorum krediden ve kredi kartından uzak durun.

not: az önce bir kredi kartının borcunu bitirip, makasla çatır çatır kesip, fotoğrafını çeken adam olarak konuşuyorum.
  • arafa  (05.03.12 12:24:16) 
@arafa : Çok çok iyi anlıyorum bu öneriyi.. Asla bu tarz büyük bir borca girmem.
Zaten belirttiğim gibi, "Gün gelirde gücüm olursa" diyerek soruyorum.
Olmayan parayla birşey almayı hayatta düşünmem..
Krediye girecek olsam bile, o kredi ücretini karşılayabilecek durumda olmam gerekir.
  • quaker  (05.03.12 12:31:08) 
kredi borç senet evliliği bitiriyor. gerçekten söylüyorum bunu çevremde çok çok iyi para kazanan fakat yine çok büyük kredilere girdikleri için evlilikleri biten 2 çift var. onların bana tavsiyesini söyleyeyim size de, krediye girmeyin elinizdekiyle mutlu olun bol bol gezin. hayırlı olsun bu arada tebrik ederim.


  • madworld  (05.03.12 12:45:40) 
şu anki şartlarda, bir evi almak için yüksek oranda kredi çekmek (%50'sinden fazlası kredi çekilerek ödenecekse) makul gelmiyor bana. tabi bir yandan para biriktiyor olacağınızı düşünerek söylüyorum.

şişli+yeni proje makul bir ev için 400.000 TL'den az olmaz diye düşünüyorum bir de.
  • schwannoma  (05.03.12 12:53:06) 
merkezi yerlerdeki yeni yapılan evler 500.000 tl civarı olur. o yüzden geçiyorum.

bahsettiğin projeler halkalı, ıspartakule, ümraniye, kartal vb. civarında. ortalama 2+1 250.000 tl desek. 50-60 bin tl peşinat lazım. 200.000 tl'ye 10 yıllık kredi kullansan bugünkü faize göre (1,2 civarı ki yüksek. 5-6 ay önce 0,8 civarıydı) ayda 3000 tl civarı taksit ödemen lazım. bu miktar gelirinin en az 3'te biri değilse uzak dur. kredisiz alacaksan firmaların %5 peşinatlı kampanyaları olur ama 6 ay sonra falan yine senden 40-50 bin alırlar. veya %0 faiz der ama yine büyük miktarlarda ara ödemeler olur.
  • merhum  (05.03.12 13:00:39 ~ 13:11:24) 
İstanbulun daha cebinize uygun bir bölgesinden ev alırsanız düğünden gelen takılan paraları peşinat olarak ortaya koyup 120 ay 100 bin tl konut kredisi yapabilirsiniz aylık 1500 - 2000 ödemeyi üzülerek söylüyorum kira öder gibi devri kapandı. artı en az 50 bin toplamanız lazım düğünde .
Arkadaşım evleniyor, varlıklılar evleri var müstakil bina kendi dairesine oturucak üst kata 2 tane arabaları var (birisi şahin) kira gelirleri var aylık 2-3 bin TL ama yine düğün için arabasını sattı masraf çok arkadaşım 22 bin tl ye sattı arabayı bütün masrafları falan yaptık elde avuçta birşey kalmadı. siz düşünün birde bir yatak odası takımı 3-4-5 bin tl lerde artı olmazsa olmaz bir şey hakeza bütün evi dizmeyi sen düşün 22 bin bu alışverişn dışında harcanan para mekana elbiselere gelinlik şu bu bakalım ne toplancak düğünde birde o var.

  • mmt  (05.03.12 13:13:21) 
Herkesin yazdıklarını tek tek okudum.. Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkürler..
Açıkçası, ben de kötü kuruyordum kafamda ama, herkesin bu kadar net olarak zararlı olduğunu söylemesi biraz içimi burktu..
Baba parası olmadan zor diyorsunuz yani..
Aileyle kirada nasıl oturuyorsam, kendi evim de kira olacak bu gidişle..
Eh canımız sağolsun :)
  • quaker  (05.03.12 13:18:02) 
ben konut kredisi "zararlıdır" demiyorum. şartlara göre değişir. evlendikten 3-5 yıl sonra birikim (peşinat) yapınca düşün bunları. %25 peşinatın varsa, beğendiğin evi "uygun fiyata" bulursan, düzenli gelirin varsa, bu gelir kredi taksitinin en az 3 katıysa, faizler 0,6-0,8 civarındaysa kredi çekilebilir bence. bir de almayı düşündüğün evin kirasıyla karşılaştırma yap. diyelimki o evi almak yerine kiraya çıkacaksın. kirada kalacağın sürede ödeyeceğin parayla (kiraları zamlı olarak düşün) bankaya ödeyeceğin faiz vb. tüm masraflar başabaşsa ev almayı düşün. son olarak ilk etapta hayallerindeki evi değil de daha mütevazi bir evi almayı düşün. ilerleyen yaşlarda geçersin hayalindeki eve.


  • merhum  (05.03.12 13:32:05) 
"kira öder gibi ev sahibi olun" sloganlı projelerden uzak dur. bu konutların ödeme planlarında genellikle balon ödemeler oluyor. yani 6 ayda bir ya da 12 ayda bir senden peşinat gibi yüklü paralar istiyorlar. sonuç olarak sadece ilgi çekici bir reklam cümlesinden ibaret o vaatlerin hepsi. o nedenle büyük yapı şirketlerinin kalbur üstü plaza insanlarına pazarladıkları o yeni projelere bakma bile derim.


  • sir gawain  (05.03.12 13:35:16) 
Evet o ara ödemeler çok can yakıyordur büyük olasılıkla.. Yaklaşılmaz..

Kredi konusunda da, herkesin dediğine uyuyorum bende..
Zaten mantığıma uymuyor alacağım kredinin %30-40'ını karşılayabilecek likit yoksa elimde.. Kendimi güvende hissetmem lazım böyle bir işe gireceksemde..
  • quaker  (05.03.12 15:07:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.