[]

yüksek lisans meselesi

arkdaşlar bu yüksek lisans meselesi nedir, haziranda mezun oluyorum herkes yüksek yapıcakmısın diye soruyor, düşünmüyorum diyince aaa filan diyolar...

bu yüksek lisans zorunlu bişey mi ( :D ) ? yapmazsak ne olur ?

ayrıca bunu yapmak için ortalama, ingilizce, ales filan gerekiyormuş, ingilizce ve ales tamamda ortalamam 2.99 7. dönem itibarıyla, sizce yüksek lisansa kabul edilmem mümkünmü ? (itü'de)

makine mühendisliği okuyorum (trakya üniversitesi)

teşekkürler....

kusura bakmayın bu yüksek lisans olayında cahilim.

 
Yüksek lisans şart gibi bir şey oldu artık, iş hayatında yükselmek için. İş hayatındaki hemen hemen herkes maaşa ve yükselmeye etkisi için yüksek yapıyor.

ALES, KPDS, ÜDS gibi sınavlara gir mutlaka 2. dönem. Olur da YL yapmak istersen elinde olsun en azından.

İTÜ için 2.75 ortalama kabul şartlarında var. Ama tabi mülakat ve yukarıda bahsedilen sınavlardan aldığın notlar da önemli kabul için. Yani mümkün.
  • ben yapmadim miki yapti  (29.01.12 13:57:20) 
bence iş hayatında bir boka yaramıyor dostum. Ama senin branşın için bir bilgim yok. Zaten sırf insanlar soruyor diye yapacaksan kendini yorduğuna değmez. İstisnalar ve akademik kariyer hedefleyenlerin dışında yüksek lisans yapanları iş hayatına atılabilecek cesareti kendinde göremeyen insanların yaptığı bir şey olarak görüyorum, en azından Türkiye için.
Beni soracak olursan Ankara Ü.'deyim yüksek lisans yapıyorum :D
ama şu an bir işte çalışıyorum, çalışmadan önce başlamıştım yani..
  • chaoslord  (29.01.12 14:35:09) 
valla zaman geçirmek haricinde bi boka da yaramıyor. mezun olup atanan adamlar şimdi işini evini herşeyini de kurdu. öyle idealleri olanlar falan da sonrada yapıyor. işi gücü olunca zaten pek sıkıntı da etmiyor rahat rahat yapıyor adamlar. ha benim gibi atanamayıp bi bok yapamayanlar da yüksek lisans deyip vakit öldürüyor.

benden tavsiye akademik kariyer planların yoksa. elindeki diğer alternatifleri değerlendir önce. sonrasında zaten işin gücün olunca yaparsın.
  • kumlupara  (29.01.12 14:41:58) 
niyetin yoksa kalabalık etmek için gitme hiç. iş hayatında yükselme, kamu da kıdem alma, akademide kalma gibi şeyler için düşünüyorsan bulaş.


  • rosencruz  (29.01.12 14:50:24) 
işin özünde yüksek lisans, bir konuda iyice uzmanlaşmaktır. mesela makine mühendisliği'nde belli bir konuya odaklanmak ve o konuda çalışmak. eğer iş hayatında makine müh. ile ilgili belli bir alanda çalışmak istiyorsan, o dal ile ilgili yüksek lisans yapabilirsin. makine müh. konularını bilmediğim için bir şey diyemiyorum.

mesela bilgisayar müh. bitiren bir insan, bilgisayar müh. ile ilgili konuları bilir. fakat yüksek lisans yapmak isterse, bilgisayar müh.'ün belli bir konusu üzerine yoğunlaşır. mesela veritabanı uygulamaları, mesela yazılım mühendisliği vs. vs.

yüksek lisans zorunlu değildir. ama günümüzde şart haline gelmiştir. kimisi ise yüksek lisans yapmadan kendisini bir konuda geliştirerek, o konu ile ilgili yüksek lisans yapmış kişiden daha donanımlı hale gelebilir. olay tamamen kişide bitiyor yani.

ha yüksek lisans diplomasına önem veren iş yerleri yok mu? var tabii. sen istediğin kadar kendini yetiştir, adam diplomaya bakabilir.

çalışmak mı yüksek lisans yapmak mı ikileminden kurtulmak için uzaktan eğitim yüksek lisans seçenekleri mevcut. artık çeşitli üniversiteler, özellikle çalışanlar için uzaktan eğitim yüksek lisans eğitimi sağlayarak bireyin hem iş hayatında çalışmasını hem de yüksek lisans yapabilmesini sağlıyor.

yüksek lisans yapmak için ALES puanı, dil yeterliliği (ÜDS ya da KPDS ya da Okulun kendi ingilizce sınavı) gerekiyor. bunları elde ettikten sonra yüksek lisans yapmak istediğiniz okulun ilgili bölümünün internet sitesine bakın. orada en az kaç ALES, en az kaç dil puanı talep ettikleri yazıyor. sen elindeki bu puanlarla o bölümün yüksek lisans programına başvuruyorsun. onlar seni bir mülakata çağırıyor. mülakatta onlara neden bu bölümde yüksek lisans yapmak istediğini anlatıyorsun. bir de kafalarına eserse bölüm ile ilgili bilgi soruları sorabiliyorlar. mülakattan bir puan alıyorsun. son hatırladığım mülakat %50, ALES %30, dil yeterliliği %20 idi. kimi yerlerde bu değişebilir. ALES %40, dil yeterliliği %10 olabilir. bu oranlara göre bir puan elde ediyorsun. elde ettiğin bu puan, o bölüme başvuran kişilerin elde ettiği puanlarla birlikte listeleniyor. diyelim o bölümün yüksek lisans kontenjanı 10 kişi. yetkililer de başvuran kişiler arasından en fazla puan alan 10 kişiyi yüksek lisans programına kabul ediyor. yani senin ALES'in 95 olsun, dil yeterliliğin iyi bir puanda olsun, ama mülakatta adamlar sana sallıyorum 30 puan verirse, birçok insan senin önüne geçer ve giremezsin o programa. bunun önüne geçmek için, mülakatta adamları ikna etmelisin. onlara "ben burada yüksek lisans yaparak sizin de işinize yaramak istiyorum" fikrini vermelisin alttan alttan. mesela askerden kaçmak için yüksek lisans yapmak istediğini hissettiren kişiyi kesinlikle kabul etmezler. bilirler ki o kişi yüksek lisans programına boşuna kontenjan dolduracak. böyle şeyler işte.

@infernal majesty, evet haklısın ben o mevzuatı unuttum. zaten dedim tam bilmiyorum diye :) teşekkürler ekleme için.
  • deckard  (29.01.12 15:00:41 ~ 30.01.12 12:52:07) 
deckard'ın yazdıklarına ufak bir düzeltme yapalım:

ales'in başarı notuna katkısı %50'den az olamaz, yök öyle istiyor. yani ales %50, mülakat %30, lisans ortalaması %20 gibi bi şey olabilir. ayrıca hesaplamada lisans ortalaması da önemlidir. bazı okullar başvuru şartı olarak belirli bir ortalama üstü isteyebilirler.
  • infernal majesty  (29.01.12 15:20:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.