[]

Türkiye'de proje yönetimi

Türkiye'de inşaat sektöründe proje yönetimi uygulanabilir mi? fikirleriniz neler?

Terim çatışması olmaması açısından şöyle diyeyim;
Project management ve bunun altında da cost, quality ve safety management olarak ayrı ayrı düşünebilirsiniz veya daha da güzeli size bırakıp fikirlerinizi alayım.

Sadece çok büyük firmalar açısından değil, küçük müteahitler açısından da yaklaşabilirsiniz, yorumlarınız değerli.

Zamanınız için teşekkürler.

 
uygulanir ama kimse uygulamaz, turkiye de kucuk ve orta olcekte insaat sektorunde muteahhit amcam buralari boyle boyle yapicaz, 1 yila kadar binanin ince sivaya hazir olmasi gerek muhendis bey bir suru kredi aldim yoksa batariz, butcemiz su kadar ne kadar butcenin altinda yaparsan o kadar ekstra yuzdelik alicaksin der (bu kismi cost oluyor), muhendis ekibi toplar uyduruktan bir statik yapar, bina yapilmaya saldim cayira mevlam kayira ekolunde baslanir (bu kismi quality). Duvar ustasina ustam sivayi bol koy depremde falan dayansin denir, bir de kaza bela gelmesin diye is teslimi sirasinda kurban kesilir (bu kismi safety management),
eskiden de boyleydi simdiden de boyle ilerde de boyle olacak.
ne kanun ne duzen hicbir sey degistirmiyor iste.

not: dayim muteahhit idi.
  • artisnot  (08.01.12 17:24:42) 
Uygulanabilir/uygulanıyor.

Endüstriyel ve Toplu konut işlerinde uygulanıyor. Ama sokak arası müteahhiti uygulamaz doğrudur o en fazla cost management yapar onun zaten işine gelmez.

Küçük firma işini de açalım: önceki çalıştığım firma sadece izmirde iş yapan izmirli bir firmaydı. Genele bakarsak küçük bir firma. Ancak her anlamda proje yönetimi yapardık.ISO su OHSAS sertifikaları olan bir firmaydık. Ama toplamda saysan 10 tane mühendisi vardı. Dolayısıyla özellikle endüstriyel işlerde büyük de küçük de olsa firman yaparsın zaten senden bunu işveren ister çünkü işi ona yapıyorsun.
Toplu konut işlerinde yapılır çünkü ortada riskte olan çok şey var. Sonuçta proje yönetiminin ana amacı riskleri en aza indirmektir zamansal/kazasal/parasal anlamda proaktif bir yaklaşım sağlamaktır.

özetle türkiye de uygulanabilirliğini geçtim vardır.
  • wallcan  (08.01.12 18:04:36) 
yani açıkçası benim de düşüncem bu yönde, yurtdışında Türk firmalar taşeron olarak değil de müteahhit olarak iş alabiliyorlarsa ve rakiplerinin de proje yönetimini yaptığını biliyorsak bir şekilde aslında Türk firmaları da bu işi yapıyor ( yapmak zorunda)fakat nedense yazılı olarak birkaç kaynaktan başka bir şey göremiyoruz yönetimin uygulanması olarak. Bu firmalar dışarıda kârlılıklarını bu derece arttırdıklarını gördükten sonra bu sistemi neden Türkiye'de de uygulamak istemesinler ki. Sorunla şantiye kısmında karşılaşacağım gibi geliyor bana. Taşeronların bu konudaki davranışları gibi, yani adama günlük rapor verme ve haftalık dâhi olsa iş tamamlanması takibi konusunu yaptırabiliyor muyuz mesela şu an? Yoksa şöyle mi oluyor, "ya işte bitecek mühendis bey yetişecek yetişecek!"


  • okumayi sevmeyen okur  (08.01.12 18:28:00) 
Yaptırırsın ama ya sopayla ya havuçla yaptırırsın.(bkz: havuç sopa yöntemi) Şimdi iş ölçeğinin çok büyük olmadığını varsayıyorum. Büyük ölçekli işlerde taşeron da ona göre büyük firma olacağından adamların tam anlamıyla programa uygun imalat yapmasını sağlamak daha kolay olacaktır. Küçük ölçekli bir işte taşeron diye "kalfa ve 15 tane kalıpçı 10 tane demirci" çalıştırdığımızda onların programa isteyerek ve artıları eksileri görerek uymalarını bekleyemeyiz.

Misal yine kendimden örnekle gideyim. Şu an bir kontrollük firmasında çalışıyorum. 140 000 m ye yakın fore kazık imalatımız var. Bu imalat işverenin sorumluluğunda biz bu imalatı bitirttikten sonra ana müteahhit firma gelecek ve ana tesisin imalatına başlayacak. Bölge bölge yer teslimi yapılacak vs. Şimdi ana müteahhit dediğim yabancı bir firma ve sözleşmelerle bizi süresel anlamda çok ciddi sıkıştırmış durumda. Biz kazık imalatı yapan firmaya ne kadar yüklensek ne kadar program, rapor istesek de adamlar yetiştiremiyorlar şu an için yani program ve rapor veriyorlar ama uyamıyorlar. Sonucunda ne olacak sözleşmede yer alan iş gecikmesinde (gün başına 2.000 TL) ödenecek tutarla adamları tehdit etmeye başlayacağız sopa kullanacağız. Şunu da yapabilirdik işin başında bonuslu bir sistem yaratırdık daha hızlı bitirmeleri halinde x fazladan almaları gibi. Bu arada türkiyenin en sağlam firmalarından biri bahsettiğim firma. Her şey en başından çok programlı gitsin planlı gitsin isteriz elbette ama bu her zaman mümkün değil dolayısıyla adamlarla çocuk gibi oynaman gerekebiliyor.

Başka bir olay da ilk bahsettiğim dandik firma olayı bu durumda her şey düzgün gitsin istediğinde yapabileceğin şey o adamlar yerine onların işini yapmak. Nasıl hızlanırlar nasıl kaliteyi korurlar diye oturup kafa patlatman gerekiyor ekstradan. Bu aslında onların işi olmalı diye düşünüyorsun ama öyle olmuyor adam umursamıyor sen de umursayan bir insansan ya kavga edeceksin durmadan ya da kendin yapacaksın. Mühendisliğin birinci kuralı yaptıramadığın işi yaparsın. Falan filan filan...
  • wallcan  (08.01.12 20:56:26) 
cevaplar için çok teşekkür ederim baya emek var. dediğin gibi taşeron büyük olunca iş kolaylaşır ama bikaç kalıpçı demirciyle zor. en sondaki satır için ayrıca teşekkürler, tecrübesizlik zor iş :)


  • okumayi sevmeyen okur  (08.01.12 21:36:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.