[]

iş arama telaşı

öncelikle tüm duyuru sakinlerini selamlayarak direk konuya giriyorum.

yeni mezun bir insanım ve "web programlama" ile ilgili iş arıyorum. hergün kariyer sitelerini bucak bucak gezsemde haliyle tamamına yakını deneyimli ve uzman eleman arıyor. başvurduklarımda dönüş yapmıyor.

kısacası klasik iş arama bunalımındayım. yeni mezun ben ve benim gibiler için bu süreçte tavsiyelerinize ihtiyacım var.

şimdiden teşekkürler.

 
dayanamadım editleyeyim :

Etrafında bolca web dev tanıdığı olan ve kendisi de web dev olmak isteyen birisinden sana tonla bilgi ve tecrübe aktarayım. Ben PHP kısmına merak salmıştım kısa da olsa ajans deneyimim oldu ama baya şey öğrendim:

Piyasada 3 farklı yer var: 1-)Ajanslar, 2-)Kurumsal Ajanslar, 3-) Kurumlar,

Bilgin ne düzeyde bilmiyorum ama okuldan yeni mezun olman bu sektörde sana birşey katmıyor. Önemli olan kod bilgin ve yaptığın projeler, ben üniversite mezunuyum junior un level altıyım, arkadaşım alakasız bir bölümden lise mezunu adam senior developer, yani olay tamamen sende bitiyor.

2 farklı senaryo var önümüzde, 1-)taze mezunsun, sıfırdan yaptığın ve gösterebileceğin bir proje yok, kısaca stajyer modundasın, 2-) Daha önceden yaptığın projeler var,kişisel de olsa, kod bilgin iyi, sıfırdan oturup proje yazabilirsin.

Eğer durumun 2. ise, yapman gereken bulunduğun yerdeki ajansları bulup, onun dışında webrazzi gibi sitelerden ki webrazzide ilan boldur, iş ilanlarına bakman. Kariyer, yenibiriş gibi yerler başlangıç durumunda bir halta yaramaz. Webrazzi deki ilanlara başvurursun, projelerini gösterirsin ve anlatırsın, işe girersin, olay sadece firma bulmaktır.

Eğer durumun 1. ise geçmiş olsun, bu piyasa gayet boktandır, bu sektörde transfer olan adam sayısı, hergün trafikte gördüğün insanlardan daha fazladır. Bir gün x bir gün y firmasında çalışır insanlar, olay paradır, çalışma saatleridir. Hangi firma daha iyi teklif verirse oraya giderler vs. Ama senin için bunlar erken.

Sen stajyersin : maaş beklentin olmayacak, karın tokluğuna ve şanslıysan yol parasına çalışacaksın, şanslıysan işini yaparsın, şansızsan bulaşık bile yıkarsın. Bu sektörde stajyer o kadar bol, ve boktan firmalar o kadar bol ki, sigortasız, sabah 3-4 e kadar çalışacağın yerlerle karşılacaksın. Stajyersen yapman gereken şudur, çok nadir de olsa yetiştirilcek adam arar ajanslar, özellikle eylül ekim aylarında, mezuniyetten sonra yani. İlanlarını görürsen onlara başvuracaksın. Onun dışında, bulunduğun şehre göre, yine webrazzi üzerinden bulduğun ajanslara başvuracaksın, mail at cv ni, telefonla ara. Kafanı çalıştır, büyük firmaların peşinden koş, atıyorum yapı kredi, garanti, migros gibi büyük firmalar işlerini hep büyük ajanslara yaptırır ve o ajanslar yaptıkları işin altına imzalarını atar, sitelerin sağ altında ufak bir şekilde ajans logosu ya da ismi görürsen onlara tıklayıp ajanslara ulaşabilirsin.

Ajans kriterin şudur : yaptıkları işleri inceleyeceksin, ne kadar kaliteli ve büyük sitelere iş yapmışlarsa senin tercih etmen gereken yerler buralarıdır. Buralara herkes stajyerlik içn başvurduğundan burada devreye kendini pazarlama durumu girmektedir. Kendini ne kadar iyi pazarlarsan o kadar iş kapma şansın artar.

Bilinen yerlerde staj yaparsan, bunu cv ne rahatça yazabilirsin, ve çalışma şartların daha iyi olur. Sigortan olabilir, maaş verebilirler, yol yemek verirler. Onun dışında gidip ufak, ya da boktan bir ajansta çalışırsan, sana ayda 400 lira para verip al takıl bunla der, sigortan olmaz, bir kısmı hiç para vermez. Çünkü stajyer çok, millet işi öğretmek için üstüne para istiyor artık, durum o derece.

Gelelim en baştaki 1 2 3 e,

1-) Ajanslar : Ahmetin, ya da mehmetin bir araya gelip, bünyesine 15 tane bilgisayar, bir tane apartman dairesi ya da bir iki katlı bina kiralayarak açtıkları yerlerdir bunlar, patron orta yaş ya da gençtir, kafa olabilir. Ama klasik ajansta, mesai garantidir, akşam 18 de çıkışın varsa sana son dakika işi kitlerler 22 de çıkarsın, Bu her seviyedeki adama olur. Klasik ajans, dandik ajanstır, maaşın geç yatar ya da 3 taksitte yatar, sigorta asgariden olur ya da hiç olmaz. Piyasada yüzlerce ajans vardır, genelde patron şirketleridir.

2-) Kurumsal ajanslar: Ajansın kurumsal halidir, patron şirketi değil çok ortaklıdır, yani daha rahattır, çalışma saatlerin bellidir, ama arada tabi ki iş çıkabilir geç çıkabilirsin, sigortan yatar, maaşını zamanında alırsın, huzurlu yerlerdir.

3-) Firmalar : Düzgün bir firmanın ilgili birimine kapak atarsan, sırtın yere gelmez, rahat olursun, ilk 2 maddede anlattığım bokluklarla uğraşmazsın, ama eğer patron firması ise yine başın ağrır.

Sonuç olarak: İşi öğrenene kadar, eve gideceğin saat belli olmaz, şikayet edemezsin, stajyer olarak herşeyi yapabilirsin, maaş beklentin olamaz, olmamalı , sesini çıkartmamalı ve sana öğretileni görmeli ve isteneni yapmalısın.

Bu iş için okul okumaya gerek yok, bilgi ve deneyim gerekir, senden genç olup senden deneyimli olan çok adam görürsün, yapacak birşeyin yok. İşi öğrenene kadar, eğer junior değilsen, en az 1, 1.5 sene stajyer title ı ile takılırsın ve bu anlattığım şeyleri yaşarsın.

Eğer juniorsan dediğim gibi webrazziden vs iş yerlerine bakman lazım.

Web dev dünyasında bilmen gerekenler şunlardır : web devler genelde asosyal, içine kapanık sessiz sakin tiplerdir, yani eğer sosyal deliysen, bildiğin asosyal olursun, kısaca nerd moduna geçersin, çünkü takip etmen gereken o kadar çok şey vardır ki bilgisayarın başından pek kalkmazsın zaten, ona göre de bir arkadaş çevren olur. CV ler klasik cv değildir, bildiğin diller, ismin telefon, yaptığın işler, bir cv olması için yeterlidir, öyle sertifikalar falan bir dğer taşımaz. Çok fazla ağız kokusu çekeceksin buna hazır ol.

Aklına takılan başka birşey olursa yardımcı olmaya çalışırım, bildiğin başucu eseri oldu bu.
  • bonjurkes  (11.10.11 00:04:34 ~ 00:35:22) 
web programlama konusunda genelde görev alınmış bir proje ya da referans gösterebileceğiniz bir işi genelde şart koşarlar. dediğiniz gibi bir çok yer uzman, bilmem kaç sene tecrübe ile arar. bu işle uğraşan arkadaşlarınızdan yardım isteyin ne de olsa kulakları deliktir. ayrıca ufak bir yerde oldukça cüzi bir rakamdan başlamakta tereddüt etmeyin. 1-2 sene sonra işinizde iyice uzmanlaşıp referanslarınızda olunca istediğiniz yer büyük ölçüde olur. başvurmayı düşündüğüm ama izmir'de kalmak istediğimden dolayı vazgeçtiğim bir iş ilanı linkini vereyim. (git: voden.com.tr)


  • phonex  (11.10.11 00:15:55) 
önerileriniz için hepinize teşekkür ederim. özellikle @bonjurkes. kafamdaki pek çok soruya cevap vermiş oldun aslında. tekrar teşekkükler.


  • maden suyu  (11.10.11 00:41:04) 
rica ederim, bir şey daha not düşeyim,

linkedin e üye ol oradan bir networkün olsun, haber et bana mesajla, arkadaşım olarak ekleyeyim, networkümdeki kişilerden belki işine yarayan çıkar, genelde ajans dünyası çalışanları var listemde nedense.

Linkedin'den x ajansının sahibi beni buluyor, görüşmek istiyor, görüşüyoruz ve şikayetçi olduğum saat konusunu söylüyorum, çok düzensiz vs ve bana verdiği cevap aynen şu:

İşte ajans dünyasında senin yaşın civarında (24) ve senden küçükler çalışır, bu arkadaşlar eve gittiklerinde yapacak birşeyleri olmadığı için eve gidip stres olacaklarına iş yerinde kalırlar, iş yaparlar, arada 1-2 saatliğine taksime gidip bir iki şey içip ofise geri dönüp çalışmaya devam ederler, yani bu dünya böyle dedi ve bunun türkçe meali şudur:

biz, 3 kuruşa çalışıp, sömürebileceğimiz adam arıyoruz, ya da elimizdikleri sömürüyoruz, buna razı olman lazım.

Durum bu yani
  • bonjurkes  (11.10.11 00:45:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.