[]

Bir kitap fikrim var

Ne yapsak da bu fikrin çalınmasını önlesek? Notere mi onaylatsak, patent mi alsak, suya mı anlatsak?




 
noter onayı gerekiyor diye biliyorum ben. daha önceki benzer duyurulardan öyle kalmış aklımda. arama yap bi istersen belki detaylı bir seyler bulursun.


  • dasher  (08.10.11 22:05:52) 
bu işi online olarak ve daha ucuza yapan firmalar vardı sanırım. uzman tv'de denk gelmiştim ama bulamadım şimdi..


  • toshiro  (08.10.11 22:09:17) 
1- bu bir buluş olmadığı için patent alamazsınız.
2- noter çok pahalıdır, daha ucuz yolları var. kitabınızın her sayfasını tek tek onaylatmanız gerekir.
3- bu ucuz yollar çevrimiçi olarak yapan tasdix vb. siteler değildir!
4- peki nedir? yapacağınız şey basit. alacaksınız, kitabınız yazdıktan sonra kendi kendinize taahhütlü olarak postalayacaksınız. sonra da zarfı açmayacaksınız. tabii kendi kendinize e-posta olarak da gönderebilirsiniz.
5- peki bunun mantığı ne? mantığı şu. noterden de tasdikletseniz, bu işi çevrimiçi yapan yerlerden de, bunların hiçbiri kesin delil niteliğini taşımaz. yalnızca tasdik ettirdiğiniz tarihte eserin sizin elinizde bulunduğunu kanıtlar. e bunu posta veya e-posta yoluyla da yapabilirsiniz. mesele bundan ibarettir.
  • microfiction  (09.10.11 00:10:52 ~ 00:12:23) 
Posta yoluyla yollamanın hukuksal dayanağı var mı? Bana kanıt kabul edilemez gibi geliyor?


  • ataturkiye  (09.10.11 00:28:24) 
evet, var. yarın bir gün birisi eserinizi çalmaya kalktığında delil olarak kullanabilirsiniz. ama zarfı açmamanız gerekiyor. burada noterden tasdik edilmesi veya tasdix'ten onaylatmak da bir şey değiştirmez. postayla göndermeyle aynı etkidedir. aslında hiçbiri kesin delili niteliğinde değildir, takdirî delil niteliğindedir. önemli olan eserin ne zaman sizin elinizde olduğunu ispatlıyor olmasıdır. tasdix de bunu yapar, gönderdiğiniz belge üstüne elektronik damga yoluyla tarihini kaydeder. noterin de tasdik ettiği yalnızca eserin hangi tarihte sizin elinizde olduğunu gösterir. dolayısıyla siz bir eseri noterden onaylatmış olsanız bile birisi çıkıp da aynı eserin daha önce kendi elinde olduğunu ispat ederse onun iddiası kabul görür. burada kültür bakanlığının uyguladığı yöntem de işe yaramaz. çünkü kültür bakanlığı da içerik denetimi yapmıyor. dolayısıyla aksi her zaman iddia edilebilir.

özet: yapmanız gereken bir eserin, eseri sizden çalandan önce elinizde bulunduğunu ispat etmeniz. posta bunu yapmanızı sağlıyor ve ispat gücü olarak noterden veya çevrimiçi yöntemlerden bir farkı yok.
  • microfiction  (09.10.11 01:32:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.