[]

köpek bakımı sorusu

iki haftadır evde bir beagle'ım var. 3 aylık oldu kendisi. güzel geçinip gidiyoruz, çok da sevimli bir şey. sormak istediğim birkaç nokta var:

1) yemeği odasına getirdiğimi anladığı anda koşturmaya, hemen yemek tasına atlamaya, kafasını sokmaya çalışıyor. günde 3 öğün ve bol veriyorum mamasını, açlıktan değil eşekliğinden yapıyor. bunu nasıl önlerim?

2) oyuncak kemiği falan var, onları kemiriyor arada. ama ben ne zaman odaya girsem pantolonumun paçalarını çekiştiriyor kemitiyor. hayır diyince anlamıyor, oyununa eşlik etmeyince de anlamıyor. durup beklediğimde de havlıyor, ne yapmak gerekir?

3) en önemli soru: kafasının üstünü sevmeye çalıştığım zaman kesinlikle elimi ısırmaya çalışıyor. öyle sert ısırık değil, ama elimi ağzına sokmak istiyor başının üstünü ellediğimde. öyle bildiğiniz köpek sevme hareketini kabul etmiyor kendisi. nasıl alıştırılır buna hayvan? elimizle başını okşayamayacak mıyız nedir?

saygılarımla arz ederim.

 
bu sorulara en güzel cevabı verecek olan insanı söyleyeyim; galahad

sözlükte kendisinin köpeklerle ilgili yazdıklarını okuyun, direkt kendisine sorun, yapın işte bir şeyler...
  • ben butun cbnce dizilerini izliyorum  (26.09.11 00:48:02 ~ 00:48:20) 
cesarın yöntemini deniyceksin. (hani promosyonları bantlıyolar ya köpeklere de cesar millan dvdsi bantlayıp satsınlar) sakinleşene kadar önüne koymayacaksın yemeği. otur komutu verebilirsin. oturunca verdin mi hemen öğrenir olayı. ben yemek verirken git bekle diyorum, sonra da otur diyorum. git bekle çok işe yarıyor, kabına koşuyor bekliyor ben gelene kadar.
ikinci madde için sık sık oynayıp gezdireceksin, yeni tip oyunlar öğreteceksin. sıkılıyo, hareket istiyor. kardeşlerine yaptığı gibi davranıyo sana da. biraz daha anne-baba tavırlı olman lazım.
üçüncü sorunun cevabı da az önce dediğim cümlede. seni dengi olarak görürse tepene binip üstünlük sağlamaya çalışır. kafasına dokunmaya çalışman ona üstün olmaya çalışman anlamına geldiği için tepki veriyo. gıdısını ve kulakların arkasını sevmeye çalış.
  • kediebesi  (26.09.11 01:00:13 ~ 01:00:56) 
Benim de bir labradorum vardı. O yüzden az çok biliyorum bu işleri ayıptır söylemesi.
1- Yemeği kaba koyduğunuz anda kafasını sokmaya çalışırken tasmasından tutun ve kararlı bir sesle "hayır" komutu verin. tasmasından tutup geri çekerek ya da tasmasını hiç bırakmayarak "hayır" ve "bekle" komutlarına alıştırmaya çalışın. Benim köpeğimde işe yaramıştı. ben "bekle" dediğimde oturur ve ben "ye" demeden yerinden kalkmazdı.
2- Önemli olan "hayır" komutunu öğretebilmenizdir. Komut verirken sert ve kendinizden emin bir ses tonu takınmanız önemli. Bunu yaparken belli bir el kol hareketi de yaparsanız (misal işaret parmağınızı tehditkar bir şekilde ona doğrultmak) size yardımcı olacaktır. Köpeği elinize alıp suratına sert bir şekilde "hayır" demek de yardımcı olabilir.
3- Köpekler bazen yukarıdan gelen elin ona tehdit oluşturabileceğini düşünebilir. Bu yüzden elinizi aşağıdan uzatıp boynunun altından sevmek daha doğru olur. Öte yandan bir kitapta okuduğum bilgiye göre köpekler bu yaşlarda sizinle güç yarışına girer, sizin sınırlarınızı tartarmış. Yani bu dönemlerde vereceğiniz eğitim ileride köpeğinizin nasıl bir karaktere sahip olacağını büyük ölçüde etkileyecektir.
Ben köpek eğitimi konusunda herhangi bir eğitim almadım ancak gerek gittiğim veterinerden öğrendiğim bilgiler, gerek okuduğum kitaplar, gerekse deneme yanılma yoluyla köpeğimi eğitmiştim. Bu söylediğim şeyler bana yardımcı oldu.
Yani eyyorlamam bu kadar, deneyip denememek size kalmış tabi ki, ama eğer başka sorularınız olursa bana mesaj atabilirsiniz. Sizinle deneyimlerimi paylaşmaktan memnun olurum.
  • nukleer fasist  (26.09.11 02:30:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.