[]

Yoksa hepsi bi yalan mıydı?

Başlıktan da anlaşılacağı üzere bi ingilizce sorusu sormak istiyorum.

A new government policy on forests is due to be unveiled in April.

cümleyi anladım sanırım, nisanda açıklanması bekleniyomuş, ama ben ilk kez karşılaşıyorum "due to" nun bu şekilde kullanılışıyla. Hani "due to" "because of" tu?

 
Her "due to" "because of" değildir :) Dil öğrenme sözkonusu olunca aslında çok şey için her x y değildir diyebiliriz.


  • sourlemonade  (09.09.11 11:30:27) 
ne diyor bu cümlede. anlamadım.


  • trinitrotoluen  (09.09.11 11:38:18) 
umulan,beklenilen anlamıda vardır.fakat diğer kullanımına göre daha az kullanılır.
mesela:the film is due to start at 10 o'clock.(filmin 10da başlaması bekleniliyor gibi)

  • ozkaya  (09.09.11 11:39:44) 
şöyle sorayım bi de o zaman:

"due to" dan sonra istediğim fiili kullanabilir miyim yoksa "due to be" bi kalıp mı?

@ozkaya: anladım.
  • cacik  (09.09.11 11:41:33 ~ 11:43:07) 
bir kere oradaki 'to' 'due'ya bagli degil, 'to be unveiled' seklinde.

'due' bir olayin olmasi beklenen sureyi belirtiyor. Mesela haftanin sonuna kadar teslim etmeniz gereken bir rapor varsa,

'The report is due at the end of the week'

diyebilirsiniz.

'due'dan sonra fiil kullanacaksaniz to + Inf seklinde kullanabilirsiniz, sizin verdiginiz ornekte passive oldugu icin 'to be' seklinde.
  • hapax  (09.09.11 11:41:38 ~ 11:47:23) 
@hepax: ama burdaki anlamı sizin bahsettiğinizden farklı sanırım. bana "to", "due" ya bağlı gibi geldi. bi de kalan süreden ziyade beklenti var. emin değilim.


  • cacik  (09.09.11 11:48:52 ~ 11:50:29) 
hapax oldukca güzel hem de dogru bir sekilde yanitlamis soruyu (a rare occasion in grammar questions and answers, indeed). onun anlattigi sekilde gerceklesiyor olay. siz hangi bilgiye dayanarak buradaki olayin farkli oldugunu ve size "öyle geldigini" aciklarsaniz belki o da, diger vakit ayirip yanit verenler de aydinlanmis olur.


  • jackofalltrades  (09.09.11 11:58:00) 
evet kalan degil, beklenen o kismi duzelttim. kalip olarak hatirlamak isterseniz due + to + fiil olarak dusunebilirsiniz, boylece 'to' hangisine bagli derdi kalmaz :)

@jackofalltrades, tesekkurler :)
  • hapax  (09.09.11 11:59:36 ~ 12:04:47) 
kafayi karistiran, "due to"nun "nedeniyle, yuzunden" anlamina gelmesi.

ama "her gordugun sakalliyi baban sanma" hesabi, her gordugun "due"yu "due to" sanmayacan.

tek basina "due" kelimesinin "vadesi gelmis/gelecek" gibi bir anlami da var.

sana $50 is due as of today derlerse, senden 50 kaadi bugun istiyolar demektir. senin sordugun cumledeki "due" yu yalniz okuyacan, "to be unveiled"'i de yalniz okuyacan yani due + to be unveiled diye okuyup anlayacan.

aslinda isin sirri su cumlende yatiyor: "ama ben ilk kez karsilasiyorum". lisan ogrenmek icin bol bol karsilasacan. bol bol.

bonus: fast "food"dan, kola/gazozdan uzak dur da, aman diyim. (bi cok kanser obeziteye bagli, obezitenin cogu da fast "food" ve ictiginiz o zehirlere bagli. WHO demiskine "obezite %20 artti." sen buna bagli kanser patlamasina bak sindi).
  • compadrito  (09.09.11 13:11:41 ~ 13:12:28) 
@jackofalltrades: evet bana neden "öyle geldiğini" hepax a ya da diger vakit ayirip soruma yanit verenlere-eğer isterlerse-açıklayabilirim. yani merak ettiğin buysa, evet yapabilirim.

@compadrito: peki.
  • cacik  (09.09.11 14:34:02 ~ 15:15:16) 
BE DUE TO + infinitive
We can use this structure for actions happening at scheduled times.

The film is due to start in 2 minutes.
Half of our employees are due to retire in five years.

kaynak: www.grammaring.com
  • cacik  (09.09.11 15:23:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.