[]

Köpek beslemeye başladım, birkaç soru

Selam ahali

Geçtiğimiz günlerde doğumgünü hediyesi olarak bir Labrador Retriever yavrusu geldi. 1,5 aylık. Dişi. Adı Tekila. Çok da tatlı bi zilli.

Geçen bi ishal oldu, durgunlaştı falan. Neyse ki şimdi gayet iyi.

Şimdi birkaç sorum olacak:

1-Eğitime ne zaman başlayayım? (Tuvalet eğitimi tamam. Gazeteye yapıyor sadece)
2-Çok yiyor bu, doymak bilmiyor. O yedikçe vereyim mi yoksa öğünde yemesi gereken miktar belli midir, fazlasını vermeyeyim mi?
3-Aşıları için 2. ayı doldurmasını bekleyeyim mi, pazartesi hemen götüreyim mi?
4-Serbestken ayağımın dibinden ayrılmayan hayvan, tasma takınca ayaklarını diremeye, sürümeye falan başlıyor. Mümkün değil yürümüyor, nasıl olacak?
5-Tavsiye ettiğiniz mama türleri, ekonomik boyları, fiyatları falan yazabilir misiniz? gugıl amcada çok fazla sonuç çıkıyor, bilemedim.
6-Üşütür diye yıkamıyorum. Yıkasam bişey olur mu? Islak mendille patilerini, poposunu, kukusunu falan siliyorum sık sık, yeterli olur mu?

Aslında aklımda daha envai çeşit soru vardı ama unuttum ve bokunu çıkarmamak adına hatırlamaya çalışmıyorum.

Öpüyorum parmak uçlarınızdan :)

 
Köpek bakımı gerçekten büyük sorumluluk (tabi aynı zamanda büyük keyif) ve maalesef buradan alacağınız anahtar öneriler yok. Çözümü bol bol okumak... forum.petarkadas.com buradan okuyabildiğiniz kadar okuyun.
İlk işiniz veterinere götürmek olsun. Kadıköy'de çok iyi niyetli, uygun fiyatlı ve bilgili bir veteriner var. Eğer oraya yakınsanız size telefonunu verebilirim.
1)Eğitimine hemen başlamalısınız. Fakat pozitif eğitim uygulayın. Cezalandırmayın, ödüllendirin. Pozitif eğitim diye aratırsanız bir sürü kaynak çıkacak. Eğitimi bir eğitmen de verebilir (fakat eğitmen de pozitif eğitim uygulamalı, çoğu yer negatif eğitimle hayvana eziyet ederek öğretiyor. Lütfen pozitif eğitim uygulayanları tercih edin.) siz de verebilirseniz (eğer yeterince okuyup tecrübe edinirseniz... Fakat bu iş kolay değil, niye yapamıyorum diye hemen vazgeçmeyin. O daha bebek, sabır ister ona bakmak, onu büyütmek. O anlamadıkça siz kararlı biçimde tekrar tekrar deneyin.) İnternette videolar da var.
2)Tabi ki istedikçe vermeyin. Mamaların üzerinde ayına göre ne kadar yemesi gerektiği yazar - iyi mama kullanmaya çalışın.
3) Veterinere götürün siz o size söyler ne zaman aşı olması gerektiğini. Aşı tarihlerini unuttum, ama yaklaşık tarihleri petarkadaş sitesinden öğrenebilirsiniz.
4)Bana da tasma taksanız ben de huzursuzlanırım. Yabancı nesnelere alıştırmanız gerekiyor. Örneğin tasmasını takınca her seferinde ona bir parça peynir verip ona ahenkli, sevecen bir ses tonuyla aferin deyin. Bu ödüllendirme ile alışacaktır tasmaya.
5)Hill's marka güzeldir. Bunun bebek köpekler için olanını alacaksınız.
6) Yıkamayın, biraz büyüsün öyle yıkarsınız, daha çok küçük.

Fakat dediğim gibi buradan öyle iki cümle ile anlatılamaz köpek bakımı. Bol bol okuyun bütün forumun altını üstüne getirin. Bir ay sonra işin uzmanı olursunuz (Tabi bilgide pratik kısmı daha zaman alır.)
Bana hayvanı hediye almış olmanız kötü geldi. Hazırlanmamışsınız bu hayvan için, onun sorumluluğunu üstlenmeye kendiniz karar vermemişsiniz. Eğer bakamayacaksanız şimdi hemen başka birine verin daha size alışmadan. Bunun ayıp bir tarafı yok, herkes bir çocuk sorumluluğu istemez değil mi... Hediye eden arkadaşınıza durumu açıklarsınız. Fakat bakmaya karar verdiyseniz şunu unutmayın: Onu asla ama asla terk edemezsiniz. O artık sizin kardeşiniz sevgiliniz, kimi en çok seviyorsanız o. Çünkü bu saydıklarım belki tek başlarına yaşayabilir, ama terk edilmiş bir köpek tek başına yaşayamaz. Onu büyüdükten sonra bir başkasına vermeniz onun psikolojik olarak çok kötü etkileyecektir. Bir ay sonra sizi çıldırtsa bile o size aşık olmuş olacak. Şunu da unutmayın: Köpeklerin olgunlaşması 3 yılı buluyor. 3 yıl söylediklerinizin çoğunu dinlemeyecek siz ona çok iyi eğitim verseniz de. Çünkü bunlar yavru içleri içlerine sığmıyor. Olgunlaşması için en az 3 yaşına gelmesi lazım.
  • eclipse  (04.09.11 01:29:27 ~ 01:33:12) 
Öncelikle çok teşekkür ederim. Ama hediye gelmesi beni çok sevindirdi açıkçası. Apartmanda boş bir daire vardı, orayı direk kendisine tahsis ettim. Her bişeyini aldım :) Hazırım yani artık ona bakmaya :))


  • sakingitarist  (04.09.11 02:09:27) 
ben şu pozitif eğitim denilen şeyi merak ettim şimdi. pozitif eğitim denilen şeyde ceza olmuyor mu? mesela hayvan kablo kemiriyor veya paçaya saldırıyor. hayır dediniz anlamadı. hayvan hala canhıraş saldırıyor veya kemiriyor. istenmeyen hareketleri nasıl işaretliyorsunuz?

hayvanı tamamen ödül-mama ( veya top) ilişkisine bağlamak köpeği sirk köpeğinden farksız hale getirmez mi? ondan sonra kohler' ciler veya schutzhund' cular cani, zalim, börek oluyor. köpekle aranıza mekanik bir cihaz sokmanın nesi cazibeli? çünkü köpek kolayca pozitif şartlanabilen bir canlı ve bununla yapmak pozitifçilerin kolayına geliyor. tipik eğitmen üşengeçliği.

iki tane sapasağlam dobermanı alıp travmatik halde veren pozitifçileri vakti zamanında bizler de gördük. bu pozitifçiler iyidir, diğerleri dombilidir kıyaslamasını nasıl bu kadar kolay yapıyorsunuz? işini hakkıyla yapan eğitmenleri nasıl zan altında bırakıyorsunuz? dünyanın çeşitli bölgelerinde obedience yarışmalarını gerek yayın gerekse canlı takip eden biri olarak size küçük bir tüyo vereyim, itaat yarışmalarına katılan iş köpeklerinin hiç birisi pozitif eğitilmez. size bu konuda bolca döküman sunabilirim.

neyse soru sahibaine dönmek gerekli gibi.

1- direk başlayabilirsiniz. kalçalara ve önkola kesinlikle yük bindirmeyin, köpeği iki ayağı üzerinde dikmeyin, kaygan zeminde koşturmayın, merdiven çıkartmayın. kucaınızda çıkartacaksanız kesinlikle sadece bebek kaldırır gibi kaldırın, arka kalçalar boşta kalsın. (bkz: kalça çıkıklığı/@galahad)

2- iki tip mama vardır, puppy ve adult. puppy mamadan alacaksınız, genelde ilk 6 ay kullanılır ama 8-10 ay arası vermenizde sakınca yok. bunun yanında alacağınız markaya göre ( hill's, eukanuba, pro plan veya royal canin tercihiniz olabilir) kalsiyum takviyesi yapılıp yapılmayacağını veterinerinize danışın. gelişimine göre glukosamine takviyesi isteyebilir. ölçek olarak 3x250 şu anda iyidir. dikkat edeceğiniz konu köpek çok kolay kilo alabilen ancak çok zor kilo verebilen bir canlıdır. normal kilosunun altında seyrettirmeye çalışın.
3- köpeğin gelişimini bilemiyorum. aslında 60 güne kadar anne sütü alması faydalı olurdu. ha götürürsenizde yaparlar aşısını. zaten aşı programı ve aşı karnesi size yazılı olarak verilecek.
4- tasma değil, kurdele bağlayın. genelde bilinçli köpek üreticileri, yavrular doğduğu an yavruya kurdele bağlar, hem karışmasınlar, hem tamaya alışsınlar diye;). kurdele bağlayın, daha sonra ufak bir tasma, daha sonra orta diye gidin. siz tasmayla beraber sevk kayışınıda takıyorsunuz yanlış anlamadıysam. buna şu anda gerek yok. alın bir tane de top, kemirsin dursun. hatta çime çıkartın çimde oynasın.
6- köpek sık yıkanmaz, köpek sık yıkanırsa kokar. deri yapıları biraz farklıdır. köpeği yılda 4-5 kez yıkasanız yeterli. ha arada nemli bir bezle silin. ama ıslak mendil gibi sabun bazlı şeylerle değil. insan sabunu köpeğe asidik gelebilir. ph değerleri arasında uçurum var. köpek şampuanları var satılan, ama ben yıllardır arap sabunuyla yıkıyorum, misler gibi oluyor. 4-5 aylık olana kadar yıkamayın hiç. ha elinizdeki köpek retriver ilerleyen zamanlarda suya veya göle sokabilirsiniz bol bol. ama şu anda değil.

size naciz bir tavsiyem; kesinlikle türk forum sitelerini takip etmeyin, türk forum sitelerinde sürekli kendini tekrarlayan bilgiler mevcuttur ve bir çoğunun artık bilimsel olarak geçerliliği kalmamıştır. zaten bu tip sitelerde bir gün ışığı olsa, türkiye' de köpekçilik alır başını yürürdü, şu anda dünyadan bir 100 yıl kadar gerideyiz. ha girersenizde köpeğini insan yerine koyan antropomorfist kişileri göreceksiniz. köpeğim bana küstü, yatağa işedi, bacağıma kelkiniyor filan gibi şeyler ve onlara ' köpek insan gibidir sevgiyle yaklaş' diyen insanları okuyacaksınız. ben elimde sözlük fellik fellik geziyordum yabancı siteleri. öyle yapın faydasını görürsünüz.
  • galahad  (04.09.11 10:27:26) 
"köpeklere fısıldayan adam" ı mutlaka izle national da hatta kitabı da çıktı muhteşem eğitimler öğretiyor inanılmaz.


  • anlam  (04.09.11 13:49:16) 
Yahu pozitif eğtim illa ki o kliklerle verilecek diye bir şey yok. O pozitif eğitimde bir yöntem. Pozitif eğitim verilmeli dedim diye bütün pozitif eğitim verenlere kefil olacak değilim. Pozitif eğitim derler köpeğe işkence ederler ne bileyim ben ne yaptıklarını... Eğitimci ile çalışacaksan güvendiğin, bir yakınından duyduğun biri olmadı.

Çocuğun da her dediğini yapmıyor, okuldaki öğrenciler de yapmıyor. Söylediğimi yapmıyor diye onlara vurmayı haklı görüyorsan köpeğine de vur. Bu eğitime bakışla ilgili insan hayvan fark etmiyor.
"Obedience" yazınca havalı mı oluyor? Bildiğiniz itaat işte. İtaat yarışmaları da rezil yarışmalardır. Aynı güzellik yarışmaları gibi. Sen hayvan senin her dediğini anında yapsın istiyorsan ben sana bir yazılım yazayım, devresini kurar robot yaparsın kendine bir tane.
Çocuğun iyi bir şey yaptığında ona hediye alman onu sirk hayvanı ediyorsa köpeğini de eder.
Türkiye'deki siteleri takip edin, oradaki hayvan sahipleri ile buluşup köpeğinizi sosyalleştirin. Fakat biz 100 yıl gerideyiz diyorsanuz (sabır) sterseniz size Cenevre'deki köpek sahipleri grubunun adresini de vereyim, elinizde sözlükle gider sosyalleşirsiniz.
hayvanozgurluguhareketi.wordpress.com
hayvanozgurluguhareketi.wordpress.com
www.animalliberationfront.com
www.kedimveben.com
www.kedimveben.com
www.iletisim.com.tr
www.iletisim.com.tr
www.iletisim.com.tr
  • eclipse  (04.09.11 14:42:12) 
itaat yarışmaları ile show yarışmalarını bir kefeye koymamı desem, hayvan dediğini anında yapmamalı tezi ile eğitim şart cümlelerini aynı paragrafta kullanmamı desem, hayatında ne köpeğini ne kendisini görmediği bir insana ' sosyalleş' diye hüküm veren karakteri mi desem bilemedim.

sevgili arkadaşım emin olun her pozitif eğitim destekçisi gibi insana karşı pozitif değilsiniz. sizler sanıyorsunuz pozitif eğitimciler cici, diğerleri kaka. valla elimde sosyalleşmesini istediğiniz ama evde iki kedi ve bir muhabbet kuşu ile sorunsuz yaşayan ve dilediğiniz köpeğin rehabilitasyonunda görev alabilecek bir köpeğim var. ve işin ilginci bu köpek 8 yaşında ve tek fiske bile yemedi eğitiminde. ama pozitif de eğitilmedi. nasıl olacak?

o en sonda verdiğiniz linkleri tek tek okudum ve hüzünlendim. esenlikler dilerim.

bu arada labradora selamlar.
  • galahad  (05.09.11 12:11:08) 
Sakin sakin anlatalım: Mevcut eğitim yöntemlerinin çoğunun temeli cezalandırmadır, buna negatif pekiştirme deniyor. Yemek vermemek, vurmak, ağır biçimde dövmek, dikenli tasma ve boğma tasması kullanmak gibi "metodlar" (metodunu yiyeyim) izlenir. İtaat denilen kavram verilen bütün komutların harfiyen uygulanmasıdır. İtaat eğitimlerinde de yaygınca cezalandırma yöntemi kullanılır.
Sanki konu hakkında donanımlıymış gibi konuya girip bir dizi kavramsal yanlış yapmak ve bu yanlışları sanki karşıdaki yapıyormuş gibi karşıdakine yansıtmaya çalışmaya "projeksiyon" davranışı deniyor. Show yarışmasıyla itaat yarışmasını karıştırıyormuşum, efendim "eğitim" ile "hayvanın anında her dediğini harfiyen uygulamasını beklememek lazım" iddiasını aynı paragrafta kullanmamalıymışım. Sırf polemik. Linklere bakmış da duygulanmış. Anlamış mı acaba? Yoo ne anlayacak... O "mi" eklerini de bir ayırıver sana zahmet.

  • eclipse  (05.09.11 18:45:54) 
mılar milere takılarak türkçe gönüllüsü olmuş arkadaşımıza türkçe olimpiyatlarında jürilik makamına aday göstererek başlayalım.

şimdi güzel arkadaşım mevcut eğitim tekniklerinin hiç birisinin temeli cezalandırma değildir. pozitif şartlamadır. buna ek olarak istenmeyen davranışları 'ceza' adı verilen işaretlemeler ile işaretlersiniz. bu ceza sizin de bahsettiğiniz gibi türlü şekillerde olabilir, burada önemli olan köpeğinize verebildiğiniz ceza eşiğidir. köpek vardır sırtına odun vursan tınmaz, köpek vardır bakışınızla bile kafasını eğer. bu köpek sahibinin ve eğitimeninin başarısıyla ve doğru bir sosyalizasyon ( evet evet doğru okudunuz sosyalizasyon) periyodu geçirmesiyle doğru orantılıdır. hani şu sık sık kullandığınız ve pozitif eğitmenlerinde bayıldığı pavlov' un şartlı refleks yöntemini biliyorsunuz. peki pavlov' un stres oluşumu deneylerini biliyor muyuz? hangi pozitif eğitmen buna dikkat ediyor. 0

hanımefendi/ beyefendi. dünya üzerinde hiç bir ülkede, hiç bir yerde, eğittiği köpek sertifika almayan eğitmene eğitmen demezler. gösterin bakalım hangi arama kurtarmacı, hangi dedektör köpekçi, hangi spor köpeği eğitmeni, hangi korumacı köpeğini pozitif eğittiriyor? 3 bin dolar parayı basıp internetten soru çözerek eğitmen olanlara köpek emanet ettirmeyin.

hala bir sorumun cevabını alamadım, sorulara nedense cevapta alamıyorum; kapalı ve sahibi tarafından yanlış işaretlenmiş bir köpek var ve bu köpek sürekli agresif ısırma belirtileri gösteriyor, bu hayvana ceza vermeden nasıl ısırmama öğreteceksiniz? arkanı dönüyorsun ısırıyor, hayır dediğinde ısırıyor, bağırınca ısırıyor. çok basit geliyor bu işler sizlere. pozitif eğittir. eee.

hani konu ne zaman kim daha uzağa işere dönecek onu bekliyorum.
  • galahad  (05.09.11 21:05:08) 
Nerden baksan tutarsızlık! Pavlov'un deneyini biliyor muymuşum... O koşullandırma negatif şartlandırmalı eğitimde yok yani! İlahi :) İşaretleme dediğiniz ne acaba, hadi bir tahmin edin... Bireysel gelişim kitaplarının önsözüne düşmüş Pavlov'a referans çakmalar: "Nasıl bilmezsiniz bu bilimsel deneyi!" Bir sağır sultan bir ben işte! "Negatif şartlandırma duymadım; ama itaat yarışmalarını takip ediyorum" diyorsunuz. Bravo. Kullandığım dilleri yetkin biçimde kullanmaya çalışırım üzerinize afiyet. Dolayısıyla "mi"ler ve kıçı başı bir yerde cümleler, milliyetçi "Türkçe Olimpiyatları" (Akıl fikir yarışma - olimpiyatta) hezeyanında değil, sizinle konuşurken beni rahatsız ediyor.

Siz ne negatif eğitim hakkında ne de pozitif eğitim hakkında bilgi sahibisiniz. Sorduğunuz soru da o kadar temel ve basit bir soru ki. Yukarıda biri bahsetmişti: "Köpeklere fısıldayan adam"ı bir bölüm izleseniz alırsınız cevabını. Bana evrenin temel sorusunu sormuş, beni köşeye sıkıştırmış gibi bana konunun ABC'sini soruyorsunuz. Isıran ve saldırgan köpeklerin rehabilitasyonunda pozitif eğitim yöntemi ile ilgili bir ton bilgi var.
İnsan korumalar (kolluk güçleri) da koruma köpekleri de benim eğitim anlayışımın fersah fersah uzağında bir eğitime tabiler. Bu dünyanın (...hiçbir yerinde'ye cevaben) her yerinde, hayvanların eğitimindeki yöntemlere dair eleştirel bir ton yazı çizi ve deneyim var (bari gönderdiğim, İletişim'den çıkmış kitapları bir göz göz gezdirin.) İngiltere polisi değil ama "progressive" gruplar benim tarafımda- dünyanın her yerinde- üzgünüm!
  • eclipse  (05.09.11 23:27:21) 
işte buna sanal ortamda dansöz formatına girme diyoruz. sorduğum sorunun cevabı köpeklere fısıldayan adamı izle :) ya ben sizden duymak istiyorum :) google' dan bakmaca serbest. bu arada cesar millan' da pozitif yöntemler kullanmaz. hangi bölümünde elinde elinde clicker veya benzeri bir şeyle gördünüz. bu arada davranış rehabilitasyonu ile pozitif eğitimi de aynı şeymiş gibi değerlendirtiyorsunuz ya bana sabah neşesi kıvamındasınız.

bu arada 'şu söze Siz ne negatif eğitim hakkında ne de pozitif eğitim hakkında bilgi sahibisiniz' sözüne elimden geçen yaklaşık 300 köpek kuyruklarını sallayarak, 20 kadar eğitmen arkadaş gözlerinden yaş gelerek, 3 arama kurtarma derneği baretlerini havaya atarak güldü. hocam ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. ne yaptınız köpeğinizle bugüne kadar? eğittiğiniz köpek kaç insan çıkardı enkazdan? eğittiğiniz kaç köpek yurtdışına gidip çatır çatır sertifika aldı. kaç köpek rehabilitasyon ettiniz?

bu arada yazılanları iyi okuyun. anneye anlatır gibi anlatıyorum ama halen yanlış yorumlar çıkıyor yazılardan.

bineaneleyh ( bunu hayatımda doğru yazamadım ve gene aynısı oldu galiba; karşımda hayvanlarda cezasız eğitim olduğunu sanan birisini görmek beni 2011 türkiye' sinde üzüyor. her köpek eğitim türünde ceza vardır. turşunun da iyisi limon suyundan olur. gerçi duvara anlatıyor gibi de bir durum seziyorum ya neyse.
  • galahad  (06.09.11 06:44:44 ~ 08:37:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.