[]

bitmek üzere olan tüple çay yapmak

Evinizde tüp kullanıyorsunuz.Ve çok az kalmış.Arkadaşlarla çay yapalım dediniz ama tüpten emin değilsiniz.O yüzden en etkili biçimde kullanmalısınız.Dört ocaklı aygazınızda suyu 4 eşit parçaya ayırıp mı kaynatmak yoksa tek çaydanlıkta mı kaynakmakla tüpü daha iyi kullanmış olursunuz? Yoksa fark etmez mi?

Not : Tüpü yan yatırmıştınız zaten..

Edit : Yukarıdaki sadece bir öneri sizin farklı boyutlardaki ocaklar için farlı çözüm öneriniz olabilir.Yada az miktardaki suyu kaynatıp başka bir kaba alabilirisiniz.Sonra kalan suyu tekrar aynı kapta ısıtıp devam edebilirsiniz. Önemli olan en etkili yolu bulmak.

 
çok bişey farkedeceğini düşünmüyorum ama böldüğün zaman 4 farklı metal parçasını da ısıtması lazım. onlar bi kere ekstra enerji harcamak demek. ayrıca 4 farklı kap ısınacak. israf. havayla temas yüzeyi minimum olsun ki enerji kaybı da minimum olsun. ne bilim ayarla işte.


  • cro magnon  (07.08.11 17:44:41) 
4 farklı kabın kendisi ayrı ayrı ısınana kadar zaman geçer zaten. tek ocakta ve çaydanlığın tabanını aşmayacak ayarda yakın ocağı, derim ben.

edit: sizin başınıza gelen bir durum zannedip yazdım cevabı. zeka sorusuysa hiç uğraşamam. ben kendi başıma gelse ne yapacağımı yazdım sadece. hadi eyvallah.
  • dento  (07.08.11 17:46:38 ~ 17:53:07) 
kullandığın kaplara göre değişir cevabı. çok geniş ağzı olan ve çok kalın bir metalden yapılma çaydanlık kullanırsan hem ısının havaya aktarımı daha kolay olur hem de ısınması gereken metal miktarı artar. yine aynı şekilde kullandığın küçük kaplara da bağlı. ağzı çok dar olan ve ince metalden yapılma kaplar kullanırsan ilkinden daha çabuk kaynayacaktır su.

kısacası durum kullanacağın materyalin değişken parametrelerine bağlı. hepsini göz önünde bulundurmadan sağlıklı bir sonuca ulaşamazsın. zamanında bunlarla çok vakit harcamış bir mühendis olarak görüşüm budur.
  • devilred  (07.08.11 18:02:07) 
@dento evet böyle birşey yaşadım o yüzden soruyorum.Ama zeka sorusu olarak algılamanında bir sakıncası olduğunu sanmıyorum kim zeki olmak istemez.

@devilred sorunun cevabı kabın meteryalini içermiyor zaten.Yani elinizdeki malzemeyle ocağı en etkili nasıl kullanırsınız?
  • saksel  (07.08.11 18:15:43 ~ 18:17:28) 
eğer bir şeyi kaynatmak istiyorsan kabından bağımsız düşünemezsin bunu.


  • devilred  (07.08.11 18:18:26) 
ketılda yada termosifonda yada güneş enerjisinde zaten baya ısınmış suyu kullanın derim.


  • snp_kubra  (07.08.11 18:24:12) 
tencerede kaynatın suyu. ama kapağını da kapatın.


  • deeperdown  (07.08.11 18:39:07) 
@deeperdown yanlış biliyorsun su basınç altında daha yüksek sıcaklıkta kaynar.O yüzden düdüklü tencereyle pişirilen yemekler daha lezzetli olur.Ama örneğin everestin tepesinde su atıyorum 100 C değil 60 derecede kaynadığı için soğuk çay içersiniz.


  • saksel  (07.08.11 18:46:24) 
@saksel çay yapmak için suyu kaynatmak değil belli bir sıcaklığa (çayın demleneceği sıcaklık) getirmek lazım, o yüzden kapağı kapatmak ısı kaybını önleyeceği için gayet de mantıklı. su ister 100 derecede kaynasın, ister 200, çayı çözebilecek sıcaklığa çabuk gelsin yeter.


  • dekila olmeka  (07.08.11 19:00:12) 
öncelikle kaç bardak çay içileceğini hesap etmelisin zira ısıtılacak su burda önemli. suyu bulduktan sonra su için kullanıacak kap önemlidir. ne çok küçük ne çok büyük olsun orta karar bir kap ve gerisi sizin şansınıza kalmış 4 farklı kap değil tek kap olmalı bu arada. son editte cevaba yaklaşmıssın zaten az miktarda aynı kapta ısıt üzerine az az suda ekleyebilirsiniz.


  • karabela  (07.08.11 19:39:34) 
Doğrusu su kaynadıkça üzerine azar azar eklemektir.Çünkü miktar artıkça altaki suyun basınçı artar ve kaynama geçikir.


  • saksel  (07.08.11 23:27:19) 
doğrusu: evet kaynama gecikir. ama kaynamanın gecikmesi hiçbir şeyi değiştirmez. enerji kazanma ve sıcaklık artışının değişiminde bir fark olmaz.

dolayısıyla çayımızı sağlıklı bir şekilde içebildiğimiz sürece suyu kaynattığımız rakımın da bir önemi yok. atıyorum suyun 120 derecede kaynadığı bir basınçta pişirse idik çayımızı, su 120 derecede kaynardı evet, daha fazla enerji de gerekirdi. ama bize lazım olan suyun kaynaması değil çayın pişebileceği sıcaklığa erişmesi. aynı şey derinlikte de geçerli, daha derin su daha zor kaynar ama bu sıcaklığının aynı ısıyla aynı miktarda arttığı gerçeğini değiştirmez.
  • cro magnon  (08.08.11 00:04:14 ~ 00:05:18) 
doğrusu bu kadar saçma bir cevap görmedim @saksel.

zaten ısıyı en verimli halde kullanmaya çalışıyoruz, sen bir de suyu sürekli kaynama halinde tutup ısıyı alan molekülleri kaptan kaçırıyorsun.

yukarıda da yazdık, cro magnon da yazmış, kaynamayı arttırmanın çay yapmakla hiç bir ilgisi yok.
  • dekila olmeka  (08.08.11 16:03:15 ~ 16:03:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.