[]

şarkıyı tanıyan program

şöyle bir site ya da program falan bir şey olsa, biz sesi ya kendi sesimizle söyleyip, ya da duyduğumuzda falan kaydetsek, o da bir şekilde anlasa hangi şarkı olduğunu..

1- böyle bir program var mı?
2- eğer yoksa, programın kendi sesimizle ritmini söylediğimiz şarkıyı tanıması mümkün mü?

şimdiden teşekkürler...

 
turkcell in bir hizmeti vardı buna yönelik. (bkz: ne bu çalan)

turkcell-im.turkcell.com.tr!706705211
  • murty  (13.05.08 00:35:25) 
winamp 5 yapıyor diyorlar. onu dene bi.


  • bryan fury  (13.05.08 00:36:14) 
www.shazam.com
bir bak, süper birşey. işine yarayabilir. ben son birkaç saattir programa ve sisteme hayranlıkla bakıyorum.

  • s man chen  (13.05.08 00:37:51) 
insanlarin calistigi bir sistemde yapilabilir. turkcell in yaptigi gibi. siz mirildanirsiniz veya dinletirsiniz bir sarkiyi, ya da bir enstrumanla calarsiniz. karsinizdaki insanlar da, bilgisi dahilinde ya hemen soylerler, ya da arastirip bulmaya calisirlar.

ama is "boyle bir program var mi?" ya gelince, gunumuz teknolojisinde en azindan cok zor gibi.
kendi sesinizle soyleyeceginiz, mirildanacaginizin seyin frekansi farkli olacaktir. nota degerleri farkli olacaktir. 2-3 notadan olusan basit bir melodi bile olsa, bilgisayarin sizin sesinizle yaptirdigi seyi bence elindeki donelerle karsilastirmasi cok zor olacaktir.

hadi sesinizle yapmanizi falan gectik diyelim, calarak yapsaniz dahi bu karsilastirma islemini cok zor yapacaktir. zira siz bir yerden duydugunuz melodiyi ayni ritim ve melodi ile gercekten de calabilecek ve programin eline verebilecek misiniz? verseniz de o bunu nasil algilayacak? cok zor...

--

soyle bir web sitesi yapilabilir belki ama.. (belki de vardir)
herkes diledigi seyi calacak / mirildanacak ve bir siteye kaydedecek, diger o site kullanicilari da bu yuklenen seyi dinleyip ne oldugunu yuksek ihtimalle cozecek.

yok illa bunu program yapsin derseniz de, oyle bir sistem yapacaksiniz ki, dunyadaki tum sarkilarla ilgili once done'ler yukleyeceksiniz programa/siteye. ve sonra birisi gelcek bu siteye

aradigim sarki
a- slow/hareketli
b- su metronom hizi araliginda
c- şu türde (rock, opera, muzikal, vs...)
d- su enstrumanlar var icinde duydugum kadariyla

vs. diye isaretleyeceksiniz. o da size en yakin secenekleri sunacak.

cok fantastik geldi bu.
  • la traviata  (13.05.08 00:43:58) 
gunumuz teknolojisinde zor degil, bal gibi de yapilir

(bkz: pattern recognition)
(bkz: speech recognition)

zaten turkcell in o servisini gorup sinirden aglamak uzereyim; ben yapmaliydim lan onu, buhhuhuhuhu!!! :)
  • egotm  (13.05.08 00:53:00) 
biseyin altini cizmekte fayda goruyorum,

sesi algilayamaz, taniyamaz demiyorum bilgisayarlar...

var olan milyonlarca/milyarlarca sarki, ezgi, vs. icerisinde sizin verdiginizi saglikli bir sekilde digerleriyle karsilastirmasi ve dogru seyle eslestirmesi zor otesi diyorum.

cunku bu, bu mevcut bilgisayarin sisteminde su ana kadar yapilmis tum parcalarin kayitli bulunmasi ve yapilacaklarin da devamli yuklenmesi falan anlamina gelir. kaldi ki hangi formatta yapilacak bunlar. bunu bile yapmak imkansiza yakinken, bir de sizin agizla yaptiginiz sey ile bunu eslestirmesi daha da imkansiz. hadi diyelim kesip bictiginiz veya biryerden duyup kaydettiginiz mp3 u wavi kiyaslasin da, sizin mirildandiginizi nasil algilasin?

bu soruyu gorunce aklima daha once sorulan "var olan mp3 lerdeki tek bir vokal ses kısılıp(silinip), karaoke sekline getirilebiliyor mu?" sorusu aklima geldi. bunun bile tertemiz, saglikli bir sekilde yapilamadigi bir teknolojide, bence cok ucmayalim : )

yoksa bkz falan vermek kolay.
  • la traviata  (13.05.08 01:24:11) 
alti cizilen seyin ustunu cizmekte fayda goruyorum. bilgisayarlar illa ki brute force calismasi gerekmiyor. pattern recognition denilen olay zaten sadece ses tanimadan ibaret degildir. Insan duyu organlarinin algiladigi her hangi bir seyi algilamanizi saglayan matematiksel bir disiplin/yontemdir. diger disiplinlerle birlesince fantastik denilen seyler gercek olmaktadir. kamerayla birlesince, retinadan kimlik tespiti, sesle birlesince, ses tanima, machine learning ile birlesince insan beyninin ogrenmesini taklit etme vs. vs. seyleri basarabilirsiniz.

daha fazlasina buradan ulasabilirsiniz:

publications.nr.no

soyle de bir alinti vereyim ki, inanmayan arkadaslari biraz da olsa ikna edebilelim.

"MELDEX is the New Zealand Digital Library’s MELody inDEX, which retrieves music on the
basis of a few notes that are sung, hummed, or otherwise entered. This is one of the very first
systems performing content-based retrieval of music."

optum canlarim.
  • egotm  (13.05.08 01:47:51) 
diyelim ki gercekten bunu yapabiliyor. veritabani da oldukca genis(ki bunun sınırı yok aslen)

yine de sanmiyorum ki 5 ayri kisinin ard arda farkli tonda, farkli ritmle, farkli ses registeri ile ve tabii ki farkli entonasyon ile soyledigi bir (atiyorum) "donulmez aksamin ufkundayiz" kuplesi icin, 5 dogru cevap verebilsin bilgisayar.

varsa bu site-program hazirda lutfen ciddi ciddi soyleyin, zira cocuklugumdan kalma bir melodi var aklimda, ben de onu soriyim.
not: yazar bu sitede mirildanip bu sarki nedir arkadaslar diye sormaya utanmaktadir zira : )

@ galadnikov, atlamisim, soriyim:
uyduruk guvenlik kamerasindaki goruntu ile kimlik eslestirmesi "insan" araciligi ile yapilmaz mi?
mesela bir benzinlikte bir olay oldu, mobese kameralari cok uzaktan da olsa bunu kaydetti. bu goruntulerin karsilastirmasini polisler manual olarak yapmaz mi?

(yakinlastirma, o kisinin vucudundan goruntusunden bir ipucu bulma, vs..)

[bu duyuru sorusu cok guzel oldu, herkesten bir seyler ogrenilebilir cevaplarla]
  • la traviata  (13.05.08 02:21:22 ~ 02:27:34) 
hmmm'layarak arama yapilan bi site vardi. tam hatirlayamadim ama googledan calisir halde sunu buldum:
www.midomi.com

  • ainothia  (13.05.08 12:51:54) 
bahsettiginiz problemin literaturdeki adi content-based music retrieval. information retrieval'cilarin, sinyal isleyicilerin alanina giriyor.


  • sethi  (13.05.08 15:21:51) 
bence, türk müziği için imkansız bi olay. çünkü hem halk müziğinde hem de klasik türk müziğinde belirli sesler kullanılmaz(yani misal bi türküyü söylerken kullanılan si sesi 2-3-4-5 komaya kadar bemol basılabilir çalana söyleyene göre,bu da frekans değiştireceği için bilgisayar anlayamayabilir,abi sen roman mısın ya o si niye öyle pes oldu diye)
bir de transpoze olayı var ama bilgisayarlar herhalde aralıkları ölçebiliyordur.

  • kanuniye  (13.05.08 19:24:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.