[]

Eski işverenime dava açmayı düşünüyorum..

Sorum hukuksal anlamda yetkin olan ve daha önce bu konuları tecrübe etmiş arkadaşlara..

konuyu şöyle izah edeyim. aralık-2007 ve mart-2009 tarihleri arasında ufak bir ofiste çalıştım. sigortam şubat 2008 de başlatıldı. sonrasında askerlik gerekçesi ile iş yerinden ayrıldım ancak bana istifa mektubu imzalattılar ancak askerden sonra geri dönerim belki diyerek itiraz etme gereği duymadım. net elime geçen aylık ücret 1200 lira idi ağustos-2008de 100 lira zam yapılarak 1300 lira oldu. bu sürecin ilk başlarında maaşımı zarf ile elden alıyordum. sonrasında şubat 2009 ve mart 2009 aylıklarını 1300 lira ...... (firma sahibin adı) mart ayı ödeme şeklinde açıklama ile hesabıma yatırdılar. üst üste periyodik olarak bankaya yatan 1300 liramı iş bankasından döküm alarak belgeme şansım var ancak açıklama da maaş ödemesi değil ödeme yazıyor.

geçenlerde şu an çalıştığım firmadaki muhasebeci beyle bir sohbetimiz oldu. konunun detaylarını onunla paylaşmış bulundum o dabana dava açabileceğimi söyledi. eğer elime geçen net miktar 1300 lira ise brüt maaşımın 2000 lira civarı olması gerektiğini ve bu miktar üzerinden sigortamın yatmış olması gerekliliğinden bahsetti. tabiki hiçbir ofis bunu yapmıyor onun bilincindeyim. ancak askere giderken bana tazminat vermediği için onu dava etme şansım olacağını söyledi.

bununla ilgili oalrak dava açarsam sonuç alabilir miyim? dava açmama değecek bir durum olur mu? muhasebeci arkadaş araya giren yıllarda merkez bankasının faiz oranlarından da yararlanarak hesap yapıldığını ve elime 8000 lira civarı para geçeceğini söyledi. mahkeme dilekçesini de verirken 10 lira talepte bulunup dilekçe harcını 1-2 lira öde, ancak dilekçeye mahkemenin uygun göreceği miktara göre falan tarzı bir laf et dedi.

ne yapılmalı ne edilmeli. ayrıca askerden sonra yaklaşık 45 gün sigortasız orada çalıştım. 1700 lira gibi bir rakam yine mayıs 2010 tarihinde hesabıma geçmiş aynı kişi tarafından. o da bunu öne sürebilir mi? hoş bunu sadece ben biliyorum..

yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekliyorum.. öptüm bay c u ok :)

 
sanırım artık burada çalışmıyorsunuz. yoksa bunu yaparsanız kovulursunuz :)
bunun dışında anlattıklarınızın hepsi doğru.yani dava açma şansınız var. uzun olduğu için ayrıntıya girmeyeceğim. kişinin isminin olması yeter hesap kaydında. sonuçta adam size aylık olarka neden para verisin ki? sonuçta orada çalışmışsınız ve maaş almış olacaksınız.

  • ben smyrna  (01.08.11 12:06:52) 
detayını bilmiyorum ancak normal şartlar altında kanuna göre artık sigorta ne akdar gözüküyorsa o para üzerinden bankaya para yatırmaları gerekmiyor muydu? bunlarda eksik..
o tarihte kanun hükmü öyle miydi bilmiyorum tabi...

bu arada evet artık orada çalışmıyorum ve çalışmayacağım da..
  • zmarit  (01.08.11 12:24:43) 
bildiğim kadarıyla sigortaya yanlış maaş beyanının cezası sigortasız işçi çalıştırmaktan daha fazla. eğer derdin sadece askere giderkenki tazminatınsa makul bir rakam belirleyip işyerinle anlaşmaya çalış bence. mahkemelerde uzun sürüyor... bu arada genelde bu tür yerlerde ödemeler tespit edilmesin diye elden yapılır. sizinki bankaya yatırmış, ilginç. bence ciddi delil. iş yeri tazminat talebini kabul edebilir. ayrıca bir avukata danışmakta fayda var.


  • merhum  (01.08.11 12:52:14) 
iş yeriyle anlaşmak da bir olasılık ancak sonuçta insanlar biz sana para versek bile dava açabilirsin diyebilirler.

şahide ihtiyacım olur mu diye düşünüyorum..
  • zmarit  (01.08.11 13:03:11) 
kıdem tazminatı için dava açabilirsin. fakat bunu kendi başına yapman ve takibi çok zor. bir avukat bulman yararına olur. bankaya yatan paralar iyi bir ispat. şahit mutlaka isteyecektir mahkeme.

firmaya gidip tazminatını istesen büyük ihtimalle üstüne yatmaya çalışacaklardır. ta ki mahkeme tebligatı ellerine gidene kadar. pazarlık masasına o zaman otururlar. sonuç itibariyle mahkemede kazanırsın ama 2 yılı gözden çıkarman gerekir.
  • payroller on the moon  (01.08.11 13:17:32) 
3 ay çalıştığım bir işte işveren sigorta yapmasam, öğrencisin sana parasını ödesem? dedi Allah dedim (300 küsür birşeydi aylık :D) Tabi bu arkadaş işten ayrılma sürecinde yan çizdi. Bende sigortasız işçi çalıştırmaktan dava açacağımı söyledim. Maaşımı da elden alıyordum bu arada-patronum bunu belirtti, ama beni her yeri kameralarla çevrili bi avm'nin göbeğinde çalıştırdığını unuttu. Hatırlatınca kuzu kuzu ödedi paramı. Sonra 1 günlük sigorta giriş çıkışı yaptı, niye bilmiyorum.

Çok kelepir işti, bazen keşke demiyor değilim.
  • kenar  (01.08.11 13:21:12) 
iş mahkemelerinin daha hızlı işlediğini söylüyorlar.. 1 şahit bulabilirim 2.si belki. aslında gelir ama mesai saatlerinde duruşmaya çağırırlarsa gelebilir mi bilmiyorum.
zamanım var açıkçası, evlenme hazırlığı da var bir yandan da. toplu para işe yarayacaktır.

bu arada kıdem tazminatı işini anlamadım..
  • zmarit  (01.08.11 13:39:14) 
@zmarit firmayla anlaşıp paranı alırsan sana bütün haklarından ve alacaklarından vazgeçtiğine dair bir ibraname imzalatırlar muhtemelen. yani işveren'in kafası çalışıyorsa imzalatır.

ayrıca yine işveren'in kafası çalışıyorsa seninle anlaşmaya çalışır. madem bu yola girdin ssk'ya maaş bedelini yanlış bildirmenin cezasını araştır bence. işveren bunu bilmiyor olabilir. sen söyleyince yusuf yusuf araştırabilir. bence mahkemeyle uğraşmadan işverenle halletmneye çalış. mahkeme uzun süre can sıkıyor. ablamın bir kıdem tazminatı davası var 3 yıldır sürüyor...
  • merhum  (01.08.11 13:45:11) 
bence en yakın ssk ya git bi kontrol memuru ile görüş


  • n62  (01.08.11 14:26:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.