[]

Elektrik / Şofben Montajı

merhabalar.

şimdi banyoda bu ani su ısıtıcı denilen elektrikli şofbenlerden takmak istiyorum. bu aletlerin topraklama ile kullanılması gerektiğini biliyorum ama sigortadan banyoya gelen kablolarda toprak(sarı-yeşil) kablosunu dipten kesip iptal etmişler. sanırım bu evde topraklama yok anlamına geliyor. evimde doğalgaz yok. dolayısıyla kombi kullanamam. ev sahibine gidip binaya ya da daireye topraklama yaptır da diyemem. elektrikli termosifon için ise hem yer yok (ev küçük) hem daha az olsa da onda da aynı tehlike mevcut. benim sormak istediğim bu aleti en güvenli nasıl kullanabilirim?
şofbenin nötr ile toprak girişlerini bir kablo ile birbirine bağlayıp, banyoya gelen kablolardan fazı da kendi yenine bağlayarak, nötr kablosunu boşta bırakmayı denedim. ama o zaman suyu ısıtmadı. ayrıca suya elektrik veriyor. acaba fazı bağladıktan sonra nötr kablosunu şofbenin nötr kısmına bağlayıp toprağı mı boş bırakmam lazım, yoksa toprak girişine bağlayıp nötr'ü mü boş bırakmam lazım?

 
Nötr ve toprağı birbirine bağlarsan olası problemler :

1) Toprak+Nötr kablosunu gidip faza bağlarsın yanlışlıkla, çarplırsın
2) Nötr hattı kopar, haliyle toprak da devre dışı kalır, kaçak olması durumunda çarpılırsın.

"Çarpılırsın" diyorum ama muhtemelen ölürsün, daha yeni haberlerde çıktı sıyrık kablo plajdaki duşlara temas ettiği için bir çocuk öldü.

Sade topraklamak bile tamamen güvenli değil, kaçak akım rölesi ile desteklenmesi lazım.

Sakın ola topraklama olmadan kullanmayın cihazı.
  • kimlanbu  (23.07.11 12:38:31) 
@kimlanbu

söylediklerini kesinlikle anlıyor ve katılıyorum. ama "çatıda su ısıtıp onunla yıkan" ya da "ev sahibine söyle binayı topraklatsın" dan daha rasyonel ve acil bir çözüme ihtiyacım var.

çok ciddi bir tehlike biliyorum. ama benim bi şekilde yıkanmam lazım. bu sıcaklarda bile soğuk suyla duş yaparken zorlanıyorum. var olan durumu anlattım. yani olası bir kaçak akımdan mı öleyim, zatürreden mi öleyim, cep telefonu radyasyonundan mı öleyim kararından ziyade, bir süre idare edecek çözüme ihtiyacım var.

yoksa tabi ki ben de istiyorum öğrenci olmayayım keşke de her yeri topraklatayım, her elektronik alete ayrı sigorta, kaçak akım rölesi takayım, eve üstün alman tesisatı döşeteyim ama, şu aşamada biraz daha pratik ve malca türk işi çözüm gerekiyor. :)
  • otonomo  (23.07.11 12:55:10) 
elektrik işlerinden anlamıyorsun bu çok acık. en azından bir tanıdıgından yardım almalısın. faz ve nötr cihazın karsılık yerlerıne baglarsan cihaz calısır fakat guvenlı olmaz. bırakmalısın bu işi.


  • dokuzeylul  (23.07.11 12:55:57) 
banyodakı diğer prizleri kontrol et. onlarda toprak hattı var mı bak. sarı yeşil olan kablo. ordakı kablonun kesık olusu toprak hattının olmadıgı anlamına gelmez. hatayla hesılmıs olabılır. toprak hattını baglamadan o cıhazı calıstırma. yuksek ıhtımalle o elındekı cıhaz otiri zottiri bir alettir. çok cesur olma


  • dokuzeylul  (23.07.11 13:02:17) 
nötr boşta bırakılmaz. hepsini geç sıfırlama denilen şeyi yapabilirsin. toprağı nötre bağla...( ama olurda bir arıza yüzünden vs. faz-nötr yer değiştirirse sıkıntı olur. ayrıca 30mA lik kaçak akım rölesi taktırabilirsin. Ama benim tavsiyem ani su ısıtıcısı kullanmaman, tüketimi bir evin komple tüketimine eşit 7kw. Hem faturayı kabartıcak, hemde ha bire sigorta attıracak. evde kullanılan sigortalar genelde 16A senin cihazın çalışabilmesi için yüksek amperajı olan sigorta takılması gerekli bu da sorunlara yol açar... ayrıca banyoda köpüklü kalmakda çabası... iyisi mi 200 lira civarı bir termosifon al için rahat etsin.


  • mr fusion  (23.07.11 13:20:32) 
biraz uğraşıp kendin topraklama hattı çekebilirsin. şofbenin toprak hattından alacağın kabloyu balkondaki toprak dolu saksıya göm. bilgisayar için bu yöntemi kullanıyorum.


  • g7mor  (23.07.11 13:29:23) 
o şekil bir topraklamanın işe yarayacağından emin değilim :) şofben gibi en az 3 kw çeken bi alet için kesin yaramayacağından eminim de bilgisayardan emin değilim :)


  • otonomo  (23.07.11 13:43:48) 
saksıya göm kabloyu falan. bu deve kuşu misali kafayı kuma gömmekten başka bir şey değil... hayatta işe yaramaz. tabi saksı 10 tonluk falan değilse. topraklama için toprağa bakır kazık,levha vs maksat elektrik dünyaya karışıp yok olsun. tehlikeli bir olay olmasına rağmen evdeki su tesisatı metalse ona bağlayabilirsin kabloyu.


  • mr fusion  (23.07.11 14:10:19) 
kendim yapıyorum sorun çıkmadı + 3 yılım elektrik bölümünde geçti. topraklamanın mantığı budur.


  • g7mor  (23.07.11 14:18:41) 
@g7mor, yanlış yönlendirme insanları, varsan baksan saksı plastiktir bir de. Trollük yapılacak konu değil.

edit : topraklama yaptığın cihazda fazı toprağa değdirsene bir, sigorta atacak mı. Videosunu da koy buraya utanalım kendimizden.
  • kimlanbu  (23.07.11 14:24:49 ~ 14:26:12) 
@kimlanbu, ya anlayışın kıt ya da bu sıcakta çatacak adam arıyorsun. dediğim olayı anla önce.


  • g7mor  (23.07.11 14:55:14) 
@g7mor, özel mesaj da atıp "cins misin" yazmışsın, özel mesajla cevaplamak yerine buradan yazıyorum. Belki üslubunu düzeltip anlarsın olayı.

Mesajında harici topraklamadan bahsetmişsin, harici topraklamada kullandığın çubuğun direnci önemlidir, bahsettiğin gibi gidip kabloyu saksıya?! gömerse o kablo kısa sürede oksitlenir ve direnci yükseleceği için bir işe yaramaz. Zaten oksitlenme olmasa bile direnci yeterince düşük değildir.

Çatacak olsam senin gibi yazardım ama bak hala düzgünce cevap veriyorum, sisteminde bir ölçüm yapsanai topraklama direncin ne, faz-nötr, faz-toprak, toprak-nötr gerilimleri ne. Bu kadar uğraşmak istemiyorsan sigortan atacak mı diye bir dene dediğim gibi, saksıya gömdüğün "toprak" hattına değdir fazı, atacak mı sigorta.
  • kimlanbu  (23.07.11 15:10:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.