[]

Koç Üni. Karşılaştırmalı Edb. vs. Boğaziçi Üni. Batı Dilleri ve Edb.

Merhaba,

Bugün LYS sonuçları açıklandı, Dil-1 puan türünde 50. olduğumu öğrenmem üzerine başından beri aklımı karıştıran iki farklı okul/bölüm arasında karar kılmam zorunlu hale geldi. İki bölümün de kendince artıları ve eksileri var tabii, ancak benim için en büyük avantajları ayrı ayrı şöyle: Koç Üniversitesi bir vakıf üniversitesi olduğu için maddi açıdan çok fazla olanak sağlıyor. Girişte 1500 TL, her ay 470 TL, otel odası misali 2 kişilik yurt odalarında ücretsiz konaklama hakkı gibi çeşitli güzellikler var. Ayrıca gerçekten güzel bir kütüphaneye ve huzur veren, modern bir ortama sahip. Boğaziçi Üniversitesi ise, bir kere Boğaziçi Üniversitesi, "ismi var". Bunun yanı sıra Batı Dilleri ve Edb. bölümü kadrosu Koç'un kadrosundan kat kat iyi aldığım duyumlar - yaptığım araştırmalara göre.

Bu üniversitelerin olumsuz yanları ise şöyle: Koç'un eğitim kadrosu yetersiz görünüyor ve bölüm çok yeni. Gerçekten kaliteli bir eğitim alabilir miyim? Bir de şu var, burslu-burssuz ayrımı ne boyutta yaşanıyor? Burslu okuyanlar ile paralı okuyanlar arasında bir çizgi var mı, kafama göre birilerini bulabilir miyim? Boğaziçi'nde daha çok arkadaş olabileceğim insan bulunur gibi bir düşünce var bende. Boğaziçi'nde problem ise, bir özel okulun birçok olanağını karşılayamayacağından endişelenmem. Ayrıca bir yanda her şeyimi karşılayabilecek Koç varken Boğaziçi'nin yurduna, harcına, kitabına para harcama zorunluluğu enayilikmiş gibi geliyor.

Maddiyata çok önem veren sebepler öne sürmüşüm, buna dair bir not ekleyeyim; maddi durumumuz oldukça iyi, Boğaziçi'ne gidersem sorun yaşamam. Yine de ben 18 yaşına geldikten sonra ailemden para almama şansım var ise bunu değerlendirmek istiyorum. 20 yaşına veya 22 yaşına geldiğimde hala ailemden para alan konumda olmak ağırıma gidecektir. Onlar açısından problem olmasa bile ben kendi paramı bir şekilde kazanıyor olursam hep bunun rahatlığıyla yaşayacağım.

Buraya kadar okuyabilen herkese teşekkür ederim :) Herhangi bir fikriniz, bilginiz, öneriniz varsa duymaktan mutlu olurum. Mutlu olmaktan ziyade, duymaya ihtiyacım var ki sağlıklı bir karar verebileyim. Sözlükten veya duyurudan mesaj atabilirsiniz, buraya yanıt yazabilirsiniz.

 
koç üniversitesinde nazmi agil var. kötü degil kadrosu yani :)


  • jackofalltrades  (22.07.11 00:06:48) 
İki üniversitenin gözünüzden kaçan başka farkları da var.

Boğaziçi Üniversitesi'nin bence en en en önemli özelliklerinden biri, alabileceğiniz, seçebileceğiniz ders sayısı. Koç'ta bölüm yeni kurulduysa, seçmeli dersleriniz zorunlu seçmeli olacak, istediğinizi değil size verileni alacaksınız.

Zaten, Koç'ta, öğrenci kendi gitsin araştırsın öğrensin değil de biz ona öğretelim, öğrettiğimiz kadarı yetsin mantığı vardır. Bu yerine göre iyi de olur kötü de olur. Okumak ve iyi notlar almak daha kolaydır, ama kendini geliştirmek ve öğrenmeyi öğrenebilmek açısından Boğaziçi'ne yanaşamaz pek.

Bir de Boğaziçi'nin hocaları daha rahattır, Koç'takiler gibi peşlerinden yayın çıkar diye atlı kovalamadığı için stres seviyeleri daha düşüktür, yaş olarak büyük, tecrübeli hocalardır, ve (ben istisnasını görmedim henüz) öğrenciyi adam yerine koyarlar. Koç'takiler böyle değildir demiyorum, ama çoook kompleksli olanları yok değil.

İki okulda da bulunmuş bir insan olarak söylüyorum bunları.

Yine de, ikisi de süper okullardır, ikisini tercih ettiğinize de sonradan pişman olmazsınız.

Para konusunda, Boğaziçi daha masraflı olacaktır elbette ama şehrin içinde yaşama lüksüne değip değmeyeceği sorgulanabilir. Çok gezeyim edeyim derseniz, cebinize kalan parayı taksiye verebilirsiniz Koç'ta.
  • magara adami  (22.07.11 00:19:51) 
para almamak konusunda boğaziçinde bölüme ilk 5ten ve ilk tercihinle girince burs veriyolar zaten otomatik :] zaten 50. olduysan devletten de alırsın gibime geliyo
ben bölümleri çok bilmiyorum ama bence boğaziçi derim sırf humanities kadrosu için boğaziçi diyebilirim hem de
bir çok arkadaşım okuyo batı dilleri ve edebiyatı bölümünde ve ders seçme konusunda baya geniş bi yelpazeleri var bildiğim kadarıyla
ben psikoloji okuyorum ama bu sene victorian horror dersini almaya çalışıcam mesela o bölümden :]

koç da iyi ama ben ısınamadım o okula ve insan profili nedeniyle sarsılan arkadaşlarım var xD

sonuç olarak tercih senin
  • mushtopus  (22.07.11 00:47:14) 
50. iseniz boğaziçi zaten yurt bursu verecek, zaten bir de başbakanlık alırsınız, ancak bu verilen yurt koşulları çok iyi olmayabilir, bizim zamanımızda güney kampüs'te 6-8 kişilik odalar veriliyordu ilk sınıfta, ama şimdi bir sürü yeni yurt yaptılar, tercih yapmadan önce koşulları öğrenin derim.

onun dışında alacağınız burs zaten ihtiyaçlarınızın bir çoğunu karşılar, ama ne yazık ki Boğaziçi çevresinde ev tutup yaşamaya yetmez. Yine de, ben Boğaziçi'nde ve evde kaldığım yılları ailemden çok çok az para alarak tamamlayabilmiştim.

Bir de şu var; Boğaziçi'nde çevrendeki insanlar süper zeki ve çok hırslı + çalışkan olacaklar. Tabii ki Koç öğrencileri de aptal ve tembel değil ama, istatistiki olarak arada fark var.

Ha bir de şu var, Koç'ta tuvaletlerden lablara, yurttan bursa, her türlü fiziksel imkanınız daha iyi olacak.

Bölüm konusunda dilci olmadığım için yorum yapamıyorum ama, ben yerinizde olsam Boğaziçi'ni seçerdim.

Ama lisansı Boğaziçi'nde okudum ben, o yüzden tabii ki fikrim görece taraflı.
  • magara adami  (22.07.11 00:56:41 ~ 00:57:56) 
başbakanlık bursu ham puanda ilk 100'eymiş maalesef. yurt bursunda da dillere zorluk çıkarıyorlar. en iyisi burs işini gidip tanıtım günlerinde soruşturayım biraz. of of.


  • lucy in the sky  (22.07.11 01:05:47) 
eklemeden edemedim, kanınıza girmeyeyim ama, güney kampüs'te yaşamanın keyfi de bambaşkadır. nerde koç'un steril koridorları, tel örgülerle çevrili ormanı, üstünde kimsenin oturmadığı çimleri, nerde boğaziçi'nin eski süper binaları, üstünde boş yer kalmayan çimleri, altında oturabildiğiniz ağaçları, manzarası...

güney'e gidince hala burnumun direği sızlıyor benim.

sosyal açıdan da boğaziçi yüze bine katlar koç'u. adamların bahar festivali kapalı ufacık bir alanda ve paralı oluyor.

öğrencilik biraz da sefilliktir der, oyumu boğaziçi'ne veririm ama, hisarüstü'nün küflü evlerinde yaşarken küfretmeyesiniz sonradan...
  • magara adami  (22.07.11 01:06:14) 
kanıma fena halde girdiniz, koç ağır basarken boğaziçi ağır basmaya başladı, tanıtım günlerine bir gideyim ben.


  • lucy in the sky  (22.07.11 01:38:15) 
koça gidersen, sen okula metrobüsle gideceksin adam Q7 ile.
sen belki 5 liraya nerde bira içerim diye düşüneceksin, o adam bir gece belki 3 şişe chivas açtıracak.
gençsin, kız arkadaş isteyeceksin ama o adamlar senden hep bir adım daha önde olacak.

koça gidersen bursularla falan takılırsın anca. Boğaziçine git.
  • Sabac  (22.07.11 02:36:06 ~ 02:37:49) 
şimdi gördüm kütüphaneyle ilgili kısmı da, koç'ta en kötü şeylerden biri, kütüphanede istedikleri gibi bağrış çağrış ders çalışan, veya telefonla yüksek sesle ve iğrenç bir aksanla konuşan insanlar.

kütüphanede uyuyanları uyandırıyorlardı da, bu bağırıp çağıranlara kimse bir şey demiyordu. öğrencilerin okulda olduğu zamanlar kütüphane demeye bin şahit ister.

boğaziçi'nde adamı döverler ama.
  • magara adami  (22.07.11 02:36:43) 
dostum ilk olarak boğaziçinin bölümde ilk 5 olarak girenlere verdiği burs devam etmesi için 3.00 ortalama istiyorlar bunu yaz bi köşeye..derslere iyi asılmazsan avcunun içinden kuş gibi uçabilir o burs(benim öyle oldu mesela) ikinci olarak, boğaziçine dilde girenler genelde zaten baya dereceli oluyorlar..
iki bölümün hocalarını bilmem o konuda bi karşılaştırma yapamam ama koç da parayı verip getiriyordur iyi hoca mutlaka.

rahatlık olarak boğaziçi daha iyidir, derslerde fazla yoklama olmaz, gez toz, istersen part time işte çalış, staj filan yap bunlar için rahattır. bu rahatlıktan dolayı pek ala değişik yetenekler kazanabilir veya vaktini boşa harcayıp sonradan kafanı duvarlara vurabilirsin.
koç'ta o kadar rahat olabileceğini sanmıyorum. bursun devam etmesi için daha disiplinli olabilir ve ortalaman da daha yüksek olabilir bu sayede.

burslu burssuz ayrımı içinse şunu demek lazım: aslında her okulda görünmez bir ayrım vardır herkes kendine yakın durumda adamlarla takılır boğaziçinde de, koç'ta da, osmangazi'de de. ama koç'ta burssuzlar arasında bile bir uçurum olabiliyor. mesela düşün ki adamın babası harbi harbi milyarder ve arabası ferrari. tabi her zengin piç olacak diye bir şey yok. kimin kiminle arkadaş olacağı belli olmaz.

ve son sözüm: yapacağın her kamuoyu yoklamasından boğaziçi galip çıkar. sen kendin ne yapacağını belirle. güney kampüs güzeldir ama koç'un kampüsü de güzeldir. bence arkadaş çevresi olarak nerede daha rahat edeceksen orayı seç, ben her yerde kafama göre adam bulurum diyosan da koç yaz...

ekleme: @pasiflora'nın yazdığına göre dil bölümleri dediğim kadar rahat değilmiş, ben daha çok kendi okuduğum iktisat bölümü için yazmıştım. gerçi ing. öğretmenliğinde okuyan arkadaşım da günde rahat 15+ saat yatağından çıkmadan okulunu bitirecek ama...
  • duygusal pehlivan  (22.07.11 02:45:23 ~ 02.08.11 21:39:38) 
Üniversite seçerken en önemlisinin akademik kadro olduğunu düşünüyorum. Yurt odaları güzelmiş, kampüsü güzelmiş, bunlar ayrıntı. Asıl önemli olan kimlerden ders aldığın, kimlerin öğrencisi olduğun, kimlerden neler öğrendiğin. Yanına kâr kalacak olanlar bunlar.


  • green knight  (22.07.11 02:50:49) 
öncelikle teşekkür edeyim tekrar. güzel noktalar hep, farklı bakış açılarının da yararını görüyorum gerçekten. boğaziçi şu şartlar altında daha mantıklı görünüyor ama iki okulu da son kez gezmek lazım sanırım. 4 yıl istediğim okul olan koç'u da bir anda bırakamıyorum. yine de eğitim cidden daha önemli. kendi içimde ne güzel çeliştim.


  • lucy in the sky  (22.07.11 03:04:12) 
kaç kişilik yurtta kalıyorsunuz acaba siz, okulun yurdu nasıl? akademik kadrodan memnun musunuz? ve çeviribilime mi gelmeliyim edebiyata mı?


  • lucy in the sky  (22.07.11 03:19:46) 
Koç'ta %25 burslu işletme okuyan birisi olarak;

Okulda kesinlikle burslu/burssuz ayrımı yok, eğer kafa dengi birisini bulursan arkadaş olursun. Yalnız ilk sene core program diye bir zımbırtı var, fen dersi filan alman gerekiyor(ona bir ayar çektiler gerçi ama tam detayı bilmiyorum). daha yazarım aslında da sen en iyisi herhangi bir sorun varsa mesaj at, cevaplamaya çalışayım
  • perrycox  (22.07.11 03:40:26) 
koç mezunuyum.
kesinlikle burslu burssuz ayrımı yok. ortamlar çok kaliteli, insanlar kalbur üstü. tam olarak ne beklediğini bilmiyorum ama ben koç'u bitirdiğim için çok memnunum. standartların üzerinde bir hayat sürüyosun üniversite boyunca ve bu hayatının geri kalanına da yansıyor.

  • dtirasoglu  (22.07.11 10:23:28) 
Ben de ÖSS tercih zamanında buna benzer bir ikilemde kalmıştım. Koç'un Edebiyat fakültesinden bir bölümle Boğaziçi'nin Fen Edebiyat fakültesi arasında gidip gelmekteydim. Ve sonuç olarak Boğaziçi'ni tercih ettim. Pişman mıyım? Hayır.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Boğaziçi bir devlet üniversitesi ve üniversiteye giren öğrencilerin birçoğu başarılı ve akıllı insanlar. Bunun için okula girdiğinde kendini 'özel' hissetmiyorsun. Koç'ta yurtta kalabilme ve burs alabilme şansın varken Boğaziçi'nde 'başarı' dahilinde bile burs alabilme olasılığın çok düşük. Hatta başka bir devlet kurumundan burs alıyorum diye bölüme birinci girmeme rağmen okuldan alma hakkına sahip olduğum başarı bursu bile kesilmişti.

Boğaziçi'nin en büyük artısı bence açılan derslerdir. Eğer gerçekten öğrenmeyi seven bir öğrenciysen çok farklı alanlarda kendi yetiştirme imkanı bulursun Boğaziçi'nde. Her ne kadar Boğaziçi'nin Fen Edebiyat bölümleri Koç'a kıyasla kalabalık olsa da akademisyen, çeşitlilik ve açılan derslerden bakımından Boğaziçi, Koç'u ikiye üçe belki dörde katlar. Koç'ta adamakıllı bölüm dersi bile verilmiyor ilk iki senelerinde öğrencilere. Her ne kadar Boğaziçi'de interdisipliner eğitim anlayışıyla edebiyat öğrencilerine fen ve sosyal bilimler dersleri aldırsa da Koç'a kıyasla çok daha dengeli bir program sahiptir. Akademisyen olmayı düşünüyorsan Boğaziçi'ni öneririm bu noktada.

Ayrıca şöyle bir şey de olabiliyor. Koç'tan Boğaziçi'ne geçiş yapabilme imkanın var eğer ilk sene sonunda iyi bir not ortalamasına sahipsen. Ama tam tersi 'burslu' olarak mümkün değil. Koç'tan bizim bölüme 4.00'a yakın bir ortalamayla geçen bir insan tanıyorum mesela. Bir de şunu söylemek lazım ki arkadaşın söylediğine göre Boğaziçi'nin eğitimi çok daha fazla zorlayıcı. Bizim bölüme geldikten sonra ortalaması 1.70 civarlarında seyrediyordu.
  • o f k  (22.07.11 17:28:05) 
tüm yanıtlar ve araştırmalar ışığında boğaziçi'yi tercih edeceğim gibi görünüyor. buraya uzun uzun fikirlerini yazan, bana mesaj atan herkese çok teşekkür ederim; benim için hayati bir konu bu neticede ve insanların görüşleri de şekillendiriyor kararımı. düşüncelerinizi, önerilerinizi sözlükten/buradan mesaj atabilirsiniz hep, atarsanız çok da sevinirim. :)


  • lucy in the sky  (23.07.11 03:00:56) 
bir gün biri araştırır da sonucu merak eder diye haber vereyim dedim. boğaziçi'ne girdim ve koç yazmadığım için çok mutluyum. bu konuda her türlü özel mesaja, soruya vesaireye açığım, iyi tercihler herkese.


  • lucy in the sky  (22.08.11 17:58:23) 
baoğaziçi +1 :)


  • tombalabala  (22.08.11 18:03:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.