[]

Balonun içindeki sinek...

Birbirine benzeyen 3 sorum var.Cevaplarını biliyorum ama sizin vereceğiniz cevaplarıda çok merak ediyorum.

1- Şişirilmiş balonun içinde uçan bir sinek var.Sinek balonun içinde havada uçuyor Balonu tartınca sineğide tartarmıyız?

2- 100 km/saat hızla gitmekte olan otobüsteki çocuk elindeki topu tavana doğru atıyor.Top yere düştüğünde otobüsün hareketinden dolayı çocuğun fırlattığı noktanın gerisine mi düşer.yoksa aynı noktaya mı ?

3- Dünya hızla kendi etrafında döndüğüne göre zıpladığımızda yer altımızdan kayar mı? Yada havada asılı duran helikopter altında dönen dünyanın dönüşünü hisseder mi?

 
1. sinek havada olduğu için sanırım tartılmaz. (pek bilemedim)

2. otobüsün içinde ki hava da aynı şekilde gittiği için top yere düşerken aynı noktaya düşer geriye düşmez.

3. bilemedim.

not: cevapları götümden uydurdum.
  • altini ser incisi ker  (04.07.11 22:34:56) 
pratikte:
1- evet
2- aynı nokta
3- kaymaz/hissetmez

teoride:
1- evet
2- geriye
3- kayar/hisseder
  • sttc  (04.07.11 22:35:10) 
başka şeylere benzeterek cevap vermeye çalıştım.
1-otobüsün teki sen zıpladığın anda tartıldığında sen tartılır mısın? hayır..(ama içindeki hava tartılıyor balonun dolayısıyla kafa karıştırıyor.. biraz daha araştırmalı gibi.. çünkü suyla dolu bir balonda askıda kalan bilye düşündüm.. garipsedim.. öte yandan uçmak zıplamaya benziyor.. ama otobüs.. aman tanrım kafayı yiyor muyum?? )
2-aynı noktaya düşmesi lazım (eğer rüzgar gibi diğer bir kuvvet etkilemiyorsa topu.. dümdüz tavana attığını varsaydım, basketbol hakemi gibi..)
3-yer altımızdan kaymaz çünkü o kadar kısa kı göreceli olarak.. : ) helikopterin hissetmesi lazım ama havada dururken belli bir süre sonra.. uçaklar da bu yüzden 12 saatte gittiği yerden 13 saatte dönüyordu galiba.. (ben bunu uzun mesafe 13 saat bir uçuşta test etmek istiyordum fakat test edemedim çünkü aktarmalı uçtum..)
  • idexo  (04.07.11 22:39:19 ~ 22:42:15) 
teoride de pratikte de

1. tartarız
2. aynı noktaya düşer.
3. kaymaz, hissetmez.
  • jangara  (04.07.11 22:46:59) 
1- tartilmaz. tartilmasi icin basinc uygulamasi gerekir. f=m.a , a=0 dolayisiyla tartilmaz.

2- ayni noktaya duser.

3- kayar diye dusundum basta. fakat bir sorun var;

turkiye'de dunyanin cevresi 48.000 km desek. 48.000/24= 2.000 km saatte , 2000/60 = 33 km dakikada, 33/60 = 0,5 km saniyede donuyor dunya. yani 2 saniyelik bir ziplama esnasinda 1 km yer degistirmesi gerekir dunyanin bu hesaba gore? neredesinde hata var mantigimin?
  • sakura  (04.07.11 22:48:30 ~ 22:50:08) 
1: balona temas etmiyorsa hayır
2:ivme olmadığı için aynı nokta
3:hayır / hissetmez
edit: tiksiz bırakma bizi , hepimiz birer tik istiyoruz.
  • memoxlarge  (04.07.11 22:53:16 ~ 22:55:28) 
3. soruya benim de kafam takılır hep. zıpladığımızda ya da kısa süreli olarak havada kaldığımızda tabii ki yer altımızdan kaymaz. ama mesela helikopterle havada asılı kaldık diyelim, yirmi saat aynı şekilde havada duruyoruz. eylemsizlik kuvveti bir süre sonra etkisini yitirip helikopterin dünya ile birlikte hareket etmemesi dünyanın fırıl fırıl altımızda dönmesi gerekir. ama niye öyle olmuyor?


  • trinitrotoluen  (04.07.11 22:59:39) 
1) öncelikle balonun içindeki basınçtan dolayı sinek uçamaz diye düşünüyorum bu da sineğin balon zeminine düşmesi demek. dolayısıyla tartılabilir.
2) trenin hızına bağlı olarak bir merkez kaç kuvveti olur tren yeterince hızlı ve top yeterince yükseğe atılırsa mutlaka geriye düşer. tren hareket halindeyken denge sağlamayı deneyin, veya harekat halindeki otobüste fren yapılınca oluşan denge kaybını. ani hızlanmada da denge kaybı olur. bunlar hareketlenmenin şiddetinden dolayı daha çok hissedilir. dediğim gibi trenin hızına bağlı olarak mutlaka düşeceği noktada hareketlenme olur.

3) bizim zıpladığımızda aynı noktaya düşmemizin sebebi yeryüzünden kaynaklanan yerçekimidir. yer çekimi bizi o an tam da çekirdekle aramızdaki doğruya düşürür. dünyanın çekirdeğinin tam ortasından bacaklarınıza uzanan bir doğru düşünün, o doğru üzerine düşersiniz. dünya kendi etrafında dönerken o doğru da hareket ettiği için dolayısıyla yer çekiminin yönü de hareket eder. bu da bizim aynı yere düşmemizi sağlar. yani dünya dönerken onunla birlikte yer çekimi de döndüğünden bizi yine en stabil doğruya götürür.

yukarıdakiler tamamen kendi mantığımla ulaştığım sonuçlar olup bilimsel değerlerden uzak olabilir.
  • emfuzi  (04.07.11 23:02:57) 
1- evet sineğide tartarsınız çünkü sineğin hava kalabilmek için kullandığı destek noktası balona dahildir.

2-top aynı yere düşer, otobüsün içindeki hava, top ve çocuğun birbirlerine göre başlangıç hızları sıfırdır.

3-hayır. atmosfer ve dünyanın üzerindeki herşey dünya ile aynı hızda dönmektedir. eğer böyle olmasa idi şu an dışarıda 1500km/s hızında esen rüzgarlar olması gerekirdi.
  • orpheus  (04.07.11 23:23:49) 
abi insan, helikopter, kanat takılıp havalandırılmış gökdelen... bişey farketmeyecek dünyanın kütlesiyle karşılaştırıldığında.


  • jangara  (05.07.11 01:04:12) 
1. balonun ağırlığına içindeki hava da dahil, demek ki sinek de tartılır.

2. bunu bilemedim.

3. dünyanın atmosferi de dünyayla birlikte döndüğünden atmosferin içindeki her şey hareket etmediği takdirde dünyanın aynı noktasında kalmaya devam eder. yani zıpladığınızda atmosfer dışına çıkmıyorsanız veya helikopter atmosfer dışında asılı durmuyorsa dünya altından kaymaz.
  • boo ya moon  (05.07.11 02:39:51) 
Çoğunuzun bilemeyeceğini biliyordum :))))

Öncelikle 3 sorunun cevabıda aynı mantığa dayalı.O da dünyanın çekim gücü.Dünya yakınındaki cisimleri öyle güçlü çekerki hiçbir şekilde döndüğü hissedilmez.Etrafındaki atmosferde dünyanın çekim gücüne bağlı olarak oluşur.Atmosfer olmasaydıda yerçekimi aynı biçimde hissedilecekti.Bunu en iyi uydularda görürüz.Dünyanın etrafında dönen uydular atmosferin dışındadır.Şimdi gelelim cevaplara..

1- Sineğide tartarız tabi.Çünkü sinek havada asılı kalabilmek için kanat çırparak yere(tartıya) ağırlığı kadar baskı uygular.

2- Burada dünyanın dönüşüne ek olarak otobüsün hareketi ekleniyor.Otobüsün içindeki herşey içindeki havanın etkisiyle otobüsle beraber aynı hızla hareket ettiği için top balangıç noktasına geri düşer.Ancak otobüs ivmeli hareket etmeye başlarsa top bir miktar geri düşer.aynen fren yaptığımızda geriye doğru çekilmemiz gibi.

3- Ne güzel olurdu öyle olsaydı.O zaman biraz havalanırdık örneğin altımzdan paris geçtiğinde inerdik.Uçakların işi kolaylaşırdı.Ancak dünyadaki herşey aynen otobüstekiler gibi dünyayla aynı hızla döner.Bu atmosferden çok dünyanın çekim gücüyle alakalıdır.Bu nedenle uçakların doğuya doğru uçmasıyla batıya doğru uçması arasında dünyanın dönüşü dolayı oluşan toeride bir fark yoktur.Bahsedilen fark oluşan rüzgarlarla ilgilidir.

Bu arada dünya aniden ivmelenirse aynı arabada oluşan geriye doğru harket gibi hepimiz dünyadan fırlatılırız

Umarım aydınlatıcı olmuştur...
  • saksel  (05.07.11 08:08:42 ~ 08:11:54) 
1- tartarız. çünkü sinek uçarken havaya aşağı yönde itme uygular kendi ağırlığını hissettirecek biçimde.

hatta sinek balonun içinde yukarı hareket ediyorsa tartıda sinek + balon dan daha fazla ağırlık çıkar. aşağı yönde hareket ediyorsa sinek + balonun ağırlığında daha az ağırlık tartarız. eğer olduğu seviyede sabit uçuyorsa tamı tamına sinek ve balonun ağırlığı tartılır.



2- aynı noktaya düşer. (eylemsizlik)

3- yeryüzü ile hava sürtünme kuvvetinden dolayı ayrı hareket etmezler. bizim hızımız dünyanın bulunduğumuz noktasındaki çevresel hızı ile aynıdır mutlak surette. zıpladığımız anda eylemsizlikten dolayı aynı hızda hareket eder ve önceki konumumuza düşeriz. (zaten öyle olmuyor mu)

bu uçakta da helikopterde de insanda da küçücük birşey de de aynıdır.
  • ilhan burak  (07.08.12 13:10:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.