[]

Paradox ?

İyi geceler.

Öncelikle inançlı biriyim. Sürekli bir ibadetim olmasa bile bedenen, fikren, ruhen inançlı olduğum kanısındayım. Lakin bu aralar kafamı karıştıran bir sual var.

Tanrı dünyayı yarattığında neden direk olarak her şeyi hali hazırda yaratmadı da bizim keşfetmemizi istedi ? yani mesela elektrik. evet varlığı mevcut ama insanın bunu bulamama ihtimali de vardı değil mi ? daha bilimum, araç gereç neden hazır olarak doğa gibi, oksijen gibi yoktu ? evet lüx diyebilirsiniz ama bunun mantıklı bi açıklaması var mıdır ? onun kudretini anlamamız için gizlenmiş minik bulmacalar mı bunlar ?

 
her şeyin hazır olduğu bir dünyada robot gibi mi yaşamak isterdiniz?


  • mea maxima culpa  (04.07.11 01:50:42) 
Ben yaşama şeklimi sorgulamıyorum sadece neden olabilir mantıklı bi açıklaması var mı bunu soruyorum ? bi çılgınlık olsun diye mi gizli kapaklı ?


  • turkishjohndoe  (04.07.11 01:53:27) 
"icat hacettendir" denmiş.
bence, insanların ihtiyacı yoktu, uğraşmadılar.
sonuçta teknolojinin getirdiği faydalar kadar, açtığı sıkıntılar da var.
  • g7mor  (04.07.11 01:55:05) 
inançlı olduğunuzu söylüyorsunuz. cevabı insanoğlu dünyaya bir sınavdan geçmek için geliyor. bütün soruların cevabı bu.

bu sınavı verirken pozitiften ve negatiften kararlar alıyor ve hareket ediyor. her şey bu sınavın adil olması için. ancak kimse kimin hangi dersten, o dersin hangi seviyesinden sınava girdiğini bilmiyor. yani herkes aynı sınava tabii değil.

önemli olan bu dünyada insanın kendi iradesi ile rahmani ve şeytani arasında seçim yapması ve bu seçimi doğrultusunda hareket etmesi, yaratımda bulunması ve bu hareketinde süreklilik göstermesi.
  • mea maxima culpa  (04.07.11 01:58:00) 
@ mea maxima culpa, sanırım yazdıklarımı ya anlamak istiyorsunuz ya da eğer bir şeyleri sorgularsanız çarpılacağınıza inanmışsınız. Kalıpların farkındayım, biliyorum da. Teşekkür ederim lakin şuan aykırı bir durumu düşünüyorum bu hayde bu bir sınav ve sınanma şekli konusunda değil. Sadece merak ediyorum mantıklı bir açıklaması var mı vardır elbet lakin onca filozof onca alim bu konu hakkında tek bir laf etmiş midir ?


  • turkishjohndoe  (04.07.11 02:02:15) 
Tanrı'yla kast ettiğiniz ne Tanrı'yı nasıl tanımlarsınız?


  • human genom  (04.07.11 02:02:23) 
Onu tanımlamak cümlelerle olmaz nazarımda lakin kısaca belirtmem gerekirse yaratan, takip eden, sınayan.


  • turkishjohndoe  (04.07.11 02:05:07) 
adem babamız, elektriği bilseydi ne yapacaktı?
allah akıl vermiş ki, ihtiyaçlarımızı, aklımızı kullanarak karşılayabilelim.
bu günkü bilgilerimiz bu günün ihtiyaçlarına cevap veriyor. yarın için farklı bir şey istersek onun da peşine düşeceğiz/düşüyoruz insanlık olarak.
  • g7mor  (04.07.11 02:08:51) 
Tanımlamadan soruyu cevaplamanız da imkansız. Önce neden konuştuğumuzu bilmemiz gerek. Tanrı kavramı kişiden kişiye değişebileceğinden 2 ayrı kavram üzerine sanki aynı kavram üzerine konuşurmuş gibi konuşursak sonuç alamayız bana kalırsa. Örneğin eğer Tanrı'nın bir bilinci varsa sadee eğlencesine bile bu yolu seçmiş olabilir. Yok bilinç şart değilse Tanrı fizik kanunlarının ta kendisi de olabilir bu durumda amacı yoktur. her şey deterministik bir sistemin parçasıdır.


  • human genom  (04.07.11 02:08:54) 
@ turkishjoe allah zaten kullarının neyi bulup neyi bulamayacağını da şu anda biliyor.

mea maxima cevabını vermiş işte.kimse nasıl sınav olacağını bilmiyor.yani elektriği bulmak falan çok önemli değil.imansız ölünce ebedi cehennemliksin.

ayrıca bu dünyanın allah katında sineğin kanadı kadar değeri yok.olsaydı kafirler bir yudum suyu içemezlerdi.Elektriği bulmak değil yani önemli olan,bulunca onu yaradan allaha iman edebilmek.
  • satıyorum sattım  (04.07.11 02:11:18) 
Konumuz saçma salak yerlere yuvarlanmasın diye ironik ögeler seçiyorum, insan sıfatları yüklemiyorum O'na. Benim kafama göre arayalım bu sorunu isterseniz o zaman tek bir yoldan yürümüş olalım. Rab, yaratan, tanrı hangi ismiyle anarsak analım ben kendi çapımda ona inanıyorum. Ve sorguladığım şey ortaya çıkış zamanları, çıkma nedenleri. evet akıl fikir vb. şeyler de verilmiş lakin hala tam olarak anlatamadım. Bir sınanma olayıysa o zaman kaşiflerin tümü cennetlik ? hayır öyle değil böyle derseniz bekliyorum. Bunun ortamını oluşturan o, belki bulduran zihin açan, yol gösteren de o ama neye göre ? farkındayım. iki ucu boklu değnek lakin biraz kafa yorup farklı bakış açılarını okumak istiyorum. basma kalıp bilgilerin, rasyonelistliğin, determinisliğin yada adını bile bilmeyeceğim hangi kuram, olay, olgu, çelişki varsa. açıklamanızı diliyorum.


  • turkishjohndoe  (04.07.11 02:14:49) 
hangi sınavdan bahsediyoruz? bizim nerede nasıl karar vereceğimizi etkileyen ana etmenler (genetik kimlik ve çevre(aile, arkadaşlar, her türlü input)) bizim kontrolümüzde değil. özgür irademiz özgür olmayan bir düzende gelişiyor nasıl sınava tabi tutulabiliriz? saçma ve adil de değil.


  • human genom  (04.07.11 02:14:57) 
@ human genom, benim kafadan yola çıkarak düşünsek olabilir mi ? yani konu başka bir boyut kazansın istemiyorum.


  • turkishjohndoe  (04.07.11 02:19:26) 
determinizm bir olayın ondan önceki olaylardan doğduğunu sanki domino taşları gibi önceki duruma bakarak aslında gelecekte ne olacağını bulabileceğimizi söyler. tabii bu pratikte imkansıza yakındır. deterministik tesadüflerin olmadığını söyler rastgele gibi gözüken şeyler aslında önceden belirlenmiştir. zarı atış hızınız, açınız, havadaki nem oranı, sıcaklık, materyaller vs vs... zarın kaç geleceğini zaten belirler. sonuç zaten bellidir. aynı şekilde genetik kimliğimiz ve ilk öğrenimlerimiz kişiliğimizi şekillendiriyor. bu kişilik özgür değil çünkü genetik kimliğini ve ilk öğrenimlerini seçmemiştir. bu yüzden sonraki kişilikleri de buna bağlı olarak özgür olmayacaktır. hiç bir kararı özgür olmayacaktır...


  • human genom  (04.07.11 02:19:48) 
@ turkishjohndoe ben açık seçik bir Tanrı tanımı olmadan bu olaya yaklaşamam.


  • human genom  (04.07.11 02:20:59) 
@ human genom, bilgiler için teşekkür ederim lakin benden beklediğin tanrı tanımımı yoksa kendin adına öznel bir tanrı tanımı yapamadığın için mi bu konuda konuşamıyoruz ?


  • turkishjohndoe  (04.07.11 02:23:01) 
Benim bir Tanrı inancım yok bu yüzden benim için tarihte karşılaşılan çokca Tanrı tanımı var. Ama her birine girmek biraz zahmetli olur bu yüzden sizin Tanrı tanımınız daha önemli.


  • human genom  (04.07.11 02:29:20) 
Kendimci tanımlamamı "Onu tanımlamak cümlelerle olmaz nazarımda lakin kısaca belirtmem gerekirse yaratan, takip eden, sınayan." bu şekilde oldu lakin çok daha fazla açmam için yarını beklemem gerekebilir, biraz yorgunum.


  • turkishjohndoe  (04.07.11 02:34:11) 
ben de yorgunum aslında ve sınavım da var :) iyi geceler...


  • human genom  (04.07.11 02:44:31) 
dine göre (burda İslam'dan bahsediyoruz sanırım) bir cevap arıyorsanız, "mea maxima culpa" cevaplamış zaten. ek olarak "aklımıza kullanalım diye" denebilir kısaca.

bir de sorunuzda "mantıklı" açıklama demişsiniz. dine göre olan cevaplar mantığın sizin açınızdan anlamına göre değişebiliyor. sorunuza paradoks ismini de koymanız bu ironiden geliyor olsa gerek....

diğer türlü cevaplar dinle çatışabilir ya da dinle alakasız olabilir. çünkü işin içine, biyoloji, evrim, beyin gelişimi ve öğrenimsel ve tarihsel gelişme gibi konular giriyor.

bunların detaylı açıklaması dinden bağımsız ilerliyor. ama inanıyorsan işte, bunları isteyen ve yaratan da Tanrı oluyor.
  • ermanen  (04.07.11 03:09:27 ~ 03:10:06) 
Hali hazırda ne demektir önce ? Neyle başlayıp neyin son olduğunu bilmeden neyin hal neyin hazır olduğunu da betimleyemezsin bence. Sorun niye çilek yiyorsunuz lan gibi birşey ki cevabı musait. Seninkinin cevabıyla aynı şekilde aslında, merak lan. Merak ettik yedik hacı. Elektrik piyasada hep vardı, Adem yıldırımı gördü ama yıldırımı bilmesi günü kurtarmıyordu zannımca. Merak hep bir vardı ama algıda seçicilik de vardı. Tutupta birilerinin tümden herşeyiyle yaratması, yaratılanın merak edilmesinin önüne geçmeyecekti, ya merak vasfından arındırılıp yaratılacaktık ya da böyle. Adamlar hali hazırda bir de_dust haritası yaptılar, bir tünel vardı, kutular vardı, herşey hazırdı ama o yaratılan haritanın ortasındaki sonsuz merak bir gün bombayı en olmadık yere kurmayı keşfetti, haritayi yaratanın bile bundan haberi yoktu misal. Sorun hali hazırda kısmında sıçıyor bence ki bu sefer haritayı yaratan herşeyi bilir. Bize ise böyle bombayı nereye kuracağımız kalır v.s.


  • Sir.Fitih  (04.07.11 03:50:00 ~ 03:51:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.