[]

du$unmek ile ilgili kaynak

selamlar arkadaslar. dusunme yetimi ve/veya akil fikir sahibi eden bir kitap ya da herhangi bir kitap bilen duyan goren var midir?

ya da bu dusunme yetisini nerede nasil kullanabilecegimizi anlatan,, hafiza guclendirmeye yarayan bir $ey ya da bir yer acilen lazim.

lutfen yardimci olun, cok cekiyorum bu mevzudan.

bu arada dusunme, insan iliskileri ve gunluk karsilastigimiz olaylarla ilgili olacak.

acaba sadece ve sadece zekayla orantili birsey mi?

 
hocam insanlari dogduklarindan beri dusunurler; o yuzden dusunmeyi nerede kullanacagini sorman bence yanlis olur. hafiza guclendirme kitaplari da benim icin sarlatanliktan ote birsey degil acikcasi. ama senin sormak istedigin zannedersem , olaylara nasil objektif yaklasip onlardan nasil dogru sonuclar cikaracagin. bunun icin hep biraz kafasi calisan abilerimiz ablalarimiz kitap okuyun demislerdir bize; eger dunya ve turk klasiklerini okumadiysan onlardan basla derim;dostoyevski, tolstoy, tanpinar vs. okurken bol bol dusunuyor insan. eger roman olmasin diyorsan da en favori yazarlarimdan birisi olan bertrand russell in herhangi bir kitabini oku derim-matematik ve felsefe ile ilgili olanlar disinda. bilimsel dusunceyi gunluk bir dil ve mizahla okuyucularina anlatiyor kendisi. siddetle tavsiye ederim.


  • egotm  (25.04.08 00:03:19 ~ 00:03:37) 
egotm cok tesekkur ederim, sormak istedigimi iyi anlamissin. sanirim eksigim de bu. bu yazarlarin butun kitaplarini okumaya calisacagim tabi verdigin siradan baslarim buyuk ihtimalle. tekrar cok tesekkurler.


  • safepassage  (25.04.08 00:08:37) 
hatta seni su basliga yonlendireyim:

(bkz: okunmasi gereken kitaplar) buradan beegndigin bir dusunurun ya da klasik edebiyat yazarinin kitabini oku derim. tabi hangi kitabi sececegine, sozlukteki basliklardan arastirarak bulabilirsin. zaten kitap okuma aliskanligi da kazanirsan, benzer sorular sormak yerine kendi birikimlerini sozlukle paylasirsin biz de okuruz :) bunlar da sana agir/cok gelirse eski dusunurlerin ozlu sozlerini-aforizmalarini- okumayi deneyebilirsin ama kitabin yerini hic bir bilgi kaynagi tutmaz bence.
(bkz: lucius annaeus seneca)
iyi okumalar.
  • egotm  (25.04.08 00:29:26 ~ 00:33:56) 
Merhaba,
Kesinlikle felsefe okuyun. Bunun için de en alttan başlamak iyidir. Temel kaynaklar ;
-Her şey ne anlama geliyor ?( Felsefeye küçük bir giriş) / Thomas Nagel
-Felsefe sorunları / B.Russell. Russell'in Sorgulayan denemelerini bunların ardından okuyabilirsin. Platon'un Devleti olabilir.
-Zihin,dil ve Toplum / John Searle

Zamanla vites arttırırsın zaten.
Bir de ne olursa olsun gazete okumayın. Gazeteler size hiç bir şey veremez inanın,Ona harcanan zamanı bu şekilde daha iyi değerlendirme şansımız varken hemde..

Russelldan sevdiğim bir alıntıyla bitirelim o zaman:

Gerçekte felsefenin değeri, geniş biçimiyle, onun kesinliksizliğinde aranmalıdır. Felsefeye hiç ilgi duymamış biri ömrü boyunca, sağduyudan, kendi çağının ve ulusunun alışılmış düşüncelerinden ve kendi özgür usunun katkısı ya da onayı olmadan zihninde yer eden kararlardan türeyen önyargıların tutsağıdır. Böyle bir insan için dünya, belirli, sonlu ve açık olmaya dönüktür; sıradan nesneler bir sorun yaratmaz, alışılmamış olasılıklar hor görülerek bir yana atılır. Tersine, felsefeyle uğraşmaya başlar başlamaz, günlük yaşama en çok karışmış şeyler bile yanıtları çok eksik kalan sorulara götürür. '' Felsefe, ortaya koyduğu şüphelerin doğru yanıtlarını bize inandırıcı biçimde söyleyemese de, düşüncelerimizi genişleten ve onları alışkanlıkların zorbalığından kurtaran birçok olanaklar ortaya koyabilir. '' Böylece, şeylerin ne olduğu üzerindeki kesin inançlarımızı zayıflatırken, ne olabilecekleri üzerindeki bilgimizi büyük ölçüde artırır; kurtarıcı şüphe alanında hiç yolculuk etmeyenlerin bir ölçüde kibirli doğmacılıklarını yok eder ve alışılmış şeyleri alışılmamış yüzleriyle göstererek merak duygumuzu canlı tutar.

Sevgiler.
  • villeneuve  (25.04.08 11:59:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.