[]

bu yaz "corel" öğrenmek istiyorum. yarı profesyonel.

nereden nasıl başlamam lazım. kitap da olabilir bir web sitesi de. daha çok broşür, tabela afiş gibi şeyler sık sık bana lazım oluyor. bunlar için lazım. veya muadil bir program da söyleyebilirsiniz. teşekkür ederim şimdiden.




 
kitap, web sitesi gibi uzakten eğitimler zannımca pek başarılı olmaz.
bir matbaacının yanında 3 ay kalsanız ve dikkatlice kalsanız çok daha iyi olur.
temel işlevlerini öğrenirsiniz, sonrada bir kitap vs yardımıyla inceliklerini öğrenirsiniz.
  • etna  (28.06.11 12:22:18) 
Bilgisayarınıza yükleyin, ardından bir de kitap edinin. Sonra kendinizde katalog..vb. gibi işler tasarlamaya başlayın. Böylece birşey yapmaya çalıştıkça karşılaşacağınız zorlukları aşarak öğreneceksiniz.


  • puro  (28.06.11 12:46:44) 
işim gücüm var matbaada aylarca duramam. ben biraz da hobi amaçlı uğraşmak istiyorum. şöyle bir yer ama başlangıç için ağır geldi. www.sanalkurs.net


  • ground  (28.06.11 13:05:31) 
Corel Draw yerine. Illustrator tavsiye ederim arayüzü daha kullanıcı dostu (bence). Ayrıca diğer Adobe ürünleri ile de rahatça çalışabilirsiniz Flash Dreamweaver Photoshop gibi ( Web sitesi vs. dediğiniz için diyorum bunu da. )
Programa dair biraz fikir edinmek için tek yapmanız gereken google yada youtube'a "Illustrator xxx tutorial" gibi bir ifade. İngilizceniz olmasa bile ( ki varsa zaten google ifadesini görmezden gelin. ) videodan izleyerek resimlerden takip ederek neler nasıl yapılıyor gözlemleyebilirsiniz. Corel Draw'ı genelde matbaa lar kullanıyor. Matbaa için düşünüyorsanız doğru seçim gerçi.

  • hayyam ara  (28.06.11 15:37:52) 
Broşür, tabela, kitap, internet sitesi...vb. için bir şekilde photoshop benzeri bir bitmap tasarım programına işiniz düşecektir. Ki, bu konuda şu an tekel niteliğindeki program da photoshop ve burada genellikle arkaplanları falan yapacaksınız. Photoshop'un ücretsiz muadillerini (çalışma prensipleri aynı) deneyebilirsiniz.

Photosop ile lafa girme nedenim ise, illustrator. Corel her ne kadar yaygın bir şekilde kullanılıyor ve de kullanımı kolay bir program olsa da, kendi -geçmiş- deneyimlerimden yola çıkarak sorunlu bir program. Yeni sürümleri hakkında çok detaylı bilgim olmasa da, eski sürümleri biraz kasıldığında çöküyordu, ki 2 saat uğraştığınız bir dosyanın bu şekilde yok olması hem size, hem bilgisayara eziyet. Öte yandan illustrator, Photoshop ile aynı markanın ürünü olduğundan dolayı dreamweaver ile internet sitesi yaparken de size yardımcı olacaktır.

Kendi adıma programlar arasında geçiş özelliğini hiç kullanmış değilim, ancak şöyle bir durum var ki, photosop ile hazırladığınız .psd uzantılı bir dosyayı illustrator'a eklemek ile aynı .psd'yi Corel'e atıp çalışmak arasında süreç farklılığı olabiliyor. Bunun için, önceliği illustrator'a verin, aynı zamanda da Photoshop öğrenin. Corel'i de kurun, ancak illustrator kullanmaya alıştıkça Corel size biraz yabancı kalacaktır. buna karşın benzer vektörel tabanlı programlar olduğundan ikisini de aynı anda öğrenmiş olacaksınız.

Kısaca, illustrator ile Photoshop öğrenin. Corel ek bilgi olarak var olsun. Matbaaya CMYK olarak hazırlanmış PDF gönderdiğiniz sürece, geri kalan sizin yaratıcılığınıza ve yeteneğinize kalmış olacaktır.

son not: internet sitesi için program öğrenmek yeterli gelmeyecektir.
  • puro  (28.06.11 23:25:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.