[]

cep telefonlarının çalınmasının ertesinde izlenen prosedür

selam;
yaklaşık bir ay önce arabamdan 2 adet cep telefonum çalındı. ertesinde savcılığa başvurdum. telefonların fatura ve imei numaralarını verdim. cevemdeki ahali bir ayda bulunur o dedi bana ama ne hikmetse hala bir cevap yok. olası bir gelişmede emniyet beni haberlendirir mi yoksa kendim iş takibi mi yapmalıyım? bazı telefonlara husus yollar var mı? misal benimkiler 1 adet iphone bir adet blackberry idi.



 
1. aynı durumu bende yaşadım.
2. savcılığa başvurduğunuzda onlar gerekli araştırmayı (ki imei fatura vs sağlamışsınız) yapıp geri dönüyor... eve bir mektup geliyor... takipsizlik kararı (yani telefonunuz bulunamadı veya suç tespit edilemedi?) veya bulundu; işte şu ilçe emniyetle görüşün şeklinde...
3. blackberry'lerde şuan blackberry protect diye bir uygulama var. eğer çalındığı tarihte sizin telefonunuzda bu program yüklü ise ve halen silinmediyse my.blackberry.com adresinden bakabiliyorsunuz nerede olduğuna harita üzerinde. sonrasında emniyet desteği alabilirsiniz. ayrıca bu programla telefona wipe (bir nevi format) atabiliyor, ekranına bu telefon çalıntı vb. mesajlar gönderebiliyor, telefona uzaktan şifre koyabiliyorsunuz. böylece telefon kilitleniyor, gönderdiğiniz ekran mesajı şifre doğru girilene kadar silinmiyor.
4. iphone için yani yer bulma noktasında veya blackberry protect gibi bir program var mı bilmiyorum...
5. bu bir tavsiye niteliğinde: eğer savcılık ararda bulamazsa; ya da bulur ama sizin yapabileceğiniz birşey yoksa (sanırım hukukçular beni teyit etsin tabi şöyle birşey vardı: eğer bir malınız çalınırsa; ve çalan kişi o malı başka birine satarsa ve malı alan kişi o malın çalıntı olduğunu bilmiyorsa medeni kanun muydu neydi ona göre o malın tüm mülkiyet hakkı ona geçiyor ve siz ancak ve ancak o telefonun parasını ödemek suretiyle telefonunuzu alan kişiden geri alabiliyorsunuz. - dediğim gibi hukukçu duyurucular bizi aydınlatsın detaylı)
neyse- yani savcılık bulamazsa o zaman sansürcü telekomünikasyon kurumu başkanlığını arıyorsunuz. diyorsunuz ki, telefonlarım çalındı imei'ler şunlar, telefon numaraları bunlar... kimlik bilgilerinizi veriyorsunuz. telefonunun imei'sini engelliyorlar 2 gün içinde ve sonuçta telefon kaçak gibi gözüktüğünden kullanıma kapanıyor. yani en olmadı savcılık bulamaz ya da bulur birşey yapamazsanız bunu yapın ki onun bunun çocuğu hırsızlar da sevinemesin...

geçmiş olsun.
  • reducto  (23.06.11 09:53:13 ~ 09:54:53) 
benim çalınan telefonum çalındıktan 4 ay sonra polis tarafından bulunup bana teslim edildi. telefonun bulunduğunu savcılıktan arayarak bildirmişlerdi. telefonu ikinci elciden satın alan şahıstan zapt etmiş polis. yani "eğer bir malınız çalınırsa; ve çalan kişi o malı başka birine satarsa ve malı alan kişi o malın çalıntı olduğunu bilmiyorsa medeni kanun muydu neydi ona göre o malın tüm mülkiyet hakkı ona geçiyor" gibi bir durum yok sanırım.

bu arada ben önce savcılığa değil emniyetin internet sitesindeki şikayet sayfasından emniyete başvuru yapmıştım. şikayetin hemen ertesi günü bir kaç sivil polis işyerime gelip ifade falan almıştı.
  • stopnsilence  (23.06.11 11:12:41) 
@stopnsilence'a istinaden düzeltme:

hukukçu bir arkadaşa sordum; bahsettiğim durum sadece o malın bir market, ticari yetkiye sahip bir mağazadan vs. satın alınması durumunda geçerli oluyormuş. 2.elci, ayak altı vs. bu kurala tabi değilmiş.

tekrar geçmiş olsun.
  • reducto  (23.06.11 13:47:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.