[]

Telefonun verici hoparlörüne gelen iki telin uçlarındaki potansiyel farkı

Çok spesifik bir soru olmuş olabilir, biliyorum.
Öncelikle ben henüz okulu bitirememiş (altıncı sene) bir teorik fizikçi namzetiyim.

Şundan emin olmak istiyorum:

Kullanılmakta olan bir telefonda (telefon elinizde, ve karşı taraf konuşmakta), ahizenin vericisine (hoparlör) gelen iki ucun arasındaki akım şiddeti mi (I) değişir, yoksa potansiyel farkı mı (V (Voltaj diyelim))? Yoksa her ikisi birden mi değişir (normal şartlarda biri değişirken diğeri de değişir elbette, ama telefonla ilgili bilmediğim bir şey olabilir ve devre şemasını açıp incelemeye üşeniyorum)?

Ve hangisi ne şekilde değişir? Örneğin karşı taraf, mikrofona 100Hz'lik bir sinüsoidal ses dalgası veriyor olsun. Sonra bunu yavaşça 1000Hz'e çıkartsın. Alıcı tarafındaki hoparlörün uçları arasındaki potansiyel farkı/akım ne şekilde değişir?

Basit bir telefon hoparlöründe kullanılan elektriksel büyüklüklerin seviyesi nedir? (mV, V, mA, A, mikroA...)

 
ahize yerindeyken 50V civarı bir potansiyel fark var. ahizeyi kaldırınca -hook up- 7-9V gibi bişeye düşüyor. frekans cevabı ise 300Hz ile 3.5KHz arasında
nette sanırım karakteristik plotları bulabilirsin ama evden eve, santralden santrale bir miktar farklılık gösterecektir.
100Hz'ten 1000Hz'e giderken dalganın uğrayacağı distorsiyon ve genlik zayıflaması vs için plotlardan faydalanabilirsin
  • nop  (12.04.08 09:20:45) 
orijinal olarak voltajın değişmesi gerekir, çünkü yükseltici devre voltaj kontrollü voltaj kaynağı (opamp) kullanıyor olsa gerek. ancak elbette bir direnç üzerinde değişen voltaj = değişen akım şiddeti. negatif (feedback) resistance kullanılmadığı sürece bunlar iki uç arasındaki eşdeğer direnç oranında değişir. gerçi bunun da farklı istisnaları var ama neyse.


  • tom riddle  (12.04.08 16:22:48) 
şimdi sinüsoidal ses dalgasının sadece frekans parametresi yok, genliği de var. frekans değişse genlik aynı kalsa uçtaki voltaj değişmez, fakat frekans sabit olup bu frekansın genliğiyle oynarsak uçtaki voltaj ve hoparlör şiddeti artar (umuyorum). yani sadece frekansla ilgili değil bu frekansın genliği de önemli potansiyel farkın oluşması için.

telefon hoparlöründe kullanılan elektriksel büyüklük mV mertebelerindedir. (kendi kulaklıklarımın özelliklerine bakarak söylüyorum kulaklığın gücü en fazla 100mW )
  • vincenzo  (12.04.08 17:12:29) 
hoparlorin uclarindaki voltaj da akim da degisir. aralarindaki iliski de V = I * Z'dir, Z hoparlorun çelisi (empedans) olmak uzere. Z genelde gercek bir direnc ve fazda degisiklik yapan bir bilesenden olusur.

karsi tarafin verdigi sinyale V_i diyelim, hoparlore girene de V_o;
Ikisi arasinda V_o(w) = H(w) . V_i(w)
seklinde bi iliski vardir (denklem frekans bolgesinde.). H(w) da sistemin giristen cikisa kadarki durtu yaniti. Bunun grafigine bakarak frekansi 100'den 1000'e cikardiginda cikis voltaji nasil etkilenir bulabilirsin. muhtemelen genliginde ve fazinda degisiklik olacaktir.

hoparlor girisindeki voltajin Volt mertebesinde olmasi lazim. hoparlor 100mW gucundeyse mili seviyesinde olan akimdir gibime geliyor.

cok uzun zaman olmus bunlari dusunmeyeli.
  • sethi  (12.04.08 17:53:16) 
sethi yazdıktan sonra düşündüm
evet akım mA seviyelerinde voltaj V seviyelerinde.
ohm kanununu uygularsak

edit:ohm kanunu uygulanmaz :)
  • vincenzo  (12.04.08 19:13:58) 
sinusoidal dalganin gucu oyle hesaplanmaz, gorunen guc, efektif guc vs. var.
(bkz: rms)

  • egotm  (12.04.08 23:01:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.