[]

Kanserin erken teşhisi

Bildiğim kadarıyla kanserin teşhisi, öyle iki tüp kan alalım da her şeyi bilelim şeklinde olmuyor. Kanser olup olmadığımı öğrenmek istiyorum diyelim, bunu öğrenmek için check-up tarzında bir uygulama oluyor mu? Yoksa teşhis için çeşitli belirtiler çıkana kadar beklemek zorunda mı kalıyoruz?




 
Şüphelendiğim bir şey yok. Öylesine sordum. Hiç akla gelmeyen bir yerde kanserli doku geliştiğini varsayalım. Belirtisi falan da yok. Doktora gidip "şöyle genel bir tarama yapın da kanserli hücre falan var mı bilelim" diyebiliyor muyuz yani. Onu sormak istedim.


  • trinitrotoluen  (23.05.11 15:51:03) 
kan testleri genel olarak bir sorun olduğunun habercisi olabilir ancak.

kanser teşhisi için kanserli hücrenin aranıp bulunması(mr, film, baska baksa görüntüleme yöntemleri) gerekli.

ha kan kanseri bu noktada adından dolayı ayrılıyor olabilir ama emin değilim.
  • burgcry  (23.05.11 16:11:20) 
CA-125, 242 filan tarzı tümor marker'larını içeren kan testleri erken tespitte bir derece yararlı oluyor, check-up'larda var bu testler.


  • lykos  (23.05.11 16:36:20) 
bizim kliniği de her 2-3 ayda bir arayan bir teyze vardı, hastalık hastası bir insan. Nereden duyduysa PET-CT çektirmeyi. Kafasına koymuş, ben kanser miyim, öğrenmek istiyorum diyor.
PET-CT çekiminde tamam tümörlü dokuyu çok rahat bir şekilde görebiliyoruz ama hasta gereksiz yere radyasyon alıyor. Kanser şüphesi çok kuvvetli olmayan kişilerin spor olsun diye PET-CT çektirmesi çok saçma. Kimseye tavsiye etmiyorum.

  • tanjant  (23.05.11 22:30:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.