[]

kadın

biz ne zaman "hanım" yada "bayan" olmaktan kurtulup kadın olacağız sizce?




 
türkiye'de bekaret algısı değiştiği zaman (yani hiç bir zaman).


  • mahallenindelisi  (13.04.11 15:09:14) 
kadınsınız benim gözümde. ya da dişi.zira 7 yaşındaki kız çocuğuyla 35 yaşındaki kadını kapsayan bir sözcük. female karşılığı. ama bayan/bağyan değil. hanımsa bazı durumlarda gerekli. mesela bir grup arkadaşınızı selamlarken "selam kadınlar" denilmez. "selam erkekler/adamlar" denilemediği gibi. benzeri durumlar dışında her kullanımda kadın derim.


  • microfiction  (13.04.11 15:11:02 ~ 15:14:04) 
insanlar bilinç evrimini tamamlayınca. daha çok var.


  • pandoraninkutusu  (13.04.11 15:14:37 ~ 15:18:31) 
küçük şeyleri dert etmemeyi öğrendiğinizde.


  • derbeder58  (13.04.11 15:21:09) 
derbeder58 ne demek istediğini anlamadım


  • sheridans  (13.04.11 15:33:42) 
mallığıma verin, kız - kadın arasındaki o limit ne zaman değişiyor ? 18 olduğu an kadın mı deniyor, ne oluyor ? Bekaret algısından dolayı kız lafı dilimizde var diye biliyorum ben de. Bu teyze ile abla arasındaki farka benziyor.

Yabancılarda bu sorun yok, olayı he she diye çok rahat çözüyoruz ama Türkçe'de bsod durumuna geçiyoruz.

Bu arada hanım bildiğim hitap şeklidir, yani : ayşe hanım denir hitap edilirken, ayşe kadın değil.

Sınırları biri söylesin biz de uyalım
  • bonjurkes  (13.04.11 15:44:50 ~ 15:46:06) 
nedir bu takıntı anlat bi derdini panpa.

ben sana kız demişim,kadın demişim,bayan veya hanım demişim.nedir problem ?

sonra da küfretti oluyor arkadaş!

ayrıca,divit +54351354684635431351

edit üstüne edit: kız derken bekarete atıfta bulunduğumu(zu) neye dayanarak söylüyorsun?
gereksiz takıntılar bunlar.zamanında kadın diyenlere kaba denirdi bide...

gavurlardaki girl-woman farkını gözardı etmeyelim bu arada.
  • p a t r i o t  (13.04.11 15:51:12 ~ 16:01:38) 
"Kadınlara sözde nezaket icabı 'bayan' denmesi hem kadın cinsine hakarettir hem de Türk dili kurallarına aykırıdır. Bayan bir cinsi ifade etmez, bir hitap kelimesidir. Kadınlara bayan denmesine karşıyız, çünkü kadına bayan demek erkek egemen toplumun kadınları toplumsal statülerine, yaş ve medeni durumlarına göre kategorilere ayırarak kadın bedeni üzerinde tahakküm kurma arzusundan ileri gelir." KADER Başkanı Aydın'ın bir açıklaması bu. "Kız" diye bir kullanım olmamalı aslında, "kız çocuğu" vardır. Eğer sen 18 yaşında birine "kız" dersen bekarete atıfta bulunuyor olursun. Gerçi 35 yaşına gelmiş evlenmemiş kadınlar özellikle kendilerini tanımlarken "kız" derler bu daha dehşet bir durumdur. Hanım ise, belli çizgileri olan bir tanım bence. Yani "hanım hanımcık"tan kalma çağrışımlar var belki de. "Ya da azcık hanım ol kızım", "hanım hanım otur" bla bla. Toplumun kalıbına sığmaya zorlayan bi tanımlama. Ki "hanım" da kadın cinsini tanımlayacak bir kelime değildir. Ya kendi soruma bu kadar uzun cevap vermek doğru olur mu bilemedim. Kısa tutmak için de uğraştım. umarım yanlış anlaşılacak birşey yamadım. bitti.


  • sheridans  (13.04.11 15:54:44) 
insanların çüküyle değil de beyninyle düşündükleri an kurtulacağız.

----spoylır----
-bu var ya kız değilmiş
---spoyşır----


bayan kelimesi de düşünülünce aşağılayıcı, bay'dan türetilmiş olması yeterli. ve kadınlarımız kabul ediyorlar buna şaşarım..

ha aklıma gelmişken 275 kadın milletvekili diye bir şey çıkardılar, ne kadar acı değil mi?
  • Her Yer Kara  (13.04.11 16:01:47) 
p a t r i o t aslında soruna cevap verdiğimi sanıyordum. "kız" dişi çocuk demektir. sen 18 yaşında birine yani çocuk olmayan birine kız dersen bu bekarete atıf olur. yada kelimenin anlamını bilmiyorsundur yanlış kullanıyorsundur. Öğrenirsin, kullanmazsın.


  • sheridans  (13.04.11 16:05:01) 
o şekilde bakarsak batıda da bekaret algısına dayalı bu sistem var. mesela miss , mrs ayrımı veya women girl ayrımı gibi. 18 yaş sınırı gibi bi kuralda koymazlar girl demek için. kimse kimsenin bakireliğine göre kadın demiyor bu ülkede. yaşı ilerlemişse kadın deniyor gençse kız deniyor. batıdan bi farkı yok bence. bayan kelimesinden neden bu kadar rahatsız olunduğunu da tam anlayamadım. genelde minibüsçüler kullandığı için yaygınlaşmış bi sinir var sanırım.her bayan kelimesi geçtiğinde bayğan geyiği yıllardır yapılır. halbuki baylar ve bayanlar dendiğinde rahatsızlık duyulmaz. beyefendi denmesi de benim için gayet kibardır. hanımefendi de öyle. kelimelere takılmak çok doğru değil kanımca. yani tek bir ifadeyle dişi dense çok mu memnun olacaksınız. bence çok daha itici.


  • durdenist  (13.04.11 16:05:52 ~ 16:08:47) 
ekleme: "Nerede bayan nerede kadın kullanacağım kafam karıştı?" diyorsanız. Rehberiniz şu olsun:

Erkek kullandığınız yerlerde kadın, bay kullandığınız yerlerde bayan deyin.

Birine hitap edecekseniz, beyefendi, hanımefendi deyin.

Ama cinsiyetten bahsederken bayan değil, kadın demek gerekir. Gramer olarak da, etimolojik olarak da, etik olarak da, siyaseten de doğrusu budur.
  • sheridans  (13.04.11 16:22:14) 
@durdenist: "kimse kimsenin bakireliğine göre kadın demiyor bu ülkede. yaşı ilerlemişse kadın deniyor gençse kız deniyor. batıdan bi farkı yok bence." nerde yaşıyosunuz siz? :) gerçeklerle alakası yok bu söylediklerinizin :)

dil değişiyor. eskiden karı da mesela normal kadın anlamında sıkça kullanılan bir sözcükmüş (yanılıyor muyum?) ama şu anda argo. eskiden günlük kullanımda normal karşılanan fakat günümüzde argo sayılan bi sürü sözcük var böyle.

bayan, tdk nın ilk kurulduğu yıllarda icat edilmiş bir kelime. biraz batıya özenmeciliğin ürünü bence. o zamanlar "hanım" ve "bey" biraz alaturka kalıyordu sanırım ve alternatif olarak "bayan" ve "bay" diye iki tabir icat ettiler. "bay" da direkt "bey"den esinlenerek yaratılmış bi sözcük.

ve şu an hiç de işler durdenist in söylediği gibi değil, "kız mısın kadın mı?" gibi bi soru var bi kere, kız olmak kadın olmak gayet de cinsel ilişkiye girmiş ve girmemiş olmak gibi iki durumu ifade ediyor yerine göre.

batıdaki mrs ve miss kısaltmaları ise eğer çoook büyük yanılgılar içinde diilsem evli ve bekar olmakla alakalı, kimse evlenmemiş birine kalkıp mrs demez. o ifadeler medeni durumu anlatıyor daha çok.

benim şahsen "bayan" kelimesine sinir olmamın sebebi şu ki, kadın sözcüğüyle alıp verilemeyecek hiçbir şey yok, bakire-bakire değil ayrımı dışında. ve eğer biri "kadın" demeye çekiniyor da, bu henüz 70 sene önce icat edilmiş zorlama sözcüğe yönelip "bayan" deme gereğini duyuyorsa, o insanın "kadın-kız" ayrımındaki bekaret olgusunu tanıdığını ve onayladığını düşünüyorum. ve bu durum beni kıl ediyor.

hanım sözcüğünde bu tür bir iticilik yok kanımca, kibarca bir seslenme sözüdür. hanım, bey, beyfendi, hanfendi, bu sözcükler biraz mesafe ve saygıyo yansıtır, ki gerekli gayet de.

"ne zaman bayan olmaktan kurtulucaz?" a cevap olarak sayfalarca kitap yazılır, ama özet olarak, kadınlığımızdan utanmayı önce bi kendimiz bırakınca diyebilirim.
  • cisterna  (13.04.11 16:39:21 ~ 16:39:53) 
bayana sinir olunmasının çok temel bir sebebi var. erkek sözcüğünün kolayca kullanıldığı yerde kadın denilememesi, sanki kadın olmak, kadın demek ayıpmış gibi davranılması. yoksa "hanımlar, beyler şimdi karışınızda..." , "selam hanımlar nasılsınız" "bayan brown bugün işe gelmemiş" türünden kullanımlara bir denilen yok. ama gayet de hanzoca bir biçimde "erkek olsun bayan olsun farketmez" "erkekler de bayanlar da bu hatayı yapıyor" türünden kullanımlar insanı çileden çıkarıyor. ulan kadın demenin nesi ayıp? nedir bu hanzoluk? erkek denilen yerde rahatça kadın sözcüğünü kullanmıyorsan hata sendedir, sinir olanda değil. bunu anlamak zor olmasa gerek sanırım.


  • microfiction  (13.04.11 16:41:55) 
sikayetci oldugunuz seyleri yapanlarla birlikte olmadıgınız/yapmayacak cocuklar yetistirdiginiz zaman,


  • bryan fury  (13.04.11 16:57:17) 
vallahi şimdiye kadar gördüğüm en saçma feminist söylemi olabilir bu bayan-kadın muhabbeti. kadın erkek eşitsizliği üzerine yüz binlerce büyük sorun varken, bir sürü yanlış anlama varken bu ülkede, gidip sana kibarlık olsun diye bayan diyen birini "aa kadın diyeceksin, bayan olmaaz''2" modunda terslemek hangi zihniyetin ürünü çok merak ediyorum.

bayan-kadın arasındaki farkı da anlayamıyorum açıkçası, ne farkı var abi? kadın daha kaba bence. "KADIN" demek var "BAYAN" demek var.

"beyefendi otobüste "kadın yanı"na denk gelmişsiniz"
"hemen bu dosyaları o kadına iletelim (o bayana iletelim"

en basitinden iki cümle, hangisi daha kaba, hangisiyle hitap edilsin istersiniz bilmiyorum ama ben "kadın" kelimesini kaba buluyorum.
  • roket adam  (13.04.11 17:09:36) 
bütün cevapları okumadım ama:

türkiye'de "kadın" dediğim anda sanki küfretmişim gibi "ay terbiyesiz, ne kadını" diyen bir tane bile kadın kalmayana kadar bayan veya hanım demeye devam edeceğim. siz farkında değilsiniz belki ama sokakta yürüyen kadınların en az %95'i (bakın en az diyorum), "kadın" dediğiniz anda cırlar. siz %5'lik dilimde olabilirsiniz. çevreniz de bu şekilde düşünenlerden oluşuyor olabilir. ben erkek olarak laf yemeye, sarkıntılık etmişim gibi herkes içinde küçük düşürülmeye niyetli değilim. lütfen gidip vergi dairesinde şefe mesela memuru göstererek, o kadının da duyabileceği şekilde "şu kadın size gönderdi, imzalayacakmışsınız" diyin. bir deneyin. olay çıkmıyorsa gelin suratıma tükürün.
  • kibritsuyu  (13.04.11 17:17:38 ~ 17:23:21) 
oğlan / erkek / adam ... sadece kadına yönelik değil bu.sinekten yağ çıkarmaya çalışma


  • mori  (13.04.11 17:21:21) 
@roket adam: kullandığınız sözcükler düşünce biçminizi, dolayısıyla yaşayışınızı, karakterinizi, hayatınızı direkt olarak etkiler, çünkü konuşarak düşünürsünüz. kullandığınız dil bu yüzden çok önemlidir ve bu yüzden böyle bi olayda "kelimelere takılmak çok saçma" yaklaşımı bilinç eksikliğine işaret ediyor. (www.eksisozluk.com

insanların "kadın" sözcüğünü kaba bulduklarından "bayan" demeye gayret ettiklerinin hepimiz farkındayız zaten, sorguladığımız şey bunun sebebi.
şu anda kulağınızı tırmalıyor, kabul. ama neden? biraz düşünüp de bunun arkasında, şu an belki etkisinin çok da bilincinde olmadığınız bakire ve bakire olmayanı işaret eden "kız-kadın" ayrımının olmadığını söyleyebilir misiniz?

kibritsuyu +50150451
  • cisterna  (13.04.11 17:21:50 ~ 17:22:34) 
ayrıca mori de doğru söylemiş. aynı şey erkekler için de geçerli. kadın kelimesindeki kadar sert olmasa da vergi daireisinde "şu adam size gönderdi" dersek olay çıkmıyorsa da "o adam" bozulur.

herif - karı (kaba)
adam - kadın (kaba değil ama kaba zannedilen)
bay/bey) - bayan/hanım (kibarca, suya sabuna dokunmadan)

"şu bey gönderdi, şu bayan/hanım gönderdi" derseniz başınız derde girmez.

gavurcada da aynıdır durum. sorry mister, sorry ma'am denir mesela. kibar olacaksanız man woman falan denmez. sadece bize özgü değil yani.
  • kibritsuyu  (13.04.11 17:28:31) 
@kibritsuyu şu adam sizi gönderdi dediğinizde de söz konusu kişi sizin bu söyleyişinizden rahatsız olur. bu durumda hanım/bey dersiniz. veya birisine hitap ederken "heey, kadın baksana" demezsiniz. ama "erkeklerin aksine bayanların şöyle şöyle huyları var" dediğiniz anda hanzolaşıyorsunuz. kadını kullanmak sanki ayıpmış gibi. yoksa insanlara hitapta bey/hanım kullanılmasını kimse yadırgamıyor ve söz konusu etmiyor. mesele bay denilmeyen yerde bayan denilmesi. "bayanların bu konudaki bakış açısı farklı" diyenleri gördüm ama "bayların bu konudaki düşünüşü daha farklı" diyen birisini görmedim. bu kadın demekten utanmaktan kaynaklanıyor ve bir görgü eksikliği, pek çok durumda da hanzoluk göstergesi.


  • microfiction  (13.04.11 17:29:05) 
rahatsız olduğumuz, cinsiyetin kastedildiği durumlarda "erkek" rahatça kullanılırken "kadın" yerine alternatif üretilmesi. seslenme veya belli bir kişiden bahsetme esnasında "kadın" deyin demiyor kimse size.


  • leylak sarabi  (13.04.11 17:33:03) 
yaa ne kadar güzel ne kadar şeker şeyler söylüyosunuz, erkeklerin bu tarafını çok seviyorum, o kadar yalın bakıyosunuz ki insan paranoyak hissediyor ahhahah
kadın kelimesi kimselerce hiiç öyle sapıkça bi anlamla kullanılmıyor da ben kendi kendime manyak manyak bok atıyorum diye düşünmeye başlamak üzereyim, ha ikna oldum ha olacam yani :)
hem size de adam demiyolar di mi ayıp olur diye. "adam olmak" diye böyle yüce bir deyim falan da yok mesela o da ayıp.

dünyalar toz pembeeee kafalar rahaaaaatt oooohh her şey tıkırında
biraz bize de verin :)
  • cisterna  (13.04.11 17:34:25 ~ 17:35:52) 
"kadınlarımız" aynı kafada gitmeye devam ederse hiçbir zaman. sorunu sadece toplumda ya da erkeklerde aramamak gerekiyor. bunu değiştirmek kadınların elinde, erkeklerin değil. topluma bok atmak çok kolay bir şey. topluma herkes bok atıyor zaten, toplumu bozan da topluma bok atıyor.


  • royal  (13.04.11 18:38:37) 
soruna cevap değil ama çok merak ettim, kadınlara yönelik onca şey varken sen bu iki kelimeye mi takıldın ?


  • antihero  (13.04.11 20:09:45) 
ben ikna olamadım açıkçası, bence gereksiz kuruntu bu. şimdiye kadar

bakire=kız
bakire değil=kadın

anlamlarında ennn fazla bi sefer kullanmışımdır yani o da bilinçsiz.

bilmiyorum belki sosyal çevreyle de alakalı, belki bu arkadaşların çevresindeki erkekler kız-kadın ayrımı yapıyolardır bekaret üzerinden, bilemiyorum.
  • roket adam  (13.04.11 21:27:42) 
(bkz: ören bayan)


  • morte  (13.04.11 22:20:59) 
antihero iyi ki diğer takıldığım noktaları söylememişim. buna aldığım cevaplar tatmin etti beni. algıyı değiştirmeden hiç bişeyi değiştiremeyeceğimiz, yapılan herşeyin boşa gideceği ortada. birçokları halen bu kadar küçük birşeyi bile "sorun" olarak görmezken, kadınları aşağılamak için kullanılan bu kelimeye hala bu kadar sahip çıkarken diğer sorunları söylemenin ne anlamı var ki?


  • sheridans  (14.04.11 11:11:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.