[]

internet üzerinden satış - maliye

Selam lidyalılar.

(git: 241756) linkinde daha önce sorduğum soru yer alıyor. Konuyu gittigidiyor.com yetkilileri ile görüştüm "sattığınız he şeye fatura kesmek zorundasınız" diyorlar.

Şimdi benim bu maliyeyle başım derde girmeden satış yapmamın bir yolu yok mudur? İşletme açıp vergi levhası almaktan başka bir alternatif yok mudur? Maliye bakanlığı "sadece internet üzerinden satış yapacak" diye bir belge falan bişey veremiyor mu?

Şirket kurmak şimdilik tuzlu kaçıyor bana, sonra belki açarım ama, şu an açamam.

 
valla sahibinden.com veya gittigidiyorda fatura kesmeden satış yapabilirsin buna karışmazlar ama durduk yere maliye seni arayıp gel bakalım yanımıza bi uğra derse oturup tek tek açıklaman gerekir banka hesabına giren parayı.

ha parayı elden alırsın ona kimse karışamaz ama harçlığım çıksın diye satış yapacaksan en basitinden bir şahıs firması kurup fatura kesmen gerekir. şahıs firmasında da hiç satış yapmasan bile aylık 300-500 tl sabit giderin olur.

ayrıca 4-5 satış yapsan bile maliyenin yakalama ihtimali var, yakaladıktan sonrada geçmişe yönelik sattığın her ürün başına 160 tl ceza kesiyor. aman dikkat!
  • tolga asp  (12.04.11 15:50:05) 
bir firma olmadığın için sattığın herşeye nasıl fatura kesebilirsin ?

mantık şu. eğer ikinci el kendine ait eşyaları alıp satıyorsan. değişik türlerde şeyler alıp satıyorsan bir sorun yok.

ama satış işlemlerin incelendiğinde aynı üründen onlarca satmışsan o zaman ticarete dönüyor ve sorun oluyor.

maliyedeki adamlar hiçbişey bilmeyen insanlar değiller. neyin nasıl döndüğünü biliyorlar. yani aman başım yandı diyenler emin olun ticari olarak ciddi satış yapanlardır.
  • orpheus  (12.04.11 17:37:52) 
satışın nereden yapıldığının maliye için hiçbir önemi yok. yaptığınız satış münferit ise, yani mesela arabanızı satıyorsanız, tutarları kanundaki istisnaları geçmedikçe problem değil. ammavelakin yaptığınız iş ticaret ise, yani çok sayıda mal alıp/üretip/yurtdışından getirtip kâr koyarak satıyorsanız bunun adı ticarettir. isterseniz dükkan açın, isterseniz evinizden yapın, isterseniz internetten satın zerre farkı yok. vergi mükellefi olmanız gerekiyor.


  • kibritsuyu  (12.04.11 20:02:23) 
benim merak ettiğim asıl konu vergi mükellefi olabilmek için mutlaka şirket mi kurmam gerekiyor, şahıs olarak ticaret yapamıyor muyum. olsa ne güzel olmaz mı? satışımı yapsam, vergimi versem falan. tıpkı münferit satış yapıyormuşum gibi, her satışımın vergisini versem? :(


  • sakingitarist  (13.04.11 00:08:59) 
evet olsa ne iyi olur ama malesef devletimiz böyle bir imkan tanımıyor vatandaşlara, maliye korkusuyla iki aydır satış yapamıyorum. cebimde beş kuruş para yok. şahıs firması kurup fatura kesmekten başka çaren yok.

ha şöyle bir kolaylık var, fatura kesebilen bir firmayla anlaşıp onun adına fatura kesebilirsin. firmayada kârın ortalama %38'ini ödersin. işler yoluna girincede kendi firmanı kurup devam edersin.
  • tolga asp  (13.04.11 00:57:09) 
şirket (ltd falan) değilse de şahıs firması kurman gerekiyor. iş yapmadıkça bile beyannameler verilecek. o dediğin gibi normalde bir şey kurmayayım, satış yaptıkça vergimi vereyim şeklinde olmuyor. öyle olsa takip edemez çünkü. kim satış yaptı da kim verdi kim vermedi bilemez. ha 1-2 seferlik bir şeyse dediğim gibi yapabilirsin hatta vergisini de verebilirsin.

www.gib.gov.tr adresinden gelir vergisi kanunu'ndaki diğer kazanç ve iratlar başlığını incele.
  • kibritsuyu  (13.04.11 13:32:27 ~ 13:33:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.