[]

web tasarima giris

kendimi web tasarim alaninda gelistirmek,uzmanlasmak,ogrenebilecegim herseyi ogrenmek istiyorum.bu yolda izlemem gereken adimlar nelerdir?yani hangi sirayla,neyi ogreneyim?ayrica bu yolda bana yardimci olacak site tavsiyeniz var mi?

not;umarim derdimi anlatabilmisimdir;basitce herseyi bilmekten bahsetmiyorum yillarimi bile alacak olsa herseyi ogrenmek istiyorum.


 
html
css
php
  • nemo problemo  (16.03.11 19:54:12) 
öncelikle web tasarımcısı değilim. ancak grafik tasarımla ilgili olduğum için web hakkında da temel seviyede bilgim var.

şimdi tabiki html ile işe başlayacaksın. herhangi bir internet sitesinden html dilini kolayca öğrenebilirsin, ben bile öğrendim yani. ama tavsiye ilk etapta html kodları yazarken notepad kullanman. elle yazman yani. bu feci derecede hakimiyetini geliştiriyor. dreamweaver'a sonra geçersin. ben bu sayede bugün çok iyi bir site yapamasam bile, yapılmış sitelerin kodlarını rahatlıkla okuyabiliyor ve bana lazım olanı alabiliyorum.

html'i iyice kavradıktan sonra css'e geçmelisin. bu senin tasarımlarını güzelleştirecek, siteye olan hakimiyetini güçlendirecek, işlevsellik katacak bir dildir. aynı aşamada dreamweaver'a da başlangıç yapabilirsin.

bu da bittikten sonra artık sen bir web tasarımcısın demektir. ancak tabi ki daha bitmedi. hatta asıl şimdi başlıyor. artık interaktif sayfalar yapmak için kullanacağın programlama dilini seçeceksin. bu php olur, asp olur bilemiyorum. senin tercihine kalmış. mysql'i de öğreneceksin yine bu aşamada. hatta mysql'ü öğrenip belki flash'a yöneleceksin, hatta diyeceksin ki geleceğin teknolojisi silverlight diyeceksin veya html 5 diyeceksin, bunlara yöneleceksin. orası senin tercihine kalmış.

sabır gerektiren bu yolda sana başarılar dilerim.
  • ruhibirbanyo  (16.03.11 20:10:27) 
+ javascript

www.w3schools.com
  • lord esseginziki  (16.03.11 20:23:45 ~ 20:24:10) 
ilk önce ne tarz siteler ile uğraşacağına karar vermen lazım. yani tasarım ağırlıklı mı, belli bir konu üzerine mi gibi. örneğin alışveriş portalı dersen flash gibi programlar çok gerekli olmaz ya da tasarım ön planda dersen php biraz arka plana düşer.

herhangi bir konuya önem verip o konu üzerinde daha fazla durmak, diğerlerini de destekleyici program veya diller olarak çalışmak daha iyi olur. bu ayrıca motivasyonunu da arttırır. mesela ben ilk olarak flash ile başlamıştım ve hoşuma gittiği için de uzun uzun sıkılmadan çalışıp internetten dahi bakmadan -ki o zaman evlerde internet bile yoktu doğru düzgün- flash programını orta düzeyde (ileri düzeye yakın orta düzey) kendi kendime çözmüştüm. bunun için programın kurcalamak da önemli. kurcalayarak öğrenilenler okuyarak öğrenilenlerden daha fazla akılda kalıcı oluyor. şimdi internet de olunca daha güzel tabii.

html, php gibi konularda benim tavsiyem; oturup sıfırdan kod yazmaya başlamak yerine internetten ya da kitaplardan temel bir bilgi edinip(yine motivasyon esasını ön planda tutarsak) internette bulabileceğin (çeşitli forumlarda yardım isteyenler vs) bozuk dosyalara bakarak, onlardaki sorunları mantık yürüterek çözmeye çalışarak ilerletebilirsin. bu konuda bir başka seçenek de hazır kodlara eklentiler koymaya çalışmak (bunun için blogger çok faydalı) ya da aklında proje belirleyip bunu hazır şablonları inceleyerek onları kendi projene entegre etmeye çalışmak ve internetten de yardım alarak ilerletmek olabilir.

ben sadece bir üstteki paragrafta yazdıklarımı yaparak html ve php bilgimi baya ilerletmiştim. hatta son cümlemdeki yöntemle daha önce hayatımda görmediğim visual basic ile 3-4 ay sonra oldukça karmaşık işler yapabilir hale geldim. mesela biraz sonra da bir sorunumu ekşi duyuruya yazacağım ve yardım isteyeceğim (gerçi visual basic'i access için kullanacağım).

kısacası; bence sıfırdan başlamak yerine zaten olan şeyler üzerinde oynamalar, kişiselleştirmeler ve düzeltmelerle web tasarım bilgini sıkılmadan geliştirebilirsin. zaten daha ileri seviyelerde sıfırdan kendi işini zorlanmadan yaparsın. notepad ise pek önermiyorum. bu daha ileri aşamalarda olabilir ama ilk aşamalarda hata yaptığında bunları bildirecek bir program kendini geliştirmen açısından daha iyi olur.

bunlar sadece benim uyguladığım yöntemlerdir. bana faydası oldu diye yazayım dedim.
  • pure evil  (16.03.11 20:30:43 ~ 20:37:17) 
bu konuda photoshop en çok başvuracağın alet olacak diyebilirim. normalde tasarım, html-css ve programlama farklı uzmanlık alanları ama çoğu zaman hepsini yapabilmen bekleniyor.


  • oshamahue  (16.03.11 21:17:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.