[]

bu size de oluyor mu ?

daha once binlerce kez dinlemis oldugum parcalar bazen daha yavas caliniyorlarmis gibi oluyor (oranlarsak 120 bpm, 100bpm'e dusermis gibi oluyor) cd'den dinlerken bunun donen mekanizma ile alakali oldugunu dusunurdum fakat flash diskli (yani hareket etmeyen mekanizmali) mp3 calarlarda dinlerken de zaman zaman ayni seyin oldugunu farkettim. bu duruma bi aciklama getirebilecek olan var mi?




 
şöyle bir durum var, basınç ile frekansı etkileyebiliyorsun. mesela şarkıyı müzik setinden dinlerken ve kulaklıkla dinlerken bunu hissedebilirsin. bir de algılayışla da alakalı olabiliyor bu, yani uzun bir süre müzik dinlemediğinizde bir süre sonra size daha yavaş geliyor. bana da olduğu oluyor bu durumun. ama sonuçta bir şarkının uzunluğu aynı olduğu için, zaman da sürekli aynı hızda olduğu için böyle bir durum algısal olsa gerek.

aslında bu algı sorununun da akustik olarak açıklaması,sesin pitch'inin değişmesi olacaktır, zamandan bağımsız bir olgu olduğu için.
  • tom riddle  (03.03.08 20:36:53) 
bi açıklama getiremem ama evet, bende de hızlanmış gibi oluyor.


  • infernal majesty  (03.03.08 20:59:31) 
belirttiginiz gibi bir pitch degisikligi olmuyor, parcanin calindigi perde ayni kaliyor fakat bunu herhalde "stretch" olarak adlandirabilirim, parcanin suresi uzuyormus gibi oluyor. ve bu cogunlukla kulaklikla dinlerken basima geliyor.


  • weeping guitar  (03.03.08 21:13:39) 
Bende de uzanırken ve kulaklık kullandığımda hızlanmış gibi oluyor.


  • wehrmacht  (03.03.08 22:18:33) 
benim bir açıklamam var:

bir şarkıyı 100+ kez dinledikten sonra, şarkının sadece ana melodisini değil, davulcunun yaptığı zil oyunlarını, bass gitar kanalını, gitaristin çok küçük hatalarını, harmonizasyonları, hatta kaçırılan ritmleri bile en ince ayrıntısına kadar biliyor oluyorsunuz. önceden sadece "duyulan" melodiyi dinlerken, artık çok daha fazla ayrıntıya istemsiz olarak dikkat etmek zorunda kalıyorsunuz. böyle olunca şarkı derinleşiyor, artık bir defada eskisinden "daha fazla şey" dinliyor oluyorsunuz.

gerçek t süresi sabit olduğuna göre, beynin algıladığı t' süresinin uzaması gerekiyor ki, tüm bunlar aynı anda yapılabilsin. hani var ya, "kızgın küllerin üstünde çıplak ayakla yürürken geçen 1 dakika, sevgilinle el ele yürürken geçen 1 dakikadan daha uzundur" hadisesi... yani beyin gerektiğinde zaman algısını değiştirebiliyor :)
  • actionary  (03.03.08 22:21:26) 
@actionary, aciklamaniz cok mantikli, fakat bahsettigim yavaslama her zaman olmuyor. her ayrintisini ezberledigim parca bazen yavaslatilarak caliniyormus gibi geliyor. mantiksiz gibi gelse de ben hala somut bir farklilik, yani parcanin suresinde bir uzama olabilecegini dusunuyorum, bir daha bu durumla karsilastigimda elime bir kronometre alip karsilastirma yapacagim.


  • weeping guitar  (03.03.08 22:51:12) 
şöyle bir örnek vereyim, sabah ilk uyandığımda kulaklıkla müzik dinlediğimde aynı durumla karşılaştığım oluyor. uykulu olmamdan ötürü böyle bir durum oluyor ama.
yani tamamen o an zamanın sizin için ne kadar hızlı geçmesine göreli bir durum bu. aynı actionary'nin verdiği örnek gibi.

bir diğer örnek de, alkollüyken her şeyin olduğu gibi dinlenilen müziğin de hızlanmış gibi olması.
  • tom riddle  (03.03.08 22:58:51) 
anlık da olabiliyor, evet. mesela ben dawn of victory'i dinledikten hemen sonra road trippin' türk sanat müziği gibi geliyor, dinlediğiniz farklı şarkılardaki müziğin hızına (hö) bağlı bir şey olabilir.


  • lepidodendron  (03.03.08 23:05:22) 
olay tamamen algıdan ibarettir. eskiden black sabbath paranoid dinlerken gaza gelirdim, şimdi esniyorum resmen. çok yavaş geliyor bana.


  • deckard  (03.03.08 23:10:52) 
benim de sık sık başıma gelmiş ve irdelediğim bir durumdur. mp3 çalarınızın veya winamp'ınızın veya discman'inizin şarkı süre sayacı sizi yanıltır bu gibi durumlarda. çünkü şarkıyla beraber sayaç da yavaşlamakta veya hızlanmaktadır.

şöyle biriki tespitte bulunmuştum ki paylaşmak isterim;

Minton (burada markasının yanı sıra kalitesiz oluşunu vurgulayayım) marka mp3 çalarımın AAA kalem pili azaldığı zaman, genelde belli belirsiz, ama benim sıklıkla farkettiğim bir yavaşlama oluyordu.

sonyericsson marka walkman telefonumu kullanırken de zaman zaman hızlanmalar dikkatimi şekiyordu.

benzer biçimlerde, winamp'taki yavaşlama veya hızlanma durumlarından birini farkettiğimde saatle yaptığım karşılaştırmada anlamıştım sürenin de şarkıyla beraber hızlanıp yavaşladığını.

tahminim ise şudur ki, orijinal bir audio CD'yi kaliteli bir müzik setinde dinlerken duyacağımız hız hakiki hız olacaktır. çünkü fikrimce, bu yavaşlamalar ve hızlanmalar medyanın kalitesine bağlı olduğu gibi, çalan aletin o anki işlem yoğunluğuna, güç kapasitesine ve ortam şartlarına da bağlıdır.

işbu işitsel medya hız farklılaşması hususunun bendeki yeri budur..
  • bardsbow  (03.03.08 23:18:32) 
ben de uzun sure olayin algidan ibaret oldugunu dusundum, fakat bu ihtimalin belli bir tutarliliginin olmayisi (yani demek istedigim, eger olay benim algimla alakali olsaydi, o dakikalarda dinleyecegim tum parcalari yavaslatilmis olarak duyardim) zamanla bu durumun benim o anki algilayisimla degil de, donanimin o anki isleyisiyle alakali olabilecegi ihtimalini guclendirdi.

@bardsbow, iste temas etmek istedigim nokta da buydu, sarki sayaci dogal olarak sarkiyla birlikte yavaslayacaktir, ama muzikle dolayisiyla cihazla alakasi olmayan bir kronometre olaya dahil oldugunda olay acikliga kavusacaktir diye tahmin ediyorum.
  • weeping guitar  (04.03.08 00:07:40) 
iki buçuk yılın ardından beni bu konuya döndüren entry: #9810067


  • bardsbow  (08.11.10 01:42:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.