[]

Sorum Doktor ve Tıp öğrencilerine.

Dünden beri düşünüyorum. Lisede biyoloji ve sağlık derslerinden kalanlar var sadece aklımda. Üniversite de bu gibi bir ders olmadığı için bilgi eksikliği çok var. Araştırmadan üşengeçlik edip duyuru bölümünde sorayım dedim.

Hastalığın evreleri nedir? Bir hastalık nasıl başlar. Virüs ve mikrop olmadan bir hastalık olur mu?

Örneğin soğuk havada kalarak üşüten bir insan ne gibi bir evre ile hastalık geçirir.

Sorularım böyle. Copy paste yapmadan takır takır cevap verecek babayiğitler arıyorum:)

 
virüs ve mikrop bakteri v.s olmadan da hastalık olur,genetik hastalıklar,kanser ,
virüs tam anlamıyla canlı değildir ama organik olmayan birçok madde kanser türevi hastalılara yol açabilir.
soğuk havada üşüten bir insanın savunma mekanizması zayıflayabileceği için daha kolay hastalanır.ama sadece soğuk bile insan vücusuduna zararlıdır tabi.
gerisini babayiğitler yazsın
  • radikalherif  (18.02.08 01:24:18) 
sorunuzu yönelttiğiniz iki gruptan da değilim, ama yine de belirli miktarda bilgim var sayılır.

öncelikle hastalık dediğinizde sanırım enfeksiyonları kastettiniz, çünkü vücut şu an bilinmeyen yollarla hastalık oluşturabiliyor.virüs ve mikrop olmadan oluşan birçok hastalık vardır, örneğin alzheimer hastalığı, enfeksiyondan bağımsız kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, kanser sonucu oluşan hastalıklar gibi.

enfeksiyonlardan bahsedersek, patojeni (yani mikrobu) vücudunuza aldığınız vakit, bu canlı aktif ve pasif hareket ile koşulların uygun olduğu yere hareket eder (soğuk algınlığında boğaza ve buruna, sıcak, nemli ve besinli yerler). uygun koşullarda bakteri biraz gelişip bölünür. sürekli bölündükçe ortamdaki bakteri sayısı giderek artmaya başlar. kuluçka dönemi derler bu evreye, bu sırada enfeksiyon belirti göstermez. soğuk algınlığında virüsler söz konusu olduğundan, burada virüsler bölünmek için canlı hücrelere ihtiyaç duyar ve bulundukları hücrelere saldırmaya başlarlar. eğer bakteriyel bir enfeksiyona sahipseniz ise bakterilerin ürettikleri bize zararlı toksinler bakteri sayısı arttıkça daha da zararlı olmaya başlayacaktır. bir çeşit protein iletişimi ile belirli miktarda enfeksiyon olunca bağışıklık sistemimiz bölgeye akyuvar ve nötrofil denilen yiyici hücreleri göndermeye başlar, aynı zamanda bu hücreler lenf bezlerinde (bademcikler) üretilmeye başlanır. bu hücreler aynı zamanda enfeksiyon yapan mikrooragnizmaya karşı antikor (bakteri için) veya interferon (virüs için) üretmeye başlar. ateşinizin çıktığı vakit de bu savaş sırasındadır, bakterilere zarar verebilmek için vücut kendi ısısını arttırır, tabi bunun kendimize de zararı vardır. neyse siz eğer ilaç almazsanız, vücudunuz enerjisini olabildiğince hastalıkla savaşmak için kullanacaktır, bu şekilde dinlenerek giderek enfeksiyon yapan canlıların sayısını azaltırsınız. ilaç alırsanız ise bakterilerin hücre duvarına zarar veren kimyasallar, bakterileri öldürmekte bağışıklık sistemine destek olur bu şekilde daha hızlı iyileşirsiniz. virüslere antibiyotik etki etmediği için onlara karşı vücudumuzun özel bir interferon üretmesi gerekir, ya da grip aşısı ile bir miktar korunma sağlayabilirsiniz.
  • tom riddle  (18.02.08 01:27:29) 
ben size basit olarak şöyle açıklayayım
üst solunum yolu mukozasında silli yani titrek tüylü epitel vardır bu epitel havayolunun aksine çalışarak vücuda yararlı tüm maddeleri,toz,viruslar... havayolunun dışına atmaya çalışırlar ve sağlıklı bir insanda da başarılı olurlar

soğuk hava mukosillier aktivite dediğimiz bu olyı yani bu hücrelerin fonksiyonunu bozar bu halde de dışarı atılamayan viruslar(ki önemli olan bunların vücuda yerleşmesidir,yoksa heryerdeler) solunum yolları epitel hücrelerini işgale başlarlar. Ve tebrikler artık gribal enfeksiyonunuz vardır artık. Bu epitel hücrelerin salgı işlevlerini bozup burun akıntısı gibi kataral semptomlar oluşturmaya başlarlar. Viral enfeksiyonlar sağlıklı insanlarda kendilerini sınırlar ve zamanla iyileşirler

eğer risk grubundaki hastalar mensupsa hastamız o zaman bu viral enfeksiyon bakterilere zemin hazırlar ve bakteriler solunum yollarını enfekte ederek(genellikle alt solunum yollarını,akciğeri ve bronşları) bizi daha fazla uğraştıran ve hastaya daha fazla rahatsızlık veren bakteriyel enfeksiyonları başlatırlar.

bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilirler...
  • october swimmer  (18.02.08 22:04:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.