[]

insanın evrimini yönlendirmek, tıp bilimi, evrim..

en tehlikeli insan hiç bilmeyen de değildir, oldukça sağlam profesyonelce bilen de değildir.. en tehlikeli adam yarım bilen adamdır" demişler ya, doğru demişler..

şimdi kafama bir kaç şey takıldı.. evrimle ilgili...

1) dogal seleksiyon geregi ortama uyum saglayabilen neslini devam ettirir.. ortama uyumsaglayamayan yapılar veya türler elenir.. çevre/ortam değişince bu ortama uyum sağlayacak özellikler de otomatikman gelişir ya..
şimdi evrim dediğimiz olay da öyle 50-100 yılda olan bir şey değil... 500.000, hatta 1.000.000 senede oluyor.. oysa biz insanlık olarak cro magnon, erectus, sapiens, sapiens sapiens falan şeklinde 60-70.000 senedir variz bu dünyada (yanlissa duzeltin lutfen)
ve son 100-200 yildir da modern tip var.. ve biz bir tarafimiz bozulunca, bir terslik olunca ölüp gitmemiz gerekirken, düzeltiyoruz kendimizi.. dediğim gibi bu olay 100-200 yildir yapiliyor.. bu evrimsel ilerlemeye karşi kötü bir direnç oluşturmuyor mu?

2) evrimimizi bilinçli bir şekilde, kontrollü şekilde kendimize yapay seçilim uygulayarak harika özellikler kazanacak şekilde yönlendiremez miyiz?
mesala ortamı öyle hale getirelim ki, veya bir şeyler yapalım ki, 500.000 sene sonraki insanlarin uçma yeteneği olsun mesala.

tamamen evrim konusunda "yari-bilgili" bir insan oldugum için soruyorum..
kafa bulan cro magnon insanıdır.

 
1)evrim o kadar uzun sürede olmaz, ortalama ne kadar sürede olur bilmiyorum ama. evrime karşı direnç meselesinde haklısın mesela benim gözler feci bozuktur, gözlük falan olmasaydı ben ve gelecek nesillere aktaracağım göz bozukluğum tarihe karışırdı, vahşi bir ortamda olsaydık gözü bozuk insan kalmayabilirdi bile diyebilirim hatta.
2)bunu ben de düşünmüştüm mesela şöyle olabilir; doğan her insanı çocuk doğurmadan önce(kesin olsun ergenliğe girmeden 10 yaşında diyelim) yüksek bir yerden atarız. bir şekilde hayatta kalanlar çoğalır ve her nesilde bunu yaparız. bir süre sonra insanlar kuş gibi uçmaz belki ama en azından az biraz süzülebilir diye düşünüyorum veya o olmaz düşmeye karşı direnç kazanırlar.

edit: şu evrim süresine kafam takıldı biraz araştırayım dedim mesela şöyle bir şey varmış "Günümüz modern fillerin bilinen en eski atası 60 milyon yıl önce evrim geçirmiştir. 37 milyon yıl önce fillerin atası bir su aygırı ile benzer bir yaşam tarzı vardı." ama benim kafamda evrim böyle bir şey değil pokemon evrimi gibi zort diye dönüşmüyor ki, 60 milyon yılda ortam şartları hiç mi değişmemiş?

edit2: bir şeyler daha buldum "Örneğin Danua ve Çivava köpek cinslerinin arasındaki cüsse farkı yapay seçilimin bir sonucudur. Çok farklı görünmelerine rağmen, her iki köpek cinsi de -diğer tüm evcil köpek cinsleri gibi- günümüzden yaklaşık 15.000 yıl önce Çin'e denk gelen bölgede evcilleştirilmiş olan birkaç kurdun soyundan gelir" demek ki evrimin ne kadar değişiklik yarattığına bağlı olarak süresi de değişiyor, yeni bir cins 15.000 yıl yeni bir tür 60 milyon yıl gibi gibi.
  • ziplayan meksika bamyasi  (05.02.11 00:13:04 ~ 00:23:08) 
1- bu mantıktan yola çıkarsak, insan aklı seçilimi önlediği kadar hızlandırıyor da. ara ara büyük savaşlar çıkıyor, dünya kirleniyor, küresel ısınma yüzünden buzullar eriyor falan filan. bunlar da insan aklının ölümü hızlandıran etkileri.

verdiğiniz örnek olsa olsa matrix'te birer dalgalanmadır. uzun vadede evrim konusunda ineklerden daha önde ya da geride olduğumuzu söyleyemeyiz.
  • makineci  (05.02.11 00:20:07 ~ 00:21:16) 
3. soru)
şu sürekli "ara form, missing link gösterin bir tane" diyip duran "kedi canli yaratilişçiya" birisi neden "ee insan da bir ara form işte... insandan önceki tür ile, sonra gelecek olan türün arasindaki tür" demiyor? adam ara form gösterin, gösteremezsiniz diye milyon tane konferans verdi, milyon kitap yazdi..
sinirden kendimi sikiyorum burda youtube'da izlerken..
  • appdata  (05.02.11 00:20:26) 
1)evrimsel ilerleme adı altında bilinçli bir ilerleyiş söz konusu değildir. sonuçta zekamız da evrimsel süreç sonucunda oluştuğu için zekamız ile çevre koşullarına direnç geliştirmemiz gayet doğal. bu insan türünün başarısını gösterir ve yanlış birşey değildir. insansı maymun ve ilkel insan türlerinin varlığı 60-70 bin seneden daha fazla bu arada. ayrıca farklı türlerden söz ettiğimiz için hepsine birden insan diyemeyiz. homo sapiens türüne koyduğumuz bir isim insan.

2)yapay seçilim, daha doğrusu seçilimde insan faktörü zaten etkin. ama verdiğin örnek mümkün ve mantıklı değil. genlerle oynama sonucunda mümkün olabilir, ama buna doğal seçilim diyemeyeceğimiz için evrimin doğal işleyişi de diyemeyiz.
  • cro magnon  (05.02.11 00:25:11) 
3) yani nasıl söylesem, adamın bir inancı var buna karşı olan her şeye de gözlerini kapatıyor. sen önüne çıkıp "al ulan yarı kuş-yarı kedi iskeleti all alll!!" desen de evrimi kabul etmeyecek.


  • ziplayan meksika bamyasi  (05.02.11 00:26:22) 
3)ara form biraz karmaşık bir konu. aslında teknik olarak hiçbir canlı türü ara form olmak için varolmaz. ama günümüzde yaşayan iki farklı canlı türü arasında, bu iki tür arasındaki farklılaşım sürecinde ortaya çıkmış ve yok olmuş türlere ara form diyebiliriz. ama dediğim gibi, teknik açıdan doğru bir yaklaşım değil.

ara form niye yok diye bir soru olamaz. götünden anlamıştır olayı. şu soru olabilir: şempanze bugün insana en yakın akraba olan tür, ama şempanze birden bire insana evrimleşmediğine göre, aradaki türler nerede? bunun cevabı türler arası rekabete, yani basitçe yaşamkalıma dayanır. habitat ortaklığı ve beslenme şekillerindeki benzerlik homo sapiens türünü diğer bir türle, örneğin cro magnon türüyle rekabete sokar. sonucu bu.

bugün şempanze türü hala mevcutsa habibatımızdaki ve beslenme şekillerimizdeki farklılıktan kaynaklanır. yani birbirimize rakip değiliz. ha, insan hepsinin yaşam alanını sikip atmakta, o ayrı bir konu.
  • cro magnon  (05.02.11 00:29:32 ~ 00:31:27) 
hayır bir hayvan neden yarı kuş ve yarı kedi olsun ki... kedi baştan itibaren ağaca tırmanma, memeli ailesi kapsamında takılmakta, pençelerini kuvvetlendirme, dislerini guclendirme vs. vs. yolunda gidiyor.. butun organlari ve yetenekleri bu dogrultuda gelisiyor..

kus da uçma, minik tohumlari yeme, agac dalina tuneyebilme, yumurta ile cogalma vs. vs. ozelliklerini gelistirecek yolda gidiyor ve bütün organları bu dogrultuda birbirine uyumlu, koordine olarak gelisiyor..

bir hayvanın yarısı kedi yarısı kus nasıl olsun ki.. gittikleri yollar cok farkli.. gel de anlat bu yobazlara...
cogunluk olmalari sinir bozucu...
  • appdata  (05.02.11 00:31:22 ~ 00:36:46) 
ara formdan öyle bir anlam çıkaramazsın. sen niye onları takıyorsun ki. bilim bilimdir. bırak ne diyorlarsa desinler. doğru bilgidir aslolan, kimin ne dediği değil. iq'su iki haneli adamlarla sidik yarıştırmak haybeye.


  • cro magnon  (05.02.11 00:33:43) 
@ziplayan meksika bamyası: ortam şartları değişti diye illa o tür ortadan kalkacak diye birşey yok. ortam şartları değişince farklı türler evrimleşmiş işte, ama fil türü de yaşamını devam ettirebilmiş ve tükenmeden üreyebilmiş. evrim filde tıkanmış gibi birşey söz konusu değil ki. eğer tür ortam şartları değişmesine rağmen yaşamını devam ettirebiliyor ve üreyebiliyorsa bugün hala yaşar tabii ki.


  • cro magnon  (05.02.11 00:42:42) 
@cro magnon yok benim takıldığım yer o değildi, neden hala maymunlar var gibi bir şey oluyor o :) takıldığım yer evrimin böyle tık diye olan bir şey gibi söylenmesi oysa evrim canlıların doğumu ve ölümüyle her an devam eden bir süreç değil mi? ama o başka bir şey kastetmiş, o canlının zaman içinde çok değişip farklı bir tür oluşturduğunu söylemiş anladım şimdi.


  • ziplayan meksika bamyasi  (05.02.11 00:54:50) 
hea.


  • cro magnon  (05.02.11 00:58:03) 
2. soru hakkında bilgim yok, ama antropologlar tıbbi gelişimin, ilaçların, tedavilerin evrimi olumsuz etkilediği düşüncesindeler.


  • kaburga  (05.02.11 00:59:53) 
o dediğin konuya hitler zamanında baya bi kafa yormuş ama eline yüzüne bulaştırmış, iyiki bulaştırmış yani... bundan sonraki evrim laboratuvar ortamında olacak, superhuman dedikleri kavram tartışılıyor şu an. doğal/yapay seçilimle öyle bir olayı hızlandırmak için 10 milyon baş, kontrol edebildiğin bir insan çiftliği kurman lazım.


  • arph  (05.02.11 01:00:06) 
hitlerin arkasındayım bu konuda. biraz malca yapmış ama mantığın arkasındayım.


  • cro magnon  (05.02.11 01:07:02) 
hitler (ayni sekilde lavey'de) nietzsche'nin evrime felsefik yaklasimini (nietzsche'nin kız kardesi olacak orospunun da katkisi ile) kicindan anlayip, sahip oldugu kisilik ozelliklerinin, karakter ozelliklerinin de zemin olusturmasiyla sicip sivamis bir adam.

bu arada ben çevre degisince türler de kesinlikle degisir demedim ki, ayni turler kalir eger kalabiliyorlarsa, adapte olur yeni cevreye.. cok radikal bir degisim olursa bu süreçte tür degisir...
mesala bocekler taa en basindan beri pek degismemis.. ama diger canlilar degistikce degismis..
  • appdata  (05.02.11 01:13:58) 
konu sosyal darwinizm e gitmesin, yapmayın etmeyin... sosyal darwinizmin darwin ve evrim teorisi ile alakası yoktur, liderlerin insan gütmek için kıçlarından icad ettikleri bir şey ve ucundan tutulur yanı yok. böyle bir fikre kapıldıysanız iyi okuyun, araştırın, bilin,hatta düstur vermek haddime değil ama bu hevesten vazgeçin, insanları sahip oldukları bütün değerlerden soyutlayan, basitleştiren bir kavram... geyiğe alınacak bir tarafı yok.


  • arph  (05.02.11 01:28:24) 
sosyal darwinizm ne yahu? geyik mevzuu bu nihayetinde, ben kendi bakış açımı söylüyorum, liderlerin yaptığından bana ne. hitler'i savunduğum falan yok. benim elimde güç olsa genetik olarak daha kapasitif(fiziksel ve zihinsel) insanları seçer çiftleştiririm. bu da benim fantezim, liderler sikime kadar yoksa.


  • cro magnon  (05.02.11 01:31:56 ~ 01:33:00) 
bu arada belirteyim, böcekler fena şekilde evrimleşmiş canlılar, karaya ilk çıkanlar oldukları için evrim süreçlerini tüm canlılardan bir adım önden gerçekleştirmişler, dünyadaki en hakim türler onlar şu an.

Bu konuda birkaç tavsiye verebilirim.

Journey of Life (2005) imdb: tt0455259
Life in the Undergrowth (2005) imdb: tt0760222
  • arph  (05.02.11 01:36:41) 
darwin zamanında daha dna'nın varlığı dahi bilinmiyor bunu da belirtelim ama. genetiğe yapılan insan müdahalesi de evrimi yönlendirmektir bir nevi.


  • cro magnon  (05.02.11 15:00:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.