[]

Ne kadar para alsak ki / Teknik bişi.

Bi müşteri geldi bugün. Hafıza kartından 30 küsür fotoğraf kurtarmamı rica etti. Programlar falan yükledim uğraştım biraz ama doğru programı bulduktan sonra kurtarmak 5 dakikamı almadı. Şimdi bi ücret talep etmeliyim tabii ama ne kadar?




 
bu işi profesyonel olarak yapmıyorsanız 40 liradan fazla almayın. bu da ayırdığınız zaman için.


  • sttc  (29.01.11 20:28:03) 
40 lira bile çok o kadar çok ki bana göre yani. Hani kurtardığım hepi topu 30 fotoğraf.
Sembolik bişey olsa yaa.. Ne biliyim.. Ben bu işleri kıvıramıyorum adama 40 tl desem ya da 30.. Hani biri bana dese 30 fotoğraf için suratımı buruştururdum.

  • matilda  (29.01.11 20:30:15) 
1 lira bile alırsan yazıklar olsun.

Neden mi? Millet senin o hava yaptığın yazılımları open source yapalım diye götünü yırtıyor, bilgisini tecrübesini koyuyor, zamanını veriyor eğer alırsa o ülkelerin bilim departmanları(misal tübitak) bütçelerinden bir yığın bürokrasiyle maaş alıyor. Sen internetten indirdiğin o programla başkasından para almaya çalışıyorsun. Kaç dakikanı, ne kadar emeğini harcadın?
Bir de adam zaten müşteriymiş, bundan para almazsan müşterinin ayağını bağlarsın. O daha önemli.

edit: sen o dosyaların nasıl kurtarılacağını bile buraya sormuşsun. bırak allah aşkına. böyle şeylerden para alırsan ayıp olur. profesyonel olarak bu işi yapanlar o programlarla kurtarmıyorlar çünkü o programlar zaten denenmiş oluyor, son çare olarak oraya gidiyor. O zaman para istenir işte. Vergi de ödenir.
  • shell  (29.01.11 20:31:42 ~ 22:24:31) 
Arz talep meselesi bence 20 lira uygun olabilir.


  • rentts  (29.01.11 20:35:01) 
bu işi profesyonel olarak yapmıyorsanız para almayın.


  • elorelia  (29.01.11 20:36:20) 
shell bu kadar celallenmeye ne gerek var. bi müşteriden para almazsan yarın gelir, ay şundan da şu silinmişti der. ben sembolik bişi söyledim bak 20 diyen var. o kadar bile istemem ki..


  • matilda  (29.01.11 20:53:05) 
sürekli müşterinizse belki "bigün gelirken yarım kilo baklava alırsınız ödeşiriz" diyebilirsiniz.

ha yarım kilo baklava kaç lira bilmem. yani 1 kilo baklava. 250 gr baklava olarak uyarlarsınız artık.
  • yasakani  (29.01.11 21:19:12) 
sen 20 al veya 40 al sonra o parayı crackli kullandıgın program a bagıs yap ki bi şeye benzesin. sonra gelen adamda benim şu vardı bedavaya yapıyolar nasıl olsa diye gelmesin tekrar.


  • rurouni  (29.01.11 21:20:15) 
bu işi profesyonel olarak yapıyorsam 1000 liranın altında almazdım. beğenmiyorsan git başkasına yaptır derdim, yemişim müşteriyi..


  • de jure  (29.01.11 21:29:59) 
arkadaşım yaptıgın ne olursa olsun sonuçta sen belli bir bilgi birikimini katarak yapabildin. bu işi profesyonel olarak yapmıyorsan standart esnaf agzından "abi at bir şeyler" de


  • exodia  (29.01.11 21:43:18) 
40 lira alın ve 20 lirasını kullandığınız programın yapımcısına bağışlayın.


  • teyzen nevfik  (29.01.11 21:47:09) 
ben bozuk hard diskim için bir şirketten fiyat almıştım 1000 dolar dan başlar duruma göre artar demişlerdi. Bir ara arkadaşımın dükkanında takıldım. format atılmış bir hard diski 1 gün boyunca recovery yaprak içindeki önemli bilgileri kurtarmış, bunun karşılığında 250 tl almıştık. şimdi siz az bir bir ücret talep ederseniz amatör işi gibi gözükür. fazla da olmaz... aranızdaki samimiyete ücret almayabilir göre sen yabancı değilsin ver 50 diyebilirsin. bence 20-50 arası bir şey al. ortalamasını alırsak 35 diyorum.


  • mr fusion  (29.01.11 22:02:36) 
Hangi işle uğraşıyorsunuz? Teknik serviste mi, bu tip cihazları satan bir yerde mi? Eğer teknik serviste çalışıyorsanız, sembolik bir ücret alabilirsiniz ancak cihaz satan bir yerseniz ücret almayın. Böylece müşteriye güven verirsiniz, müşteriniz bir problemle karşılaştığında onun arkasında duracak birilerinin olduğunu hisseder. İşin imsani yanını bir kenara bırakacak olursak, orta ve uzun vadede çok daha kazançlı olursunuz. Yeni bir ürün alacağı zaman bunu hatırlar, arkadaşlarından/ailesinden birileri birşeyler alacağı zaman size referans olabilir.


  • efx  (29.01.11 23:20:13) 
asj ya bagıs diyenler hayatta yaptı mı oyle bişi abi, bizi mi sikiyorsunuz burda ?


  • bryan fury  (30.01.11 01:59:38) 
bryan fury valla eğer çift tik atılabilse atardım aga. sanki kendileri hiç program indirmiyo, müzik indirmiyo. hiç formatı kopya cdden atmamışlar sdfjklsdfjkl


  • matilda  (30.01.11 08:06:36) 
@shell

başkasının yaptıgı kamerayla film çekiyoruz, başkasının yaptıgı programla kurgu yapıyoruz.

bedavaya mı yapalım yani ?

ahahaha.
  • karabasmayan  (30.01.11 08:21:57) 
Kendim program indiriyorum, müzik indiriyorum ama satmıyorum. Yazılım geliştiriyorum, bilg. mühendisiyim. Ben öyle ufak tefek işlere para alsaydım yemediğim küfür kalmamıştı. Ama profesyonel olarak yaptığım işi de 1kuruş aşağı yapmam. Fiyat düşüren mühendisler sevilmezler.

@karabasmayan: a benim andavallı kardeşim. Lafı nerenden anlıyorsun bilmiyorum. Sen zaten kameraya para verip alıyorsun ya da kiralıyorsun, kurgu programının da lisansını alıyorsun. İşte o zaman hizmet almak için gerekli şartları yerine getirmiş olmuyor musun?

Ha yok onları crackle indirdim diyorsan ben de haydi yayınla da görelim o zaman diyorum. Biz de kısa film çektik bir sürü üniversite yıllarında ev arkadaşlarımla. Müzik bile kullanamazsın eğer onu yayınlayacaksan. Her hakkını satın alman lazım. Yeni başladın herhalde büyüyünce öğrenirsin.
  • shell  (30.01.11 10:18:37) 
@shell varsayalım açık kaynaklı bir program örneğin: Photorec ve/veya Testdisk* kullandı, her ikisi de açık kaynak lisanslı yazılımlar. (GPL v3 ve sonrası.) ve bakın GNU ne diyor www.gnu.org
***************
I'd like to license my code under the GPL, but I'd also like to make it clear that it can't be used for military and/or commercial uses. Can I do this?
No, because those two goals contradict each other. The GNU GPL is designed specifically to prevent the addition of further restrictions. GPLv3 allows a very limited set of them, in section 7, but any other added restriction can be removed by the user.
****************
(yani: yazdığım kodu GPL lisansı ile lisanslamak istiyorum ama aynı zamanda da asker ve/veya ticari kullanımını kısıtlamak istiyorum. bu yapılabilir mi?
Hayır, zira bu iki amaç birbirini ortadan kaldırır. GNU GPL özellikle ek kısıtlamaların olmamasını sağlamak amacı ile hazırlanmıştır.GPLv3 7. bölümünde çok kısıtlı olarak bunlara izin verir, ancak ek herhangi bir kısıtlama kullanıcı tarafından kaldırılabilir.
****************
açık kaynak demek ticari olarak kullanılamaz demek değildir. Apache kendi açık kaynak lisansını kullanan bir web sunucusu. e durum bu diye biz ticari amaç güden web sitelerimizi apache ile sunamayacak mıyız? Gedit ya da OpenOffice.Org ya da LibreOffice açık kaynaklı yazılımlar peki ben onlarla kitap yazıp yayımlayıp para kazanamaz mıyım?

Müzik kullanamazsın demişsin yapılacak filmde evet kullanamazsın eğer Açık Kaynak Lisanslı değilse. Ama Creative Common ile yayımlanmış herhangi bir müzik eserini (commercial use izni var ise) istediğin gibi kullanır, yeniden düzenlersin. creativecommons.org görebileceğiniz gibi çeşit çeşit lisanslama alternatifi var.
örneğin Türkiye'den bir müzisyen www.jamendo.com bu adreste albümünü yayımlamış ve ticari kullanım ile değiştirmeyi yasaklamış. ama freemusicarchive.org bu adreste binlerce şarkı/müzik eseri ticari amaçla da kullanılabilecek şekilde indirmeye açık. hani kullanamıyorduk?
büyümesi gereken kim acaba?
-----

@matilda: ben senin yerinde olsam müşteriye durumu izah eder ve kendisinin bir bedel önermesini isterdim. eğer o da bilemezse kurtarabildiğin dosya başına 25 kuruş fena durmazdı bence.
  • homeless  (30.01.11 11:01:54) 
Shell'e katılıyorum. Böyle dandik işler yapıp bir iş yaptığını zannedip bir de para isteyenlere diyecek laf bulamıyorum. Geçen gün egzost civatası sıkmaya bile 10 lira istedi adam. Lan conta değiştirmedin yeni parça takmadın, ne yaptın? Ama yine de adamın uzmanlığı diye verdim. Senin uzmanlığın ne?


  • bulgur  (30.01.11 11:38:04) 
ek: ticari olarak yoğun kullanılan yazılımlara bir kaç örnek:

- Apache: kendi lisansı var ancak GPLv3 ve sonrası ile uyumlu www.apache.org bu da ticari olarak kullanabileceğimiz anlamına geliyor.
- OpenOffice: GPL lisansı kullanıyor. bir önceki yanıtta da alıntılamış olduğum gibi GNU/GPL ticari kullanım için herhangi bir kısıtlama getirmeye karşı bir lisanslama sistemi. www.openoffice.org
-GCC (GNU C Compiler) (GNU C Derleyicisi) www.gnu.org
-Linux Dağıtımları (Debian, Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Pardus ve hatta Android) www.debian.org, www.ubuntu.com, www.pardus.org.tr, fedoraproject.org, www.opensuse.org,
- Mozilla Firefox www.mozilla.org MPL lisansı ticari kullanıma karşı herhangi bir kısıtlama getirmemektedir.
- joomla bir çok web sitesinde kullanılan içerik yönetim sistemi. GNU/GPL ile lisanslı. demo.joomla.org
  • homeless  (30.01.11 11:48:18) 
@homeless fake hesaplarınla mı yazıyorsun sırayla? Niye başka hesaptan cevap veriyorsun? Ayrıca sana telifi olmayan şarkılar olmadığını söyledim mi? Ya da açık kaynak yazılımdan para kazanılamayacağını? Bu tamamen farklı bir konu. Alakası olmadığı için cevap vermiyorum sana. Google kullanmayı biliyorum diye kimse kimseden para istemesin, saçmalamasın.


  • shell  (30.01.11 11:49:49) 
fake hesap mı? ne alaka fake hesap?
iftira atan iftirasını ispatla mükelleftir.
alakası yok mu?

"Biz de kısa film çektik bir sürü üniversite yıllarında ev arkadaşlarımla. Müzik bile kullanamazsın eğer onu yayınlayacaksan. Her hakkını satın alman lazım." bunu yazan sen değildin sanırım. yok eğer sendiysen alakası çok. müzik bile kullanamazsın derken herhangi bir kısıtlama getirmediğinin farkında mısın acaba?

ek olarak. google kullanmayı bilen bir insan google kullanmayı bilmeyen bir insana yardımcı olursa dahi para istemeye hakkı vardır. tıpkı ingilizce bilen bir insanın ingilizce bilmeyen bir insana ingilizce bir çeviride yardım ettiğinde para istemeye hakkı olduğu gibi. bilgiyi satmak/kiralamak, zamanı satmak/kiralamak gibi düşünmeli.
  • homeless  (30.01.11 11:56:01) 
cok biliyor/becerebilecek olsaydi kendisi yapardi zaten. beceremedigi icin senden istemis, dolayisiyla bunun bir bedeli olmali. e sen de fazla ugrasmamissin, bence 15 lira uygun gibi. format atmaya 40 lira isteniyor, dikkatini cekerim.


  • osuruklu  (30.01.11 12:31:55) 
panpa, bosver sen ıs ıstır, ne sekilde yaptıgını kimse siklemez. bi iş yapmısın sonucta. 3-5 bira parası ıste. ayıp mayıp degil. emek, zaman bunlar muhım.


  • bryan fury  (30.01.11 13:50:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.