[]

Dil bölümü hakkında bir soru / üniversite hakkında

orta düzeyli (karnede ingilizce notu 4) olan bir dil öğrencisiyim. ygs ve lys5'e gireceğim yani. ve üniversite olayı için "italyanca" olan bölüm seçmek istiyorum. mesela italyan dili ve edebiyatı ya da italyanca öğretmenliği.

bunun hakkında biraz yorum alabilir miyim? artıları, eksileri?

eklemek istediğim bir konu var ki anneme anlatmaya çalışıyorum ama annem ille de ingilizce oku, ingilizce okursan boşta kalmazsın -bi' kısım haklı olsa da- diyor. fakat ben ingilizceden çok italyancaya ilgiliyim. onu okumayı düşünüyorum.

hem anneme söyleyebilecek bir şeyler gerek yani anlayacağınız hem de benim ilerleyen zamanlarda yapmam gerekenler hakkında bir şeyler.

(ailem aslında pek geleceğim hakkında fikirlerime karışmaz. fakat bu konuda biraz haklı olarak endişeliler. ilerleyen zamanlardaki meslek konusunda vs.)

 
karne notun çok fazla bir fikir vermez bize doğal olarak. nerede ne düzeyde bir eğiyim aldığın önemli özel okul, anadolu lisesi, düz lise vs... ama kendine güveniyorsan çok önemli değil.

bölümlere girerken çıkınca yapmak istediklerimizle bağlantı kurmalıyız. mesela italyan dili ve edebiyatı italyanca öğretmenliğinden farklı bir alan. seni iki çok farklı mesleğe götürür bunlar. ne yapmak istediğin konusunda biraz daha ayrıntılı düşün derim ben.

ingilizce çok yaygın, hatta biraz fazla yaygın artık. madem dil mezunusun gerçekten iyi bir ingilizcen varsa bunu ilgi ve uğraş ile geliştirebilir, unutmaz isen yanına koyacağın italyanca gibi bir dil senin için avantajlı olur. hedeflerini iyi belirleyebilirsen italyancadan yürü derim ben.
  • simten  (22.01.11 23:49:29) 
bir kaç sene önceye kadar süper lise olan bir okulda okuyorum. dil eğitimi oldukça iyi olan, gerek eğitimcilerin gerek okulun adının ve geçmişinde bir çok "dil" alanında başarı olan. hatta bazı yerlerde okulum yabancı dil bazlı x lise olarak da geçiyor. neyse konu bu değil.

işte henüz italyanca da bir hedefimin olmaması, hedeften kasıt; aslında ayrıntılı bir şekilde bilgili olmamamdan kaynaklı sorun. rağbet gören bir dil olmadığını biliyorum. ileride sıkıntılar da çekebileceğimi meslek konusunda. ama içimden bir ses, italyanca okumam gerektiğinden kaynaklı.

liseden mezun olduğum da iyi bir ingilizce eğitimiyle ayrılmış olacağım. italyanca okuyup 3. sınıfta özel bir ingilizce kursuna başlayıp, her şeyi baştan tekrar ederek ingilizcemi tazdiklesem ve iki dili cebime koysam? böyle düşünüyorum en baştan beri aslında.

ingilizce yerine -ki ingilizce kursuna gitmesem de, iyi şekilde çeviriler yapabilecek iyi düzeyde ingilizcem var, az daha geliştirdikten sonra- başka bir dil de olabilir. rağbet gören.
  • deniztarafinabakankale  (22.01.11 23:58:38) 
uzun uzun yazmıştım ama uçtu hepsi...

karne notunla değl ama orta düzeyli olduğun için söylüyorum eğer o düzeydeyse ingilizcen muhtemelen sıkı çalışıp geliştirmezsen puanı düşük olan ve muhtemelen istanbul-ankarada değil de başka bir şehirdeki ingilizceyle ilgili bir bölüm tercih etmekle bu iki şehirdeki diğer dillerle ilgili bir bölüm tercih etmek arasında kalabilirsin. ilk etapta annene bunu anlatabilirsin.
onun dışında öğretmenlik tercümanlık akademisyenlik turizmcilik vb arasında bir tercih yapman gerekiyor ileride ne olmak istediğin konusunda. bu kararı baştan verirsen tercihlerini yaparken bunu göz önünde bulundurursun.
ben de ispanyolcaya merakı olup da aldığım puanla ingilizce ile ilgili bir bölümü seçtim ve tabi ailemin de tavsiyesi oldu sana öne sürülen aynı nedenlerden dolayı, ingiliz dili ve edebiyatı okudum şimdi de inglizce öğretmeniyim. ve ispanyolca hala içimde uktedir. paylaşmak istedim... sormak istedğin her konuda yardıma hazırım ayrıca.
  • mentirosa  (22.01.11 23:59:38 ~ 23.01.11 00:07:15) 
@mentirosa
oldukça geç bir cevap için üzgünüm, konuya gelirsek; ingilizcemin böyle kalmaya tabi ki devam etmeyecek. önümde henüz bir sene daha var. dershaneye gidiyorum. düzenli çalışmaya çalışıyorum. sistemli olarak çalışmam sanırım biraz daha gelişmesine büyük katkı sağlıyor. dershane denemelerinde lys5'ten 80 soruda 55 küsür net yapıyorum tahmini. Arada daha yükselmeler ve alçalmalar oluyor ama hemen hemen öyle yani. 6o üstü yaptığım da oluyor.

annem de tabii ki haklı olarak daha fazla çalışmamı, iyi bir üniversitede ingilizce okumamı istiyor. evet inansam, başarabilecek bi' öğrenciyim sanırım. ama italyancanın yıllar sonra ukte kalmasını da istemiyorum pek aslında. yani burda bir iç çatışma var. bunu halletmeliyim önce sanırım.

peki hiç ispanyolca kursuna gitmeyi düşündünüz mü? ingilizce bölümünü seçsem de öğretmenlik yapabileceğimi düşünmüyorum. genel olarak karakteristik özelliklerim öğretmen olabilecek bir şekilde değil. çabuk sinirleniyorum ve sabırsızım. farklı meslekler yapmam gerekecek yani ingilizce okusam da.

şimdi sormak istediğim, bana önerin nedir?
  • deniztarafinabakankale  (23.01.11 15:57:45) 
üniversitede ispanyolca kursuna gittim kendimce çalıştım şarkılar zaten dinliyordum çevirilerini falan yaptım bol bol sözlükte görürsün zaten...

şimdi öncelikle birkaç şey sormam gerek yani hangi şehirde oturuyorsun ya da cinsiyet nedir falan gibi...

şöyle düşünürsek eğer önce yapmak istediğin mesleğe karar vermelisin, ondan sonra da ingilizceye çok sıkı çalışıp alabileceğin en yüksek puanı almalısın sonrası zaten terchine kalıyor. şöyle yap böyle yap diyemem ama ingilizce okusan bile ünide italyanca kursuna gidebilirsin tabi. ama kursu ne kadar devam ettirirsin ya da imkanlar-dersler ne kadarına izin verir onu bilemem yalnız şunu da düşünebilirsin imkanın varsa eğer okuldan sonra italyada master yapabilirsin sanat tarihi üzerine falan ya da erasmusla değişim öğrencisi olarak gidebilirsin çünkü bir dili en iyi öğrenmenin yolu yerine gitmektir biliyorsun.

şunu da düşünmek lazım Türkiye şartlarında okunabilecek en iyi bölümler ingilizce, çince, rusça, japonca falan eğer öğretmenlik düşünmüyorsan.
  • mentirosa  (23.01.11 22:38:27) 
Tekrar cevap için teşekkürler...
Öncelikle ilk soruya cevap veriyim. Dil bölümünde "azınlık" olarak olan erkeklerden biriyim, genel olarak öyle oluyor. İstanbul'da yaşıyorum.

Meslek karar verme konusu sanırım kafama taktığım nokta. Öğretmen olmayı düşünmüyorum. Ne biliyim okuduğum dilden kitap çevirileri vs. yaparak bir yayınevinde ya da ne biliyim, okuduğum dilin lokasyonu olan bölgenin kültürüyle ilgili ya da turist rehberliği tadında bir meslek olabilir. İtalya'da master yapma fikri de mantıklı.

Peki şöyle bir şey var. Mesela Rusça okudum. Üstüne Rusya'da master yaptım diyelim. Türkiye'ye döndüğüm de ne gibi meslekler olabilir? Turist rehberliği dışında mesela.
  • deniztarafinabakankale  (23.01.11 23:11:16) 
aslında ben rusçayı ve çinceyi ticari amaçla söylemiştim iki dili de bilen sayısı çok fazla değil ülkede. ama rusçanın güneyde bayaa gideri var gibi gözüküyor. hani oteller falan yazlık işler ama turizm şirketleri falan düşünürseniz oldukça mantıklı. ayrıca dış ticaret başvurularında da ingilizce dışında bir dil bilmek de çok iyi olabilir cv de

erkek olman da öğretmenlik dışında bir meslek seçmede avantajlı olacaktır. ben çin dili mezunu olup da işsiz, rus dili mezunu olup da ücretli ing öğretmenliği yapan kadınlar tanıyorum.

şöyle linklerde aslında incelenmiş konu

www.dilforum.com
www.forumrus.com
  • mentirosa  (24.01.11 07:26:20 ~ 07:29:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.