[]

icra ihaleleri

bu ihalelerle üçte bir dörtte bir fiyatına ev araba mobilya vs. satılıyormuş ama nasıl oluyor benim aklım almadı normal biri gidip hemen satış bedelini ödeyip ucuza mallara sahip olabiliyor mu hemen ?




 
genelde acik arttirma usulü olur, ama cok fazla kisi bilmediginden gelmez...bir de belirli bir para yatirmak gerek o arttirmalara girebilmek icin. Ayrica bu isler icin genellikle adliyeden adamlarla kontagi olan kisiler kapar.


  • the man who hears deepest inquisitions  (19.01.11 21:15:07) 
gidip neye ihtiyacınız olduğunu önceden yazdırıyormuşsunuz sonra o maldan ellerine düşerse sizi arıyorlarmış bildiğim kadarıyla. sonrası da açık arttırma.


  • rubiks cube  (19.01.11 21:23:47) 
İcra müdürlüğü borçluya ait bir malı haczettiğinde ya kendisi ya da belirlediği bir bilirkişi malın muhammen bedelini belirler. Muhammen bedel, adından da anlaşılacağı üzere tahmini bedeldir. Araç satışı üzerinden gidelim. 2008 model bir araç icra müdürlüğünce satılıyor olsun, muhammen bedeli de 20.000TL diyelim ki. Aracın piyasa değeri de 20.000 TL civarı olsun. Birinci satışta muhammen bedelin %60'ından açılış yapılır (buna bir de cüz'i satış masrafları eklenir.). Örneğimizde 12.500 TL civarından başlar. İhaleye katılan kişiler pey sürerler. Yani artırımda bulunurlar. Süre bitiminde en çok artıran ihaleyi kazanır.
Ancak ihaleyi kazanmakla iş bitmez. 7 gün içinde ilgili herkesin ihalenin feshi davası açma yetkisi olduğundan bu süre geçirilmeden araç ihale alıcısına teslim edilmez. İhaleye katılanlardan muhammen bedelin %20'si kadar teminat alınır. Örneğimizde 4.000 TL. Sadece ihaleyi kazanan kişinin teminatı içeride durur. Diğerleri satış bitiminde iade edilir. İhale alıcısı 7 günlük süre içinde kalan bedeli öder. Mesela 14.250 TL'ye almış olsun. 10.250 TL daha ödemesi gerekir. Bu süreyi kaçırırsa satış düşer ve yeni satış masrafları ve bu yeni satışta, eski satıştaki bedele göre daha düşük bir bedelle alıcı bulunması halinde aradaki fark da ihale alıcısının ilk satışta verdiği teminattan karşılanır. Sonuçları ağır olur.
Ayrıca aracın cinsine göre KDV ödenir. Damga resmi ödenir. Bunlar maliyet hesabını doğrudan etkileyen kalemlerdir. İcradan mal almak güzel gelir ancak prosedürü sıkıdır bilmeyen için.

Birkaç püf nokta daha ekleyecek olursak:
Malın 4'te birine satılma olasılığı yoktur. İlk satışta kimse artırmazsa ikinci satış %40'tan açılır. Ama yüzde kırk yüzde yirmibeşten büyüktür ;)
Geçenlerde bir Toyota Avensis satışına katıldım, arabanın motoru yoktu fakat dışarıdan taş gibi görünüyordu, gerisini varın siz düşünün. Riskli iş. Şasi no'su değiştirilmiş araçla bile karşılaştım.
Ayrıca alacağınız malın sağlam ya da bozuk olup olmadığını bilemezsiniz çoğu kez. Sonradan anladığınızda iş işten geçmiş, ödediğiniz para devlete, alacaklıya ve borçluya filan ödenmiş olabilir. Geri alınması için dava açmak gerekebilir vs. vs.
İşi bilen birilerinden yardım almaksızın tek başınıza bu işe atılmayın, hüsrana uğrarsınız.
Bu işin de kendi çapına göre bir mafyası olduğunu unutmayın.
  • ercanayr  (19.01.11 21:26:45) 
hem kolay kolay sana aldıtmazlar hemde bi tavsiye kimsenin ahı olan bi malı almak iyi bişi değil bence.


  • little miss sunshinee  (19.01.11 22:36:09) 
enpatika.com linkte aklına takılan hertürlü soruya cavap bulunmakta. dedigin gibi çok daha uygun fiyata alabilirsin ama uğraşma meselesi makaleyi okumanı tavsiye ederim.


  • nurnur  (12.12.19 00:55:20) 
Arabalar için olanlara genelde avukatlar, yedieminciler ve polisler(yerine başkasını sokuyor) falan giriyor. Mesela avukatlar açık arttırmayı biner biner yükselttiği için hep küfür yiyorlar :D bir arkadaşım kovalıyor bu işi. Ucuza alıyor arabaları, sonra satıyor. Epey kar elde ediyor.


  • eazy  (12.12.19 01:01:26 ~ 01:01:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.