[]

ingilizcedeki TH sesi... voiced? voiceless?

şimdi sevgili work and travelcılar,

ingilizcede th sesi iki farklı şekilde çıkarılıyor (north american eng.) biri voiced, dil dişlerin arasında misal "the" daki gibi, bir de voiceless var o da yılan tıslaması veya ffff sesi gibi yine dil dişlerin arasında misal "breathe"

peki hacılar kelimenin başındaysa voiced, ortasında ya da sonunda ise voiceless th diye bişey var mı yani nedir?

 
Birden fazla fonetik uzerine ders almis bir insan olarak soyleyeyim: Hayir, karismis sanki biraz o.

Iki tane th sesi oldugu dogru, biri voiced biri voiceless.

voiced olana ornek: there
voiceless olana ornek: three

Hatta soyle soyleyeyim, Turklerin t olarak telaffuz ettikleri voiceless, d olarak telaffuz ettikleri voiced. Bunun kelime basi/sonu olmasiyla pek alakasi yok.

Voiced ve voiceless dedigimiz sey dilini agzinin icinde nereye koydugunla filan degil, girtlaginda titresme olup olmamasiyla alakali bisey. Mesela elini bogazina koy, "s" de, bir sey hissetmezsin, ama bir de "z" de, titresimi hissedersin. "th" sesinde bunu hissetmek biraz daha zor tabii.
  • svart  (18.01.11 14:10:59) 
hımm aslında ben gırtlakta oluşan vibration diycektim de vibration, deep throat filan bu konulara girmeyeyim dediydim..


  • karrdanadam  (18.01.11 14:46:21) 
@atmacaged, nası ya sen "thrust" ile "trust" 'ın telaffuzunun aynı olduğunu duyuyorsan, ilk hedefin kbb olmalı... yıkat iyice.


  • karrdanadam  (18.01.11 14:48:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.