[]

kulağın içine giren kulaklık

...evet gayet güzel oluyor kimseyi duymuyorsunuz ama ileride kulağa vereceği zarar/lar??




 
fiziksel hasarın yanısıra özellikle kulak içi kulaklıkla sürekli müzik dinlemenin müzik kulağına zarar verdiğini çok sağlam kaynaklardan duymuştum.


  • blackdog  (06.02.08 18:23:19) 
kesinlikle zararli. az zarar oldugunu iddaa eden anca telefon ureticileri felan olabilir


  • maresalx  (06.02.08 18:36:49) 
ben iki üç saat kulak içi kulalıkla müzik dinlediğimde kulaklığı çıkartınca çok fena canım acıyo?sizdede oluyomu bu tarz bişey?


  • omer460  (06.02.08 19:09:30) 
evet abi, zararlı olduğu kesin. kulak dışı tavsiye ediyorlar diye okumuştum biryerde.
o kulak acısı bende de olur hep..

  • asfalt  (06.02.08 20:18:03) 
acıyo evet malesef.uzun süreli kullanımda zararlı diye biliyorum ben de.


  • betty puf puf  (06.02.08 21:24:06) 
ilerde kulak lazım olacaksa bundan kullanmamak iyi olur.


  • gerrain  (06.02.08 21:54:19) 
doğrudan kulaklıkla ilgili değil gibi gozukse de bazı ülkelerde kanunen mp3 çalarlar belli bir volüm limitiyle satılabiliyor diye biliyorum.


  • eksi daglarinin aslani  (06.02.08 22:16:00) 
bir yerde okumuştum, şimdi tam olarak hatırlayamıyorum - sayılar yanlış olabilir ama; kulaklıkla 1 saat müzik dinlediğimizde kulağımızın içindeki bakteri(?) sayısı %700 artıyormuş.. benimkini düşünmek istemiyorum 8-s


  • mortanius  (06.02.08 22:53:18) 
peki kulağa zarar verecek şey yükses ses değil midir? gümbür gümbür dinlemesek de zararlı mı yani bu meret?


  • arsizca yaladim leopari  (06.02.08 23:54:27) 
Kulaklığın vereceği en büyük zarar yüksek volüm sebebiyle olur. Eğer çevrenizdekileri rahat duyamacağınız bir seviyede müzik dinliyorsanız(kulaklıklı veya kulaklıksız) kulağınıza belirli bir süreyi aştıktan sonra(ki bunun db/saat şeklinde grafiği vardır) kulağınıza KALICI zarar veriyorsunuz demektir. Bu yüzden burada sorun teşkil eden asıl şey sesin şiddetidir, ve tabii aşırı yalıtma buna ek şiddet olarak size dönecektir.

Ancak eğer profesyonel müzisyen ve özellikle ses mühendisi değilseniz, bu duyum kaybı kulaklarınızı aşırı hoyrat kullanmadığınız sürece ergenlikten 40-50 yaşlarına doğru yavaş yavaş olacaktır ve siz muhtemelen hiç bir fark hissetmeyeceksiniz. Bu yolla duyum araşığının %30-40'ı kaybedilebilir. Mesela dinleme sonrası kulağınız çınlıyorsa, zarar veriyorsunuz demektir. Kulaklıkla olsun veya olmasın. Bildiğim kadarıyla çınlama durumlarında tez elden uyku zararı minimize ediyor.

Kulaklığın ekstra olarak kulağın hava alan doğal ortamını bozması meselesi var ama bu da ekstrem süreler olmadığı sürece pek kayda değer bir etki değil diye biliyorum.

Ancak dediğim gibi kulaklarınızı mission critical işlerde kullanıyorsanız, yüksek sesle kulaklıkla müzik dinleme, bar ortamında birinin anca kulağına eğilerek sesini duyurabileceğin şiddette ses yayını olan yerlerde ve benzeri konserlerde kulaklarını korumadan(evet tıpa) takılma gibi lüksleriniz(?) olamaz, yapılan çılgınlık olur. 15kHz den yukarısını duymayan kimseye kız vermezler zira o ortamda. :)

Neyse, sonuç olarak ses seviyesi itibariyle çevreyi duyamayacağınız seviyede dinlenen her türlü müzik duyumunuzu yavaaaş yavaaş tıraşlar. İster kulağın içine girsin, ister dışında olsun fark etmez. Kulak içi kulaklıkların ekstra olarak hava akışını engelleme sorunu var, o da ekstrem sürelerde olmadığı sürece sorun olmaz.
İyi dinlemeler. :)
  • kurukafa  (07.02.08 02:15:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.