[]

Google "SafeSearch" fasilitesinin mantigi.

arkadaşlar selam,
ben bir şey merak ettim, hani bilgisayara da ilgiliyimdir, 86 yilindan beri bilgisayar aleminin içindeyim, commodore'ler, tornavidayla kafa ayarları, çizgileri paralel yapamayinca arkadastan kufuru yemeler, amiga'lar, windows 95'e bayılmalar vs. vs. vs.

ama bilgisayarla ilgili bir profesyonel anlamda, lisans ehliyetli bir işim olmadi..

ama isin altyapisina gelince bilgim yuzeyseldir, meslegim olan muhendislik (kimya muhendisligi) geregi chem-cad, mathlab, fortran, az bucuk da c# bilirim...

ama şu google safesearch olayina aklim basmadi..
nasil bir algoritmasi var, nasil bir mantigi var bunun...

mesala "porn" yaziyorsun... safesearch "strict" ayarinda...

Your search - porn - did not match any documents.

şeklinde sifir sonuc ile donuyor...

safesearch'i "moderate" ayarina getiriyorsun... erotik goruntulu ama mesala kamuya acik, legal bir yerde paylasildiginda sansurlenmeye ihtiyaci olmayan erotik image'lar cikartiyor..

safesearch'i "off" konumuna getiriyorsun... allah ne verdiyse cikariyor.. mide bulandiriyor...

yahu bu google internetteki bütün fotolari teker teker işaretlemiyor ya "bu image moderate olsun.. bu strict olsun, bu off olsun" diye..
bunu google'un bilgisayari, sistemi nasil algiliyor???

vallahi çok merak ettim.. ama mutlaka vardir bi mantikli aciklamasi.

 
Valla bir ara kullanıcılara etiketletiyorlardı resimleri. Hem millete oyun olsun hem bedavaya işimizi yaptıralım diye. Belki hala öyledir. Ama muhtemelen resmi aldığı sitenin bir derecesi vardır. Atıyorum 1'den 5' e kadar scale i olsa işte olabilir.

Tamamen sallamasyondur.
  • liriamer  (04.01.11 00:16:55) 
@liriamer
ben de aslında öyle düşündüm...
"user generated content" gibi bir şey...
adamlar google earth'de "herkes kendi bölgesinin, kendi evinin orayı etiketlesin" dediler..
sonuçta kısa sürede bütün dünya etiketlenmiş oldu.. google beleşe her tarafı etiketli programdan para kazanıyor..

ssg'nin de yaptığı aynı şey...
moderatörler, kondüktörler, hedeler, hödeler, ekşi sözlük ortamında yazardan bir üst sıfata sahip olmayı üstünlük sanan gençlerin bu zaafını kullanarak işini yürütüyor..
"gençler bana nefret söylemi için bir ekip lazım" dedi mesala en son... googlegroups kurdu.. maşallah akın eden edene.. sanki muamele çekecekler elemana..

ssg parasını götürüyor bankaya her ay, google kazanıyor her ay, gerisini sallaaaaaaa...

muhtemelen google'da yaptiği budur... ben de oyle tahmin etmistim..
  • serkanserkan  (04.01.11 00:29:25 ~ 00:33:22) 
@akalmor

kazaniyo kazaniyo... tabi gostermelik... "bak size de para veriyoruz ahaha ki ki ki ki" mantığında daha...
sonuçta uyandı içerik sağlayıcı kullanıcı da, piramitin üst tarafındaki şeflerde çaktı uyandıklarını, şimdi de kırıntı dağıtıyorlar...

mesala pilli network bunu uyguluyor şu an..
içerik sağlayan kullanıcılarına "güyya" para veriyor... dilenci parası...
binlerce site bunu yapıyor nette..
türkiye'de sözlükler de var yazarlarına para veren..
uyandıklarını biliyor çünkü..

ama 5 sene sonra sadece "uyanmışlık" ile kalmayacak insanlar....
bekleyin bakalım..
  • serkanserkan  (04.01.11 00:37:16) 
ama "benim düsündügüm sey sadece bende kalmasin, buyuk bir kitle de bunu okusun, düsündügümü kitle ile paylasma arzusu" seklindeki dürtü de sözlük gibi ortamlarda tatmin sağlıyor tabi.. bu da yadsınamaz... ssg para kazanıyorsa, biz de psikolojik tatmin kazanıyoruz.. mutualist bir ilişki var.. bu da meşrulaştırıyor beleşe moderatör olmayı..
bende de var, herkeste var...

  • serkanserkan  (04.01.11 00:38:57 ~ 00:39:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.