[]

Server kiralamak mı satın almak mı, nasıl yapmalı, ne etmeli?

Öncelikle bu konudaki bilgisizliğim için şimdiden özür dilerim, ancak 1 hafta içerisinde projede gerçekleştirilmek üzere bir karara varmamız gerekiyor.
Kısaca durumumuzdan bahsedeyim, bir veri tabanı oluşturmayı planlıyoruz, oluşturacağımız bu veritabanındaki bilgilere internet sitesi üzerinden ilk yıl 150 civarı farklı kullanıcı erişecek (herhangi bir veri girişinde bulunmayacaklar, tüm veri girişleri bizler tarafından yapılacak). 2. Yıldan itibaren veritabanının kullanıcı sayısının 30000’i bulacağını tahmin ediyoruz ve bu aşamadan itibaren anket formları v.b vasıtası ile kullanıcılar veritabanına veri girinişinde bulunmaya başlayacaklar.
Bu noktada bizim cahilliğimizden ötürü soru işaretlerimiz olan nokta; biz bu iş girişmek için bir server mı almalıyız (ve elbette bununla beraber bir bilgisyara mühendisi de istihdam etmemiz gerekecek sanırım), yoksa bu server hizmetini dışarında bir firmadan kiralamamız mı daha mantıklı olur. Güvenlik durumu, maliyet durumu ikisi arasında nasıl farklılık gösterir. Yoksa ilk yıl zaten çok fazla site trafiği olmayacağı için dışarıdan bu hizmeti kiralayıp ikinci yıldan itibaren kendimiz mi yürütmeliyiz.
Umarım sorunumuzu doğru bir şekilde anlatabilmişimdir, dediğim gibi bu konuda yeterli bilgi sahibi değilim maalesef, saçmaladıysam şimdiden özürlerimi kabul edin. Bu konudaki her türlü yardmınız benim için gerçekten çok önemli, yardımlarınız “yahu arkadaş bu cehalet ile olmaz bu işler, önce şuralardan, şu şu bilgileri iyice bir öğren öyle gel karşımıza derseniz”şeklinde olsa da gene pek bir makbule geçer, yeter ki bir hafta içinde aklımda bir şeyler şekillenebilsin.

Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler.

 
Yoksa ilk yıl zaten çok fazla site trafiği olmayacağı için dışarıdan bu hizmeti kiralayıp ikinci yıldan itibaren kendimiz mi yürütmeliyiz.

evet mantıklı olan bu anlattığınıza göre
  • ssyumusakg  (23.12.10 20:15:05) 
peki seerver kiralamanın ve almanın fiyatlarını v.b görebileceğim bir site v.b var mıdır bildiğiniz. hımm birde bu gibi durumlarda neye dikkat etmemiz gerek, yani ne gibi özellikleri olmalı serverın ya da kiralayacağımız şirkette ne gibi şeylere dikkat etmeliyiz. dediğim gibi bilgisizim bu konuda her türlü bilgi kırıntısı benim için faydalı olacaktır.


  • bir zamanlar cocuktum  (23.12.10 20:31:47) 
öncelikle server alıp da kendi işyerinizden yayın yapamazsınız. malum bağlantı hızları. özel altyapın olmadıktan sonra kullanılamaz. ikincisi bilgisayar mühendisine başlangıç için gerek yok. ilerde sistem çok farklı noktalara gelir ancak o zaman düşünebilirsiniz. malum maliyet sorunları.

yurtiçinden ya da yurtdışından server kiralayabilirsiniz ya da bir kasa alıp bir datacenter'a yollayıp barındırabilirsiniz. eğer ki proje uzun süre devam edecek, bir kaç yıllık iş, yüklenme çok olur diyorsan bir kaç milyara bir kasa alıp datacenter'a göndermek daha ucuz olur. gereken desteği de cuzi bir miktar ücretle datacenter'dan alırsın. türkiye içinde datacenter için tavsiyede bulunabilirim.
  • emrag  (23.12.10 20:38:59) 
Öncelikle kesinlikle projenin içeriğini bilen teknik bir danışmana ihtiyacınız var, sürekli istihdam edilmese bile proje başında size yol gösterecek biri olmalı, nedenine gelince,
150 kişinin bağlanacağı bir veritabanı sistemi demişsiniz, bağlanan kişi sayısı kadar veritabanında kayıtlı olan verilerinde önemi vardır, örneğin veritabanında 100'lerce tablo ve bu tablolarda 100.000'lerce kayıt olabilir ve aynı anda bu 150 kişinin 100'ünün bile yapacağı karışık bir sorgu sistemin kitlenmesine sebep olabilir. Yani teknik altyapınızın belirleyicisi sadece bağlanacak olan kullanıcı sayısı değildir.

Sunucu kiralamak için 2 seçenek var önünüzde. Co-location ve dedicated sunucu. Bunlarıda anlatayım.

Co-location: Kendinize ait bir adet bilgisayar kasasını(Evde kullandığınız atx kasalarda olabilir) bu hizmeti alacağınız datacentera verip bağlantı ücreti+aylık 40 TL elektrik ücreti karşılığı sağlayabilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde sunucu için windows işletim sistemi kurulacaksa (Win2003 veya Win2008 gibi) orjinal lisansları olması gerekli, linux için öyle bir sıkıntı yok.

Dedicated: Bu sistemde ise hizmet alacağınız datacenterda hazır olarak bulunan kasalardan birini kiralıyorsunuz, Genelde çok güçlü sistemler sundukları için, bilgisayar alma maliyetinden kurtulmuş oluyorsunuz. Daha sonra eğer sunucudan memnun kalırsanız 1 yıl sonra sunucuyu uygun bir fiyata satın almak hakkınız var.

Diyelim ki ilk yıl için kiralanacak olan sunucuya çok yüklenilmeyecek, ucuz bir dedicated sunucu kiralanabilir.

Türkiye lokasyonlu ve bizim uzun süredir çalıştığımız güvenilir bir firmadan örnek fiyatlar:
Co-location fiyatları: www.rh.com.tr

Dedicated Fiyatlar : www.rh.com.tr

Sormak istediğiniz başka şeyler olursa buradan veya sözlükten mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.

Projenin ilerleyen safhalarında 30.000 kullanıcıdan bahsedilen kısımda ise zaten bir teknik ekibe ihtiyacınız var zira tek bir sunucunun kaldırabileceği bir yük görünmüyor, cluster mimari kurulması gerekebilir.
  • zpider man  (23.12.10 21:39:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.