[]

Lisede tiyatro.. ama hangi oyun?

bir kiz meslek lisesinde muzik ogretmenligi yapmaktayim.

sagolsun yonetim beni sevdi, piyano falan bile aldirdim okula.

simdi, sahne sanatlari mezunu oldugum icin ve daha once okulda o denli buyuk bir gosteri sahnelenmedigi icin (ve pek tabii cocuklara boyle bir seyin parcasi olma firsatini verebilmek icin) tum sene boyunca calisacaklari ve sene sonunda gosterimini yapacaklari bir tiyatro oyunu sahneletmek istiyorum.

konservatuvar mezunuyum ama daha once oynadigim veya okudugum tum oyunlar daha yetiskinlere gore.

sitelerde arattim keywordlerle ama bana canli ornekler veya tavsiyeler gerekiyor.

eldeki bilgiler:

- okul "kiz meslek lisesi".. erkek var ama tek tük.. ve genelde sinifta kalmis erkekler, zipirlar. yuzde 95'i kiz yani okulun.

- guzel bir konferans salonu var. ses, isik vs. olaylarinda sorun yok.

- boyle bir olusuma cok sayida ogrenci katilmak isteyecek biliyorum. o yuzden oyuncu sayisinin normalden fazla oldugu bir oyun olabilir.

tum bunlar cercevesinde

1- sizce hangi oyunu secmeli?
2- oyun tavsiye edin veya etmeyin, hangi tür olsa daha iyidir onlarin gelisimi acisindan sizce? komedi? dram? veya?
3- daha once boyle bir deneyim yasayan ogretmen varsa, yasadiklari ve "bak bunlara dikkat et tum sene boyunca" diyecegi seyler nelerdir?

tesekkurler simdiden.

 
Ne kadar ciddiye alırsınız bilmem; fakat şunu söyleyebilirim ki, tür tercihinde komedi seçmek pek hoş olmayacaktır. Öğrencilerin disiplini açısından en azından. Oyuna, lisede birbirini yakından tanıyan arkadaş grupları şeklinde katılım olacağı için, zaten kaytarma ve ciddiyeti dağıtmaya yönelik davranışlar sergileyecek öğrencilerin, bir de buna müsait bir oyunu canlandırıyor olmaları iyice ciddiyetten uzaklaşmalarını sağlayacaktır.


  • g man  (21.12.10 21:08:54) 
bir şehnaz oyun
hastalık hastası

  • banane yaaaa  (21.12.10 23:19:32) 
onlara güzel bir tanışıklık ve deneyim vermek isterseniz(zorluğu içeriğin güzelliği ile doğru orantılıdır)
olmayacağını bile bile:
hair müzikal
lysistrata(kadınların savaşı) antik, savaş karşıtı oyun [okul için dramaturji yapılması gerekiyor].
bunlar iddialı çalışmalar olabilir gönül ister ki gençler genç iken tanışsın bunlarla... "hangi tür olsa onların gelişimi ..." diye bir şey olduğunu zannetmiyorum zira bu deneyim -yeterince samimi olursa- kendilerine bir şeyler katabilmeleri için yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum. yani demek istediğim oyun'un çok ağır mesellere el atmasına illa ki gerek yok.
Lise için, gençlerin heyecanlarını öldürmeyecek dozda disiplin sizin akıl sağlığınız için önemli olabilir ,onları çok sıkarsanız siz de keyif almazsınız; siz sıkılırsanız emin olun onlar siz olmadan daha güzel yapabilirler.komedi seçmeniz oyunu daha çok sahiplenmelerine yardımcı olacaktır oyunu ne kadar sahiplenirlerse(okulun oyunu,hocalarının oyunu değil benim oyunum) o kadar iyi olur.eğer bir tiyatro harikası(?) yapmak derdinde değilseniz bırakın onlar araştırsınlar oynayacakları oyunu ve aralarında tartışsınlar.
  • ukde  (22.12.10 02:40:41) 
1. Aklıma iki oyun geldi. Birincisi üniversite topluluklarında sıkça oynanan "Keşanlı Ali Destanı", ikincisi "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz". İlki için kulağı iyi çocuklara ihtiyacınız var, size epey (vurgulayayım: "epey") iş düşer ama sonuç genelde iyi olur. İkincisini kız lisesine uyarlayabilirsiniz biraz uğraşmayla sanıyorum ama Aziz Nesin'e yönetim, aileler ne der bilmiyorum, çocuklardan anlarsınız :) Şimdi aklıma geldi, "Bir Yaz Gecesi Rüyası" da olabilir. Her tür sahneye, her tür yoruma gider.
2. Yazdığım oyunlar dram ve komedi olarak dengeli bence. Bir tek yöne kaymaya gerek yok.
3. Provalara devam sağlamanız lazım. Yapabiliyorsanız kilit rolleri iki kişiye çalıştırın, fire vermezseniz bir temsilde biri oynasın, diğerinde öteki.

Kolaylıklar dilerim :)
  • sourlemonade  (22.12.10 07:24:28) 
@g man
tabii ki ciddiye alirim.
disiplin biraz hocayla dogru orantili oldugundan komedi sorun olmayacak diye dusunuyorum. ama yine de dikkate alacagim.

@banane yaaa
ben "bir sehnaz oyun"u devlet tiyatrosunda oynayan gruptandim. tum genel provalari yapmis ama temsile cikmamistim okulla cakisinca. ama oyun cok zordur. hem de muzikal acidan cocuklar belki karsilamayabilir. kaldi ki konu olarak da (genelev vs..) cok fazla okulda tutulcagini sanmiyorum.

hastalik hastasini dusunecegim.

@ukde
hair, birakin muzikali falan, daha once minik bir piyeste bile birlikte oynamamis, hatta bir muzik korosu bile olmamis bir okulda imkansiza yakin. idealistlik guzel elbet ama bu kadar zor bir seyle baslamak haksizlik olur diye dusunuyorum. lysistrata yi ise bilmiyorum, ona da bakacagim.
disiplin ve mesafe konusu sorun olmayacaktir diye umit ediyorum.

@cosmicstring
kesanli ali destaninda da muzikler agirlikli. yasar ne yasar ne yasamaz benim de aklima geldi aslen, onu da dusunecegim, ama nasil uyarlarim bakalim.

tesekkurler.
yeni onerilere de acigim.
  • la traviata  (22.12.10 11:39:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.