[]

Nobel Ödüllü Yazar ve Roman Tavsiye Acil

Nobel ödüllü yabancı bir yazarın romanındaki herhangi bir izlek-motif veya temayı incelemem gerekiyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar..

"Kitap - Kitapta ağır basan tema-motif-izlek"

şeklinde belirtirseniz daha bir sevinirim.

 
Orhan Pamuk'u incele işte.

Kara Kitap-İstanbul'un melankolisi
Masumiyet Müzesi - Aşk
  • ruhibirbanyo  (07.12.10 23:46:05) 
Orhan pamuk başkası tarafından kapıldı. Başka yazar seçmek zorundayım :(


  • zeldafitzgerald  (07.12.10 23:47:56) 
knut hamsun - açlık (tema da haliyle açlık)


  • marcelorios  (07.12.10 23:51:42) 
Saol jivago'ya bakayım biraz. Başka tavsiyesi olan?


  • zeldafitzgerald  (07.12.10 23:52:21) 
Knut Hamsun'u da listeme aldım. What else?


  • zeldafitzgerald  (07.12.10 23:58:44) 
aklıma doğrudan lord of the flies/william golding geliyor.

motifin alası var, foreshadow var, tema tşklı zaten.

lord of the flies - masumiyetin kaybı & insanın darth vader yanları& vahşet- sopa üzerinde domuz kafaları heart of darkness'ta kurtz'ün ettikleriyle batı vahşetinin itirafı ve günah çıkarması gibi zaten, sinekler beelzebub vs., büyüklerin gelmesi, arınma kyrie eleison şeklindeki lord have mercy tadında duaların da birer simgesel yeri olacaktı ve yine tekrarlıydı yamulmuyorsam.



valla yıllar oldu, çok ayrıntıya giremiyorum o yüzden ama aradığınız her halt bu kitapta var.

edit: asıl olayı unutmuşum: lord acton(byron demişim lordlar karıştı) lafıyla özetlenebilecek bir kitap. "mutlak güç, mutlaka yozlaştırır." tüm bir alegori de adada izole kalmış üç beş çocuk arasında liderlik, liderlik kavgası, hiyerarşi, yönetim problemi ve gücün, kontrolsüz olduğunda, insan doğasının beelzebub'a benzetilen yanlarını ortaya çıkardığını anlatmak üzerine kurulu. ama vahşet tasvirini yapmak için konan kurgusal öğelerden bazıları, yukarıda verdiğim örneklerdeki gibi, tekrar ediyor. motif bu oluyor sanırsam? bu var bayağı.

ana tema bu yazdıklarımın tek bir cümleye konmuş hali gibi zaten: güç, yozluk, insanın belki de kontrol gereksinimi öneriliyor - bireysellik>kollektivizm = hiyerarşi+mutlak gücün sömürülmesi şeklinde... tekrar etmiş oldum kendimi ama domuzların ve daha sonra da çocukların avlanmaya başlaması şeklindeki benzerlik de harika.

olay örgüsü olarak hatırladığım şu: jack, piggy, simon, ralph, percival ve birkaç çocuk daha -içind eoldukları uçak düşünce yamulmuyorsam- bir adaya düşüp mahsur kalıyorlar. adada ayakta kalma şartlarını öğrenirken birbirleri üzerinde doğal üstünlük kuran iki çocuk, jack ve ralph ön plana çıkıyor. sırasıyla kötü ve iyi. adada güç savaşı, çocukların kimi takip ettiğiyle de belirleniyor, domuzu avlayan sözünü dinletiyor diyebiliriz ama jack zamanla kendi klikini yaratıyor ve alet kullanmakta iyileştikleri bir dönemde de vahşet başlıyor. simon çocuklar arasında bilgeliği, percy saflığı, piggy ise iyi niyet ve güçsüzlüğü simgeliyor gibi kabaca. asıl olay bu saydıklarım arasında dönüyor zaten. en sonunda büyükler çocukları bulunca jack dahil çocuklar ağlamaya başlıyor: bu güç savaşları sırasınd aiki çocuk öldürülüyor biri piggy biri de simon. -yine yamulmuyorsam-.
  • gatheringsounds  (08.12.10 00:00:54 ~ 02:48:27) 
Lord of flies gerçekten güzele benziyor. Bayağı bişey çıkar gibi teşekkürler. Daha aklına başka kitap gelen olursa yazmaktan çekinmesin arkadaşlar. Ben biraz daha bakınayım. God bless you..


  • zeldafitzgerald  (08.12.10 00:06:58) 
Yüzyıllık Yalnızlık-Gabriel Garcia Marquez

"Yazar çocukluğunun geçtiği Aracataca'yı Macondo adıyla fantastik bir kurguyla sunmuştur ve amacını "çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak" olarak açıklamıştır. Kitap büyülü gerçekliğin en önemli eserlerindendir."
  • cacik  (08.12.10 00:18:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.