[]

Göz neden bozulur?

İnternette bilgisayar ve kitap okumak gözü bozmaz, gözde var olan kırılma sorunlarını ortaya çıkarır, diyor. O halde gözü ne bozuyor? Genetik yatkınlık diyecekseniz: genetik bir kusur bu kadar yaygın olabilir mİ? Mesela benim ailemde 3 ela göz, 3 yeşil göz, 1 kahverengi göz var ama 7 bozuk göz var?
Yok canım göz bozukluğu o kadar da yaygın değil diyebilirsiniz, netekim ben de sokakta habire gözlüklüye çarpmıyorum. Ama göz sorunu olup da gözlük takmayan, lens takan dolayısıyla göz sorununun fark etmediğim bir sürü insan da vardır. Ayrıca ekşi duyuru gözlük ve lensle ilgili sorulara hep tatminkar ve bol cevap veriyor :P



 
lens takıyoruz, ailemdeki herkesin gozu bozuk. hepimiz de lens kullanıyoruz.


  • kayranin kedisi  (22.11.10 19:46:40) 
sırf lens satarak para kazanan epey türk sitesi olduğuna göre divit doğru söylüyor. gözlük takan sayısı da çok olduğuna göre genetik olma ihtimali daha çok. saç dökülmesi gibi bir şey. bilgisayarın da arttıran etkisi var bence, çünkü artık küçüklerde de gözlük takma oranı artmış.


  • baldur  (22.11.10 20:00:05) 
Esas soru; eskiden de böyle miydi, yoksa yakın yıllarda mı arttı? Buna bağlı olarak da fikir yürütülebilir. Cevabı bilmiyorum.


  • long live rock n roll  (22.11.10 20:12:49) 
Konuda uzman değilim ama doktorumun söylediklerinden hatırladığım kadarıyla, genetik faktörlerin dışında göz şu şekilde bozulur:

Göz de kaslar yardımıyla hareketini sağlar, hatta içindeki mercek de gözün içindeki kasların yardımıyla kısılıp gevşer.

Uzun süre bir noktaya bakmak, bu baktığınız yer kitap olabilir, defter olabilir, bilgisayar, tv... ne olursa olsun, göz kaslarınızın yapısını yavaş yavaş bozar. bir gün otobüs durağında herkes gelen otobüsü görüp hareketlenmeye başlarken siz şaşırırsınız diğer insanlar otobüsün numarasını nasıl görüyorlar diye. iş işten geçmiştir artık.

sürekli sizden yarım metre uzakta duran bilgisayar monitörüne baktığınızda göz kaslarınız bir müddet sonra yorulur, siz ekrana bakmaya ve gözünüzü zorlamaya devam ettikçe, kaslarınız kendini o yarım metrelik mesafeye odaklanmaya devam etmek amacıyla şeklini değiştirir. (burayı kendim sıktım)


neticede insan, doğasına aykırı şeyler yapmaya başladıkça kendine zarar veriyor. nasıl bacaklarımız yürümek içinken onları kullanmadıkça böyle kalınlaşıp eğri büğrü odunlar halini alıp yürüyüşümüz mallaşıyorsa. gözümüz de yakın ve uzak etrafımızda bulunan herşeyi görebilmek içindir. uzun süre sırf yakın mesafeye, tek birşeye bakarsanız, uzaktaki diğer şeyleri görememeye başlarsınız.

kısaca: genetik faktörler dışında, gözünüz için yapabileceğiniz en iyi şey, onlara iyi bakmak, onları sık sık dinlendirmektir. bilgisayar başında, ya da kitap okurken 20-30 dakikada bir 30 saniye boyunca uzaklara doğru bakmak göz sağlığı için yapılması şart bir önlemdir.

rivate göre, al pachino scent of a woman filminden sonra gözlük takmaya başlamıştır. kör bir karakteri canlandıran aktör film boyunca gözlerini hep aynı noktaya odakladığı için gözlerine zarar vermiştir.
  • 17 panda gucu  (22.11.10 22:08:52) 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. 17 panda gücü ayrıca teşekkür.

Peki öyleyse bir bilgisayar ve kitap kurdu olduğum, muhtemelen hayatım boyunca da olacağımı göz önünde bulundurursak numaramın sürekli büyüyeceğini çıkarsayabilir miyiz?

Ve benim gibi olan, buna rağmen gözleri sağlam olanları düşünürsek öncelikli sebebin genetik faktörler olduğunu düşünüyorum. yiyip yiyip şişmanlamamak, her türlü bedensel hazzı fazlasıyla tadıp yıpranmamak, genç kalmak gibi?
  • yarmasimo  (23.11.10 17:10:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.