[]

Yüksek Lisans, Master, Doktora v.s. v.s.

Ne ola ki bunlar? Yani tamam adlarını çok duyuyoruz ediyoruz ama tam olarak hangisi ne? Belli bir sırada mı yapılıyor veya biri seçilip sadece o mu yapılıyor? Hangisinin hayata ne katkısı var? Hem iş hem bunlar olur mu olmaz mı?

Salağa anlatır gibi anlatırsanız çok sevinirim.


 
Nesiniz, ne olmak istiyorsunuz?


  • sourlemonade  (17.11.10 23:39:26) 
Normalde lisans-yüksek lisans-doktora diye gider.Fakat not ortalaman 3.00 (üni.ye göre değişebilir) üstündeyse direk doktora yapabilirsin.İşle beraber yürütebilmen yaptığın işe bağlıdır.Yüksek lisans yapmanın hayata pek bir katkısı yok,artık herkes yapar oldu tezsiz versiyonunu..Doktoraya gelince de üniversitede akademisyen olma gibi bir düşüncen yoksa 4 yıl bununla uğraşmak anlamsız..


  • Kierkegaard  (17.11.10 23:39:52) 
master ile yüksek lisans aynı anlamda.
master of arts, master of science gibi dalları var yurtdışında. master burdan geliyor.
doktoraya master önkoşulu olur genelde. olmayanını duymadım.

çalışacağınız alan master alanı ile ilgiliyse güzel olur. bir adım önde olursunuz. ama doktora sektörde pek ihtiyaç duyulan bi gereksinim değil -uç pozisyonlarda çalışmıyorsanız.

doktorayı genelde üni de kalıp akademik kariyer yapmaya karar verenlenler yapıyor.

bu arada bunları açıklayan güzel bir ilustrasyon mevcut:
9gag.com
  • sttc  (17.11.10 23:42:23 ~ 23:43:02) 
bazı şartlara göre direk doktoraya da başlanabiliyor ama genelde yüksek lisanstan sonra geliyor doktora. bir de veterinerlik, dişçilik gibi bazı bölümler bitirildiğinde yüksek lisansı da bitirmiş sayılıyorsunuz sanırım.

ileride işe yarayıp yaramama konusu tamamen size ve mesleğinize kalmış. mühendislik açısından bakarsak, birçok yer "bana ne yüksek lisanstan doktoradan, ben senin iş tecrübene bakarım" diyebilirken, bazı yerler de (aselsan, tusaş, arçelik gibi büyük yerler bunlar) çalışacağı alana bağlı olarak yüksek lisans, hatta doktora isteyebilirler.

doktora genelde akademisyen olmak isteyenlerin tercihi gibi görünse de, şurada bazı tartışmalar mevcut: (bkz: akademisyen olmayacağı halde doktora yapan insan)
  • sanal uyku  (18.11.10 00:08:42) 
Doktora yapanlar belli bir konuda uzmanlaşırlar ve bu konuda arge faliyetlerinde bulunabilecek yetkin kişilerdir, ülkemizde lisans mezunu arge mühendisi bolca mevcuttur. Akdemisyen olmaları şart değil ama bizim ülkemizde tubitak yada üniversitelerden başka pek iş şansları yok. Gelişmiş ülkelerde her arge faaliyetinde bulunan kurum doktoralı eleman çalıştırır, örneğin google da 600 doktoralı mevcut bunlar uzman oldukları alanlarda yeni teknolojiler üretir.

Mastersa belli konularda bilgi seviyesini artırmak için yapılır, doktoradan farkı dokotora tek bir konu üzerinde o konunun inciğini cıncığını inceler, mastersa biraz daha yüzeysel ama daha geniş konularda eğitim alır genelde doktoralılar tarafından geliştirilen projelerde yardımcı iş gücü olur. Amacın araştırma yapmak yeni şeyler keşfetmek değilse doktoraya bulaşma.
  • loquacious  (18.11.10 23:13:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.