[]

muhasebecilere

nedir bu stopaj olayı...
şimdi 2 şirket olduğunu farzedelim, biri a diğeri de b.
a, b'den kdv hariç 1000 tl değerinde mal alsın.
bu durumda a, b'ye kdv dahil 1180 TL ödeyecek ve fatura alacak.
bunun dışında bir de devlete stopaj mı ödeyecek, ödeyecekse ne kadar ödeyecek.
peki bu ödediği stopajın bir kısmını geri alabilecek mi devletten daha sonra, vergi iadesi vs. adı altında, çünkü a şirketinin yaptığı alışveriş sayesinde devlet b'den 180 lira kdv tahsil edecek değil mi..

 
dersi gecen sene almistim.hatirladigim kadariyla kdv degil.kaynagindan kesiliyor stopaj.kisacasi kaynaktan kesinti.kac oldugunu unuttu


  • raycharles  (08.11.10 12:27:12) 
kaç olduğunu sormuyorum hocam.. iade vs. olayı var mı bu olayda.. yani benim sayemde devlet satıcıdan %18 kdv alacak, bir de benden stopaj mı alacak, aldığı stopajı, satcı kdv ödedikten sonra bana iade edecek mi?


  • de jure  (08.11.10 12:43:13) 
a b den aldığı malın parası 1180 lira dışında bi para ödemez. ödediği 180 lira vergiyi de a şirketi 191 indirilecek kdv hesabında toplar.


  • ceo  (08.11.10 12:43:46 ~ 13:20:33) 
@ceo, sanırım sorunun cevabını biliyorsun.
şimdi cümleni bir daha gözden geçirip, daha anlaşılır şekilde yazar mısın?

  • de jure  (08.11.10 12:57:30) 
dediğin durumda a şirketi stopaj falan ödemiycek sadece b şirketinden aldığı malın kdv dahil tutarını b şirketine ödiycek, b şirketi de aldığı 180 liralık kdv yi devlete ödemek üzerei 391 hesaplanan kdv hesabında toplayıp dönem sonunda devlete ödiycek. stopaj nerden çıktı anlamadım :) stopaj aslında bir gelir elde edip onun vergisini ödeyemiyecek olan kişilere uygulanı, yani ofisine bi temizlikçi çağırıyosrun 100 liraya işini yaptırıp gönderiyosun, peki temizlikçi kadın kazancının vergisini nasıl ödiycek sana temizlik faturası kesemez ya, işte burda devlet diyo ki ey iş veren sen bu gibi durumlarda benim adıma vergiyi tahsil et, hemen kazancı kaynağında sen benim vergimi stope et ve bana öde, işveren ordan yüzde x oranda stopaj keser ve devlete öder.


  • ceo  (08.11.10 13:17:00) 
stopaj denilen şeyin türkçesi gelir vergisi kesintisidir. bazı durumlar vardır, vergi ödemesi gereken kişi (vergi mükellefi) vergisini kendisi ödemez, ödeyemez, hem vergi mükellefi açısından zordur, külfetlidir, hem de devlet açısından tahsili zordur. bu durumlarda bu kişiye para ödeyen kişi o kişinin parasından ödemesi gereken vergiyi keser, kalanını adama öder, vergiyi de o kişi adına devlete öder.

en basit örneği de ücrettir. herkes aldığı maaştan vergi öder. bir düşünün her maaş alanın kuyruklara girip maaşının vergisini ödemeye çalıştığını, hem zordur, külfetlidir, hem herkes nasıl yapacağını bilmez, ödemez, parası olmaz. olmaz yani. bu yüzden patron o maaştan vergiyi peşin peşin keser, kalanını maaş olarak öder, vergiyi de ücreti alan kişi adına devlete öder.

işte o peşin peşin kesilip hak eden adına devlete ödenen vergiye stopaj denir. hangi durumlarda stopaj yoluyla vergi kesildiğini öğrenmek için gelir vergisi kanununun 94. maddesini okuyabilirsiniz.
  • kibritsuyu  (09.11.10 07:24:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.