[]

akıl karışıklığı - San Francisco mu New York mu? J-1 mı H-1B mi?

sevgili duyurucular! biraz uzun bir hikaye ama okumaya üşenmezseniz fikirlerinizi bekliyorum.

şu anda geleceğim ile ilgili çok önemli bir karar verme aşamasındayım. şimdi olay şu, doktora çalışmamı yeni bitirdim (isviçrede) şimdi de doktora sonrası araştırmacı olarak amerikaya gitmek istiyorum. neyse birkaç laba başvurdum, görüşmeye gittim ve sonuç olarak bana pozisyon öneren iki lab arasında tercih yapamaz durumda kaldım (New York'da Columbia üniversitesi, San Francisco'da UCSF).

iş durumunu karşılaştırınca, üzerinde çalışacağım proje iki tarafta da çok benzer, zaten kafamda belli bir konu vardı, başvurduğum pozisyonlar da o konular dahilindeydi.

proje konusunda şöyle bir durum var. UCSF'deki lab direk benim çalışmak istediğim sistemi kullanıyori dolayısıyla yürüyen bir sistem var, Columbia'da ise durum biraz farklı, oradaki hoca benim kullanmak istediğim sisteme geçmek istiyor, dolayısıyla ortada çalışır vaziyette bir sistem yok, benim düzeni sıfırdan kurmam gerekecek.

ekonomik olarak da çok büyük fark yok. iki tarafta da aşağı yukarı yıllık gelirim vergi düşülmeden 40.000$ civarı (artı eksi 2 bin oynayabilir). iki şehrin de oldukça pahalı olduğunu biliyorum, maaş çok süper değil, eh idare eder seviyesinde ama bu iki taraf için de geçerli. ayrıca iki universitede de kampüste lojman imkanı var, normal NY ve SF kiralarının biraz altında kira ödeyeceğim yani.

iki şehri de görme şansım oldu ve ikisini de ayrı sevdim. hele son 5 senedir yaşadığım yerden sonra iki taraf da ilaç gibi geldi.

küçük bir yerde yaşamak istemiyorum, gerçi SF çok büyük değil ama yine de büyük şehir havası var az biraz. tabi NY aşırı kozmopolit, açıkçası ilk anda çok cazip gelse de şehrin koşturması yorar mı birkaç sene sonra onu da düşünmeden edemiyorum. tam tersi San Francisco da bir süre sonra bayabilir.

benim ne aradığıma gelince, öyle gece hayatına falan hiç meraklı değilimdir, doğayla da çok ilgim yoktur, doğa sporları falan benden uzak olsun. bol bol tiyatroya sinemaya gideyim, elime kitabımı alayım bir cafeye gideyim bir yandan kahve+kitap keyfi yapayım bir yandan insanları izleyeyim vs. bu tür şeyleri severim.

benim yerimde olsanız siz nasıl bir tercih yapardınız? tercih yaparken önemli kriterleriniz neler olurdu?

ikinci bir soru da vize hakkında bilgisi olanlara, normalde postdoclara J-1 vizesi veriyorlar ama hoca da kabul ederse H-1B'ye başvurma durumu da olabilir. açıkçası hemen türkiyeye dönmeyi düşünmüyorum, J-1'da da bildiğim kadarıyla 5 yılın sonunda 2 yıl kendi ülkene dönme zorunluluğu var. gerçi iş bulunursa bunun ertelenebileceği falan söyleniyor ama sistem nasıl işliyor bilmiyorum. H-1B için zorlamaya değer mi? yoksa paşa paşa J-1 alıp sonrası allah kerim mi desem?

not: şu anda lozan'da yaşıyorum, ve nefret ediyorum bu allahın belası şehirden de isviçrenin meymenetsiz insanlarından da ...

 
SF bence bayik ve cok ruzgarli. Orda bayacagin kesin. Cok kotulemeyeyim de ne bileyim cok bir numarasi yok kanimca ( biricik haight-ashburry haric ama safi orayla da olmaz zaten)
NY'u gormedim ama duyduklarim ve filimlerden bildigim kadariyla: NY kozmopolit ama ne bileyim, takildigin muhit ve saatleri kendin belirleyebilirsin. Ozellikle sehri iyice taniyinca halet-i ruhiyene gore gezersen, kampuste yasamanin bir avantaji olarak kendini soyutlaman mumkun.

Sehir tercihindeki lab'i kurma ve hazir sistemin ustune gitme tercihin, sehir kadar onemli sanki. bu noktada da kisiligin biraz devreye giriyor. ne bileyim, ugrasayim elimde buyusun modundaysan NY, ama cok yoruldum olusumsal sorunlarla ugrascak halim modundaysan SF, o kismini tamamaen sen biliyorsun.

Vize detaylarini bilmiyorum ama ozetle is bulursan her turlu vize sahibi oluyorsun nasilsa. H1 ya da sirketin green card basvuru kotalari vs.
gule gule olsun bakalim. guzel heyecanlar, yeni sehir, yeni bir hayat.
  • pyro clustic flow  (02.11.10 21:07:24) 
san francisco ve new york benim simdiye kadar gorudugum sehirler arasinda en guzel iki sehirdi.. yerinde olsam new york'u secerdim ben..

j-1 vizesi alip postdoc'u bitirip ise basvurdugunda h1-b alirsin.. yani master yapip orada calismaya baslayan tanidiklarim oyle yapti yanlis hatirlamiyosam..
  • buzzlightyear  (02.11.10 21:10:01) 
Tebrik ederim! İki yer de çok iyi, iki yer de muhteşem! San Fransisco'yu görmedim. New York için yorum yapabilirim.

1. UCSF çok iyi bir okul ama Columbia'nın benim gözümde yeri çok daha iyi bir yerde. İlkinin prestiji bence 80 ise Columbia 95, hatta 98 filan herhalde :)

2. Aylık 3000 dolar gibi bir geliriniz olacak. Ne kadar kira vereceğinizi öğrenin, ona göre hayat şartlarınız çok değişecek. New York pahalı, çok pahalı. Her keseye uygun her şey bulunabiliyorsa da genelde baktığınızda çok pahalı.

3. Belki dünyanın kültür merkezi New York'tur. Her şeyi geçtim, Strand kitapçısının olması bile çok büyük bir artı. Sırf dükkan önündeki bir dolarlık kitaplarla bile kolay bulunmayan kitaplardan oluşan koca bir kütüphane kurulabilir. Sinemaları bilmiyorum ama tiyatroların da Türkiye'ye göre pahalı olduğunu söyleyebilirim. Oynayanların kalitesine göre değişiyor tabii.

4. New York'ta sıkılmazsınız, en fazla bazı şeyleri yapmak için paranız kalmaz veya arkadaşınız yoksa arkadaşsızlıktan bunalırsınız. Aklınıza gelebilecek her şeyin her türlüsünün olduğu bir şehir.

5. Columbia'daki sistemi kendiniz kurabilecek misiniz? Kendinizden bu konuda sonuna kadar emin misiniz? Sistemi kurup işletmek sonrası için de size iş imkanı sağlayabilir ama o sistemle çalışmayı en iyi bilen siz olacaksınız orada, bu riskli.

6. Çalışılan grup okulun iyiliğinden bağımsız olarak çok iyi veya çok kötü olabiliyor. Hangi grup daha iyi, hangi grubun bağlantıları daha iyi? Hangi grupta kaç kişi prestij için grupta tutulurken(yaşlı hocalar) kaç kişi asıl işleri yapıyor (doktora öğrencisi, postdoc, genç hoca)?

7. J1 almak daha kolay. H1B bildiğim kadarıyla 3+3 yıl olarak alınıyor ve alması daha zor. Ben J1 sahibiyim, alırken de kolaydı, Amerika'daki işlerim de kolay yürüdü. H1B hakkında ahkam kesecek kadar bilgim yok.

8. Eşim San Francisco İstanbul'a benzer diyor bu arada. New York kadar büyük değil ama güzel diyor.
  • sourlemonade  (02.11.10 22:02:14) 
New Yooork..Tebrik ederim!!


  • salahaddin  (02.11.10 22:53:08) 
çok teşekküler tüm yorumlar için. cidden zor bir karar.

@pyro clustic flow

doğru söylüyorsun SF biraz bayacak gibi görünüyor, haight ashbury benim de çok hoşuma gitti ama kiralar çok yüksek o yüzden kampüs dışında kalmak zor gibi görünüyor.

@cosmicstring

dediğin gibi lab da çok önemli. bilimsel açıdan iki lab da çok iyi. SF'daki 8 kişilik bir lab birkaç doktora öğrencisi var diğerleri de taze postdoclar, labdaki herkes hocaya hayrandı resmen. new yorktaki hoca türk, bu iyi birşey midir kötü birşey midir hiç bir fikrim yok, NY'da şu anda 1 doktora 1 de postdoc var, bir postdoc daha 1 ay içinde başlayacakmış. iki grup a bizim alanda bilinen gruplar, zaten konu olarak küçük bir topluluğuz dünya üzerinde, o yüzden genelde topluluk içinde iyi bir networking var.

net maaş 3000 civarı olacaksa iyi o zaman, ben daha kötüsüne hazırlıyordum kendimi.

new yorkun o canlı hareketli hali çok aklımı çeldi. aslında mantıklı olarak düşününce SF'daki lab daha oturmuş bir lab ama NY insanın aklını karıştırıyor.
  • very pigmented melanosome  (03.11.10 17:01:21) 
One of the main advantages of the H1B visa (US work permit) is that it is a 'dual intent' visa which means that you can apply for a Green Card (Legal Permanent Residency).

yerinde olsam h1 i seçerdim green card ı alırsan post doc sonrası iş bulman kolaylaşır gerçi postdoc seviyesinde birisi green cardı dert etmez ama bazı defense industry gibi işler vatandaşlık veya card istiyor ilerde işine yarayabilir.
  • loquacious  (03.11.10 22:35:18) 
Mesajlarınıza bakın :)


  • sourlemonade  (05.11.10 03:47:11) 
j-1 icin "2 year rule" denen nane eger turkiyede burs vs. borcun yoksa cok rahat kalkiyor.

h-1b almak icin pozisyonuna gore asgari ucret belirleniyor ve bu ucreti isvereninin verdigini belgelendirmesi gerekiyor ve cok buyuk ihtimalle $40.000 uzerinde olacagi icin h-1b'ye hemen gecmek istemeyebilirler ama yapacaklarsa h1 ile baslamak en iyisi cunku 1,5 sene sonra zaten hem waiver hem h1 vizesiyle ugrasmak zorunda kalacaksin.
  • tasa oturma soguk ceker  (07.11.11 21:29:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.