[]

elektrik- elektronik mühendisliği

bir önceki duyurumdada aynı soruyu sormuştum ama pek cevap alamadım bilgilendireceklere şimdiden teşekkür ediyorum

"öncelikle merhaba;

ben lise son sınıfta okuyorum (fen lisesi) ve elektrik-elektronik mühendisliği düşünüyorum itüde sadece elektronik mühendisliği var görünüyor bunun elektrik elektronik mühendisliği ile avantajları dezavantajları nelerdir merak ediyorum aydınlatabilirseniz sevinirim bir de çalışma imkanları/pozisyonları maaş vs. durumunuda belirtirseniz sevinirim.

iyi akşamlar. "

 
farkı göstermek adına şöyle diyeyim: elektrik mühendisi inşaat mühendisiyle, elektrik-elektronik mühendisiyse bilgisayar mühendisiyle çalışmaya yatkın. elektrik mühendisi elektrik tesisatları, hatları, enerji saklanması ve taşınmasıyla ilgileniyor olması lazım. elektrik-elektronikçi ise devre teorisi falan görür, elektronik işi yapar. imkan/maaş konusunda bir şey diyemeyeceğim.


  • talemon  (21.10.10 18:33:42) 
ben itü elektronikteyim, 6. senem, bu arada bizim bölümün gene ismi değişti, yeni gireceksen elektronik ve haberleşme mühendisliği oldu.
neyse -lerinden başlayayım, ömür törpüsü bi bölüm, herkes çok hırslı, millet piskopat, okul hayatından çok keyif almadım.
+ları az çalışarak çok para kazanıyorsun, ben daha mezun olmadan vodafone'da işe başladım, part-time'a bile iyi maaş veriyorlar, full-time'da çok daha sağlam..ve pazarlamacılar gibi falan şirkette sabahlamaya gerek yok, akşam 5 oldu mu teknoloji katları boşalır, kimse mesaiye kalmaz..
elektrik-elektronik mühendisliği dünyanın en gereksiz programı, oradan çıkıp da kim elektrik mühendisi oluyor çok merak ediyorum, elektronikle hiçbir farkı yok diyebilirim çünkü onlar da hep elektroniğe yöneliyorlar..elektrikle elektronik dağlar kadar farklı aslına bakarsan..
  • erostrada  (21.10.10 18:48:02) 
elektrik mühendisi sahada çalışır genelde. gezer soğukta sıcakta. elektronikçi nispeten daha kapalı mekanda oturur. devlette her ikisi de en azında 1700 ile başlar ama uzmanlık müfettişlik gibi kadrolara girebilirse 4000 lirayı da bulabilir. özelde her ikisinin maaşı da değişkenlik gösterir. yeni mezun asgari ücretten de 2-3 bin liradan da işe başlayabilir bilgi beceri durumuna göre. özelde tavan ücret için pek bir şey diyemem ama en fazla 7-8 bin lira olur ki bunu alan da çok çok çok az insan var ama bu da ihtimal. okulu kaçla bitirdiğine değil senin neyi yapabileceğine bakar genelde özel sektör. elektrikçi daha kolay buluyor sanki. iş ilanlarına bakınca daha çok görünüyor talep. bir kere yurt dışında daha çok imkanı var ama elektronikçinin daha zor. ha elektronikçi işi buldu mu elektrikçiden daha şartlarda çalışabilir. hangisini tercih edeyim demen sana bağlı ama mümkünse elektrik-elektronik seç. her iki ünvanı da kullanabiliyorsun ve dal seçimi yapıyorsun falan. öbür türlü elektriği seçtin ama gözün diğerinde kaldı durumu olmaz. okurken istediğin dala yönelirsin.
elektrik ya da elektronik olsun ikisi de bilgisayar alanına kayabilir. biraz kursa gider, oturup kendi kurcalar veya bilgisayarda yüksek lisans yapar ve zaman içerisinde bilgisayar mühendisiyim diye de geçinebilir.
peki bu bölümler seçilir mi? bu benim çocukluk hayalim aklımda başka bir şey yok diyorsan seç ama seni bu sevdiğin daldan soğutabilirler nefret ettirebilirler. itü elektronik-haberleşme okuyan arkadaşım sevmiyor artık bu dalı. yaptığı iş bilgisayar üzerine.
işletme iktisat okumayı düşünebilirsin çok da idealist değilsen. her zaman bir mühendis kadar çok kazanamayabilirsin ama iş bulman nispeten kolaydır özellikle devlette. inanmıyorsan devletin kpss ilanlarına bak şimdi. son birkaç haftada kaç tane iibf mezunu alıyor ve kaç tane mühendis? rahat 20 kat fark var. özelden o kadar emin değilim.
ben bilgisayar başında oturmayı sevmiyorum o yüzden bilg. müh. düşünmüyorum deme hemen her iş alanındaki çalışanlar hep bilgisayar başında. burda zor olan kod yazmak olabilir. kitap yazar gibi kod yazarsın yeri gelir. ama iyi bir kodlayıcı olursan da köşe olursun. sonuçta her şey sende bitiyor.
  • turcino  (21.10.10 19:10:14) 
Hay sokayım yazdım bi sürü, göndere basınca internet bağlantısı kesildi, uçtu her şey. Baştan özet olarak yazayım. Bu arada ctrl+a-ctrl+c alışkanlığı edinelim.

Ege Elektrik-Elektronikteyim, bizde 2. sınıftan sonra seçmeli dersler başlıyor. Hangi alana yönelmek istiyorsan ona göre alıyorsun dersleri.

Açıkça söylemek gerekirse elektrik alanı oldukça zayıf bizde, zaten çoğu kişi sadece emo'nun istediği bazı dersleri alıp ondan sonra seminere katılaraks smm belgesi alıp öyle atılıyorlar elektrik alanına.

Elektronik alanında ise seçenekleri daha fazla, medikal elektronik, haberleşme, güç elektroniği vs vs keyfine kalmış.

Bizden çoğu kişi elektronik alanında vestel'den turkcell'e kadar heryerde rahatça işe girebiliyorlar. Otomasyon sektörüne giden de oluyor.

İş sende bitiyor, kendini geliştirirsen ona göre bir iş bulursun, ona göre maaş alırsın. Okulunun etiket değeri de önemli oluyor tabii. Misal ismini vermek istemediğim bir firmada çalışanların birbirine maaş söylemesi yasak, direkt işten atılma sebebi. Çünkü herkes aynı maaşı almıyor.

Sektörde biraz tecrübe edinene kadar bulunduğun şehre göre en düşük 2bin lira ve üstüyle işe çok rahat başlayabilirsin. İstanbul daysan başlangıç ücretin daha yüksek olur tabii.

Şef mühendis olursan, departman şefi olursan standart maaşın önüne x4 ve üstü katsayılar gelir.
  • kimlanbu  (21.10.10 19:26:32) 
sorunun piyasa ve iş kısmına cevap vereyim.

elektrik mühendisliği ile ancak büyük elektrik firmalarında iş bulursan iyi para kazanırsın ayrıca elektrik mühendisliği bol matematik ve teorik bilgi içerir.

bence elektronik daha keyifli bir meslek. eğer mezun olduğunda kendini geliştirmiş ve orataya birşeyler çıkarabilecek seviyeye gelmiş isen hem iş bulman çok kolay olur hem de kendin birşeyler üretip satabilirsin.
  • orpheus  (21.10.10 19:53:11) 
elektronik mühendisliği sikik bir daldır. hiç kimse elektronik mühendisi aramaz özellikle. elektronik, elektrik elektronik ya da elektronik haberleşme mühendisi ararlar. yani sadece elektronik mühendisi olmanın hiç bir artısı yoktur. sadece iki üç dandik elektrik mühendisliği dersi verirler ama belli bir seviyeye kadar elektrik projelerine imza hakkı, bina enerji yöneticiliği hakkı vs gibi devlet nezdinde tanınacak konumlar elde edersin. devlet elektroniği çok sevmez. elektrikçi ise çok lazım ona.

elektrik dersleri de elektronik dersleri ile kıyaslanamayacak kadar kolaydır. maaş min 2000tl max sana kalmış. çalışma imkanları arge, üretim, otomasyon, yazılım, kalite, satış, satın alma, gider de gider.
transistörü üni4 de bırakmış çook elektronikçi var yani.

itü de elo-hab vardı eskiden, sadece elektronik mi olmuş o?
  • domine deyus  (21.10.10 20:57:13) 
sana tavsiyem alakasız insanların yorumlarını sallamaman, teknik forumlarda bu konuda çok fazla tartışma mevcut. elektrik-elektronik okursan, 1kv üstü tesislerde yetki sıkıntısı yaşarsın. ayrıca yüksek gerilim, iletim, dağıtım, elektrik makinaları ve güç elektroniği konusunda bilgisi olan bir mühendis otomasyondan, bilgisayara her alanda birikiminin üstüne kolay ek yapar. neyse ya üşendim şimdi, dediğim gibi elektrotekno, mühendisiz.net gibi sitelere bak.


  • rektum  (22.10.10 02:50:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.