[]

solist tonu (?)

saygıdeğer apartman sakinleri,

solistlere sorarlar ya "tonun ne" diye, bunun anlamı nedir aga?

en rahat söylediği ton mu (ki öyleyse bunu öğrenmek ne işe yarar ki transpoze de) , çıkabildiği en tiz ses mi?
nedir hoca bu?

 
en rahat söylediği ton. öğrenmek, soliste eşlik edecek müzisyenin şarkıyı o tondan çalması ve solistin uygun olmayan bir tonda tize falan çıkarken sıçmaması içindir.

şu iki videoyu izleyin anlayacaksınız.

www.youtube.com
www.youtube.com
  • kibritsuyu  (16.10.10 09:42:08 ~ 09:45:09) 
çok pes yada tiz kalmaması için parça solistin tonuna göre transpoz edilir.


  • entropik  (16.10.10 09:45:08) 
yani şöyle mi; solist dedi ki benim tonum la. biz de parçayı içinde re, mi vs. (la'ya uzak notalar) olmayacak şekilde transpoze ediyoruz. mu?


  • şakiloniyılbastınagitmişumunakoyum  (16.10.10 12:40:36) 
hayır. şarkının tonu re mesela. la derse tonunu la'ya alıyosun. ilk akor şarkının tonudur.


  • entropik  (16.10.10 13:05:58) 
şarkının tonu son nota diye biliyorum ama...?


  • şakiloniyılbastınagitmişumunakoyum  (16.10.10 15:51:48) 
yok genelde başladığı nota. sadece kürdi olduğunda farklı bişey vardı sanırım. emin değilim. ben hep ilk notaya göre çalıyodum sorun çıkmıyodu :)


  • entropik  (16.10.10 16:14:17) 
Şarkının tonu, ilk notası ya da son notası demek doğru değildir; daha çok şarkının ağırlık merkezidir, melodilerin ulaşmak istediği sestir. Hele ki alaturka müzikte olay biraz daha farklı, mesela eser tamamen laminör üzerinde çalınıyorken şarkının tonu mi olabiliyor(ben de çok bilmiyorum alaturka müziği, o nedenle örneklendiremiyorum)


  • johan sebastian  (16.10.10 16:29:40) 
@johan sebastian, işte dediğin gibi sadece kürdi makamında o dediğin olur. şarkı la minörden gider ama mi kürdidir. onun haricinde ilk notası olur hep.?


  • entropik  (16.10.10 16:54:47) 
@entropik, doğrudur kürdide böyle bişey olabilir, dediğim gibi pek bilmiyorum. Ama eserin ilk notası olduğu konusunda size katılamayacağım, tsm ya da thm eserlerinde genelde böyle birşey olabilir, çünkü çok karmaşık armoniler ve düzenlemeler yok (hatta çoğu eser tek bir akor üzerine kurulur) ama böyle bir kural söylememiz zor.
Şimdi youtube'a girip tsm yazdım rastgele bir video açtım (trtde çekilmiş bir tv programıından bir performans çıktı) şarkının ilk notası (vokale kadar dinlemedim, orkestranın girişinden bahsediyorum) karar sesinin majör üçlüsüydü.

  • johan sebastian  (16.10.10 17:28:36) 
iyi de verilen yanıtlardaki ton şarkının tonu değil mi? sizin sorduğunuz insanın ses tonu olmasın? bas,bariton,alto,soprano...


  • grgn  (16.10.10 17:34:41) 
@johan sebastian, vokal bi la ver bakim derdi. verirdim. parçaya girer la dan heh tamam burdan çalın bunu derdi. ilk notayı laya çekip transpoz ederdik ona göre. ki vokal dediğim baya prof herifler yani. çok iyi bilmiyorum ama ben de.

@şakiloniyılbastınagitmişumunakoyum, sen yine adamın tonu neyse ilk akoru o olcak şekilde transpoz et sorun çıkarsa söyle bana :)
  • entropik  (16.10.10 17:45:09) 
genelde ilk akorla ton veriliyor son dönemde fakat böyle bir kaide yok elbette. hele hele ilk notada ton sesi verilir diye birşey hiç olmaz, makam veya ton ne olursa olsun onun yapısına göre, inici-çıkıcı vs gibi gruplandırılır. bu nedenle giriş notasının aynı zamanda karar notası olması her zaman şart değildir.

sorunun cevabına gelirsek; solistin tonu aslında ses aralığına bağlıdır; çatlamadan, boğulmadan hangi sesler arasında gidip gelebiliyorsa ona göre bulabilir.

misal parçanın tonu mi fakat solist o kadar pese inemiyor ve tonum sol diyor. sizin yapacağınız şey parçanın tonunu sol'e transpoze etmek, en basit haliyle mi görülen yerde sol çalmak gibi.
  • the angevil  (16.10.10 17:51:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.