[]

Öğrenci Pasaportu ve Vizeyi Beleşe Getirmek

Merhaba,

Karacahil ve pimpirikli biri olduğumdan her şeyi size sorasım geliyor.

1) Öğrenci pasaportu diye bir şey varmış, harçsızmış. Master öğrencisiyken bu nasıl alınır (tüm adresler e-pasaport sitesine çıktığından tatmin edici bilgi bulamadım), zor olursa uğraşmaya değmez mi, ve 1 yıldan uzun süreyle alınabiliyor mu?

2) Sonraki yurtdışı çıkışlarımda, normal pasaport aldığım zaman eskiden hiç yurtdışına çıkmamış görüneceğim ve çıkmam zorlaşacak. Herkes eski bitmiş pasaportlarını da iliştirirmiş yenisine, öğrenci pasaportunu da böyle "ben 6 yaşından beri" demek için kullanabiliyor muyuz gelecekte?

3) Amerika vizesini de para vermeden alabileceğimi söylediler, doğru mu?

to be continued...

 
1) 1 yıldan uzun süreyle alınamaz. bedava değil, sadece daha ucuz (yarıyarıya gibi)
öğrenci olman bunu alabilmek için yueterli değil, eğitimle ilgili bir nedenle yurtdışına çıkman gerekiyor.. bu pasaportu almak için öğrenci işlerinden bir yazı alman ve o yazıyı pasaportu alacağın yere (emniyet müdürlüğü) götürmen gerekiyor. eğer yurtdışına turizm amacıyla gidiyorsan, o belgeyi genelde okuldan sana vermezler, ama belki verebilirler de, work and travel'ı dil eğitimi olarak kabul eden öğrenci işleri de var, hadi ordan len diyen de.

  • de jure  (07.10.10 11:24:58 ~ 11:25:22) 
harçsız pasaportla ilgili üniversitenin düzenleyeceği bir belge var. onu vergi dairesine onaylatıyorsun ve pasaport başvurusuna bu belgeyle gidip harç masraflarını ödemiyorsun. süresini bilemiyorum ama.


  • cisimi yapiyom popom kuru kaliyo  (07.10.10 11:25:29) 
öğrenci pasaportu diye bir şey yok. sadece normal pasaportu öğrenci olduğun için harçsız alıyorsun. bu durumda 2. sorunda cevaplanmış oluyor. nasıl harçsız alırım diyorsan:

fakulteden alacağın belgeyi dekan imzalıyor sonra onu rektorluge götürüyorsun bir de rektör imzalıyor. sonra o kağıtla gidip defterdarlıktan kısacık bir işlem yapıyorsun ve oradan aldığın belgeyle artık emniyete gidip harçsız olarak pasaport almaya hazırsın. defterdarlığa giderken öğrenci kimlik kartı ve kimlik fotokopisi götür.
süre ise şöyle oluyor. dekanlıktan aldığın kağıtta ne kadar süre ile gideceğine dair bölüm dolduruyorsun. sen oraya ne kadar süre yazarsan defterdarlık sana o kadar sürelik harçsız pasaport verir. ama 2 yıldan fazla harçsız pasaport vermiyorlar. yani 4 de yazsan en fazla 2 yıl alabilirsin. zaten daha fazla kalacaksan da sen 2 yıllık al sonra yurtdışında onu uzattırırsın, elçiliklerimizde bunu yapmak çok kolay ve daha ucuz. bence 2 yıldan da az yazma çünkü o kağıda kazdığın hiçbir şey için okul veya defterdarlık bir kanıt istemiyor. yani sen oraya "amerikaya 2 yıl dil eğitimi için gideceğim" yazarsan kimse sana "hani kanıt" demez, 2 yıl verirler. haydi selametle.
  • hubelehebele  (07.10.10 11:57:13) 
(git:142087 )
uğraşmaya değer neticede harç ödemiceksin o paraylar başka şey yaparsın, gideceğin ülkede mesleğğin yada okuduğun bölümle ilgili bedava girebileceğin seminer fuar bul, onun ismini al giriş kartının kopyasını da dilekçe ile birlikte öğrenci işlerine ver, sorun çıkartmıyorlar, tabi tatlı dille anlatman lazım

  • notinhere  (07.10.10 12:00:01) 
inci.sozlukspot.com

iki saat aradım çıkardım al.
  • birsoru  (07.10.10 12:26:01) 
Artık bir anlamı yok.

Öğrenci pasaportu 1 yıllık veriliyor, uzatma da kaldırıldığı için sonra yenisini almak için tekrar başvuracaksınız. Yani 50 liralık bir cüzdan bedeli ödeyeceksiniz.

10 yıllık e-pasaportun harcı 310 lira, yani yıllık 31 liraya denk geliyor.
  • 386 dx  (07.10.10 17:11:51) 
O öğrenci pasaportu değil.

Gri pasaport olarak geçer. Yurt dışına gidecek olan resmi görevliler içindir ve en önemli özelliği Yeşil Pasaport gibi vize gerektirmez arkadaşlar.
  • eyenilmez  (07.10.10 21:57:48) 
Çiplilerden önce öğrenciler lacivert pasaportu harçsız alabiliyorlarmış. Doktora öğrencileri 3, master 2 yılmış en fazla. Şimdiki durumu bilmiyor giden arkadaş.

Tabii 3 yıllık istiyorum deyince de vermiyorlar hemen, ikna etmek gerekiyor.
  • fadetoreality  (08.10.10 11:02:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.