[]

Kedilerde hayata küsme, depresyon v.s.

ey pisi pisi sevenler;

soru özetle şu: Kediler depresayona,şoka v.s. girer mi? evet ise belirtileri ve tedavisi nasıldır?

cevaplama gönüllüsü arkadaşlar için detay; doğumundan itibaren takip ettiğim 3. kedim olarak edindiğim şuan 4,5 aylık erkek kedimi annesinin firar etmesi sonucu çok erken, daha 4 haftalık iken evaltlık aldım. İlk bir ay sorunsuz baktım bu yavrucağıza ama biraz hareketlenince, patilerine can gelince benden daha çok 2. kedimle vakit geçirmeye ve sanıyorum onu anne olarak benimseyip emmeye başladı. (2. kedim 9 aylık bir dişi bu arada) tabi bu durumdan rahatsız olan 2. kedim daha sonraları yavru kediye her emmeye geldiğinde veya buna yeltendiğinde ciddi bir kaç pençe ile karşılık vermeye başladı. Haliyle bu yavrucağız 2. annesinden de red-di evlatlık olunca son 2 aydır kedilere dair her ne özellik varsa hepsini yitirmiş durumda. ( yumak peşinden koşma,hareketli herşeye saldırma girişimi, tırmanma zıplama gibi ) Şimdilerde tüm gün yatıyor ve uyuyor uyumadığı zamanlarda iri göz bebekleri ile sabit bir noktaya bakakalıyor. durumu ilk farkettiğim zaman yani 2 ay önce her zaman gittiğim veteriner kedinin bir travma sonucu şoka girdiğini itinalı ilgi ve alakayla 1-2 aya düzeleceğini herhangi ilaç almasına gerek olmadığını söyleyip geri yolladı bizi, aradan geçen 2 ayda yavrucağız bir kez açık hava alsın diye çıkardığım bahçede korkudan bir kömürlüğe kaçtı, kömürlükde ne kömürlük araç lastiğinden mangalına kadar enavi çeşit malzeme olan bir yer. Ara ki bulasın, tam 5 gün sonra bir iş dönüşü dairemin önünde paspasda miyavlarken buldum uykusuz geçirdiğim bir kaç gecenin sonunda. Bunun dışında olağan,sıradan gayet sakin 2 ay geçirdik, işten arta kalan zamanımda gösterebildiğim ilgi ve alaka eşliğinde. Mamafih kedide ciddi bir değişiklik olmadı. Bugün başka bir veterinere daha götürdüm belki farklı birşeyler tespit edebilirz umuduyla ama tespitler yine benzer nitelikteydi ilkinde farklı olarak b vitamini takviyesi aldık günde iki kez oral olarak alınacak sıvı şekilde. bir ay sonra ilacı bitince tekar kontrole gideceğiz. Bu zaman zarfında konu ile ilgili tüm görüş, bilgi ve tecrübelerinizi esirgemeyin lütfen.

 
o boş boş baksa da her gün kucağınıza alıp sevin, sevildiğini hissetsin. bebekler için olan konserve mamalardan alıp biraz şımartabilirsiniz. mutlaka kendine ait yatağı olsun. kendi boyutlarinda peluş, tüylü oyuncaklar alın. benim kedim çok depresyonlara girdi çıktı, sevgi bunun ilacı hayvanlarda.


  • kayranin kedisi  (21.09.10 00:41:45) 
lord'um, biberon ile emzirmeyi hiç denemedim beslenmeyle ilgili bir sıkıntımız olmadı gerçi hala daha yok. gayet güzel yemeğini yiyip suyunu içebiliyor istahında da bir eksilme falan yok. arkadaş olayına sıcak bakmıyorum sebebi; ilk yazımda da belirttiğim gibi neredeyse sıfır refleks ile yaşıyor hayvan. diğer kedimin çok sevdiği püsküllü bir oyuncağı burnuna burnuna sürtüyorum sadece gözlerini kapatıyor oyun oynamak gibi en ufak bir niyeti yok. o püsküllü şeyi benim burnuma sürtseler insan halimle sağlam bir çifte atarım herhalde.

@ kayranin kedisi:
sabah çıkmadan, akşamda eve gelir gelmez ilk işim kediyi sevmek oluyor zaten ama hayvancağız sevilirken bile rahatsız hep kulakları geride, kuyruğunu rahatsız bir şekilde sallamakta herhan biri kafasına vuracakmış gibi tedirgin valla şaştım kaldım normal şartlarda hiçsabırlı birideğilimdir hatta çok tez canlıyım ama son 2 aydır bu kediye gösteridiğim sabır beni nirvanaya erdirecek türden.
dur bakalım bu benim sınavım da olabilir.
  • aganta  (21.09.10 14:10:33 ~ 14:14:26) 
sinirsel bir problem olduğundan şüphelenilmiş sanıyorum. o yüzden b vitamini vermişler. duygusal değil de mekanik bir travma sonucu (düşme, çarpma vs) böyle davranıyor olabilir. doğuştan gelen bir problem olabilir. belki ikinci annenin de reddetmesine kadar geçen sürede fark edilmemiş olabilir bu hareketsizliği. depresyon? evet olabilir. ama öncelikle fiziksel bir sıkıntısı olup olmadığının anlaşılması lazım. anne sütü alamamış. bu nokta önemli bence. eğer bir ay sonra devam ederse, bana kalırsa en azından kan-biyokimya değerlerine bakılmalı. çünkü depresif hal genelde bizde olduğu gibi duygusal yıkımlar sonrasında değil, bir hastalığın veya vitamin, mineral eksikliğininin semptomu olarak dikkat çeker kedilerde genellikle. eğer merkezi sinir sistemi veya metabolik ciddi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa(araştırılması gerekir), özenli bakım ve beslemeyle sorunun çözüleceğini düşünüyorum.


  • ben butun cbnce dizilerini izliyorum  (21.03.13 23:04:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.