[]

referandum öncesi ve sonrası

merhabalar!12 eylül 2010 referandum sonrası türkiye'de neler olabilir?mesela evet çıkarsa ya da hayır çıkarsa türkiye'de ne tür değişiklikler olabilir.ya da bu 2011 seçimlerinde neler olabilir?.yardımlarınız için teşekkürler.




 
Hayır çıkarsa kısmen güvenoyu olur. Ama kimseler de bize zindan etmez ülkeyi neden hayır verdiğiniz diye. 12 Eylül'deki Paşalar gibi, bi' Jet filosu icabına bakar falan demez.

Evet çıkarsa, yurt dışına çıkış özgürlüğümüz kısıtlanmaz,Fişlenme ortadan kalkar, YARSAP ve bilimum taraflı hukukçuların sayısı azalır...

Ya ben de birşey sorayım... 12 Eylül dönemindeki suçluları, o darbeyi yapanları yargılayın diyorlar da, sonra da zaman aşımına uğradı diyorlar... E be güzel muhalefet, madem amaç önce onları yargılamaktı, neden 30 yıl bekledin sonra da yargılamanın önünü açan madde çıkınca çıksa da yargılayamazsın zaman aşımı oldu diyorsun. Madem mahkemelerin süper demokrat neden 30 yıl darbecileri yargılamadı?
  • cnky  (08.09.10 15:38:18) 
muhtemelen evet çıkacak, çıkınca da en büyük tartışma 12 eylül tayfasının yargılanıp yargılanamayacağı olacak. herkes kafasına göre birşey söyleyecek. zaman aşımı olur mu olmaz mı tartışmaları patlayacak. tahminim yargılanamayacaklar, hukuğu eğip büküp yine kurtaracaklar kendilerini.


  • quadropol  (08.09.10 15:49:29) 
evet çıkarsa, yargı siyasallaşmaya başlayacak. iktidar partisi kim olursa olsun kendine yakın isimlerin büyük çoğunluğu hem aym'nin hem de hsyk'nın çoğunluğunu sağlayacaktır. bunun dışında göz boyamak amacıyla yapılan 12 eylül maddelerinin hiç bir işe yaramadığını 12 eylülcülerin yargılanmayacağını göreceğiz.

tamamen yargıyı siyallaştırma amacıyla hazırlanan ve göz doldurmak amacıyla başka maddeler de sokulan bir değişiklik paketidir bu.
  • aliscan  (08.09.10 15:52:40) 
Yargı siyasallaştırmak? CHP'nin koalisyon hükümeti döneminde 3ooo kişiyi yargı kanalında işe alıp kendi kadrolarından sonra da "ne yani kendi adamımızı almayacaktık da, MHP'nin adamları mı alcaktık" dedikten sonra, bağımsız yapılan seçimler arasından meclisin ve cumhurbaşkanının 3 kişiden birisini seçmesiyse siyasallaşma. Vay be derim ben o zaman...


  • cnky  (08.09.10 15:56:28) 
tabi chp'nin mecliste bile olmadığı bir dönemde, kendi adamlarını işe alması ilginç tabi.

bugün anayasa değişikliği ile üst yargı birimleri(hsyk ve aym), direkt olarak hükümet çoğunluğuna sahip olacak.
  • aliscan  (08.09.10 15:59:59) 
Hala hükümet çoğunlupundan bahsediyorsunuz. Seçilen 3 aday arasından atama yapılacaktır ne ifade ediyor merak ediyorum. Bu arada CHP'nin iktidarda olmadığı zamanda mı?
Bir laf vardı filmde hatırlar mısınız???


" We all want peace... But not their fucking peace, i want my own peace"
  • cnky  (08.09.10 16:02:57) 
ister chp olsun ister başka parti, yargı organının siyasallaşması, kuvvetler ayrılığının giderek kuvvetler birliğine dönmesi parti bazında düşünülemez. bunun chpsi de kötü akpsi de kötü. burada oy verilmesi gereken yargının siyasallaşmasına evet mi hayır mı demektir.


  • aliscan  (08.09.10 16:04:34) 
Bu arada, 51-49 yada 55-45 çıkınca halkın hepsi istemedi, zorla getirdiler bu anayasa değişikliğini olacak değil mi?
Belli ki 12 eylül 1982 anayasası herkes tarafından kabul edilen,istenen bir anayasaymış...
%91.3 EVET OYU ALARAK geçtiğinin biliyorsunuzdur umarım darbe anayasının... Zorlama falan yok yani :))
  • cnky  (08.09.10 16:06:02) 
şimdi bu anayasa değişikliği bu anayasanın darbe anayasası olma özelliğini değiştirecek mi? bir geçici 15. madde kalkıyor asker sivilde yargılanabiliyor diye darbe anayasası olma özelliği kalkıyor mu yani?


  • aliscan  (08.09.10 16:08:01) 
Peki neden bunu siyasallaşma olarak düşünüyorsun? Şu anda oluşturulmuş ve halihazırda kullanılan sistem bir kast sistemi oluşturularak, kendi içinden kendini seçerek, bir iç sirkülasyon oluşturmak değil midir??? Oy çoğunluğuyla seçilen 3 adaydan biri atanır yeterince demokratik bir yöntem değil midir?


  • cnky  (08.09.10 16:08:03) 
Ama aliscan sen bnm argümanlarımı atlayarak sorularına devam ediyorsun. Ben de cevap vermeye devam edeyim sana yine de... Asıl amaç 2013'de tamamen siyasallıktan uzak, 82 anayasasını baştan yazarak oluşturulacak bir anayasadır.


  • cnky  (08.09.10 16:09:55) 
halihazırda cumhurbaşkanının atadığı aym üyeleri varken, bir de üzerine meclisin üye seçmesi yargıyı siyasallaştırmayı arttırmaktır. kendi aralarından seçip 3 aday meclise göndersin meclis seçsindeki mantık nedir? neden meclis veya c.b seçer bu adayları. yasama yürütme yargının bu kadar iç içe olması demokratik midir.


  • aliscan  (08.09.10 16:31:08) 
Şu andaki üyeler tamamen demoratik yolla mı seçilmiştir? İçlerindeki kast sistemi değil de nedir? 12 üyenin 7'si asil geri kalan 5 üye yedektir. Bunlardan en başta olması gereken Adalet bakanıdır. 3 ü yargıtay 2 danıştaydan seçilmektedir farkındaysan diğer üye ise adalet bakanlığı müsteşarıdır. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmaksa amaç, o medeniyetlerin yargı kademelerini nasıl seçtiğini araştırmanı öneririm.


  • cnky  (08.09.10 16:36:21) 
hukuk mezunu olmayan birisinin aym başkanı olabildiği bir yerde, şu anki sistemin kötülüğü ise değişiklik yapma sebebi, şu anki sistemden daha kötüsünü yapmanın mantıklı bir açıklaması yoktur.


  • aliscan  (08.09.10 16:39:45) 
Yapılacak sistemin kötülüğü Yarsav'ın HSYK'nın tekelinden çıkarılıp, daha demokratik bir sistemle (oy) seçilecek olması mıdır? Zaten HAYIR propagandası yapanların çoğunun da korkusu budur. Geçtim Başbakan'ın darbecidir söylemlerini, 30 yıl boyunca darbecileri yargılamayan yargılamayan, işine geldiği konularda aynı hafta içerisinde iptal kararı çıkartıp, işine gelmezse dosyaları raflarda süründüren bir hukuk anlayışı bana ters. Adli yıl açılışında yapısı değişirse iyi şeyler olmaz diye alttan gizli mesaj veriyorsa AYM başkanı, bu yasamanın yürütme ve yargının birbirine karışmaması mıdır? Çıkıp da yarsav ın demeçleri göz dağı vermeleri güçler ayrılığı ilkesi midir? Hukukçu olmasına gerek yoktur başkanın. Bakanlar kurumlara, başbakanlar bakanlara başkanlık yapar.O zaman cumhurbaşkanının hem hukukcu hem sağlıkçı, hem asker hem tarımcı olması mı gerekmektedir?


  • cnky  (08.09.10 16:48:51) 
anayasa mahkemesi başkanı verilen kararlarda diğer üyeler gibi etkisi varsa tabiki hukukçu olmalıdır. bugün mecliste bir yasa hazırlanırken komisyonlarda bu konunun biilgi kişileri teknik detayları halleder, bu nedenle başbakanın, cumhurbaşkanının hem sağlıkçı hem hukukçu olmasına gerek yoktur. ama anayasa mahkemesi başkanının durumu farklıdır.

sizin demokrasi sisteminiz hsyk ve aym'ye üye seçilirken meclisin rol oynaması cumhurbaşkanının daha fazla üye seçmesi midir? ya da adli savcı ve hakimlerin üye seçerken baskı altında bırakılmayacağının ne garantisi vardır. sonuçta bu değişiklikler ile siyasal yargı biraz daha siyasallaşacaktır.

yargıtay başkanının sözlerinin aynısını yargı alanına giren konularda yasama yürütme organı da yapmaktadır. burada meseele bu sözler değil, yargı alanına yapılan tecavüzdür.
  • aliscan  (08.09.10 16:54:55) 
anayasa gibi ciddi ve karmaşık bir konunun türk halkı gibi bilgi seviyesi vasat veya vasatın altında bir kitleye sunulması sonucunda ne yaşanırsa onu yaşayacağız.

evet diyen ülkenin şeffaflaşacağına, geçmişiyle yüzleşeceğine inanrken hayır diyen bir süre daha ülke bütünlüğü sağladığına inanacak. bu aldanmacalar ardında kapalı kapılar ardındaki planlar işlemeye devam edecek. büyük ihtimalle hedefe bir adım daha yaklaşmış olacaklar.

şahsi görüşüm, ülkenin çivisi çıkmıştır; er ya da geç şarampole yuvarlanılacak sanıyorum. çok üzücü ama hayat bu, sonunda iyilerin kazanamadığı bi yer. iyiden kastım kendi halinde işinde gücünde kimseye hor bakmayan insanlar.

birbirinizi kırmayın, filler tepişiyor, biz eziliyoruz, bunu bilerek hareket edin.

not: hayatı çözmüş 16'lık ergenlere selam ederim. sayınızın fazla olması ne büyük şanssızlık.
  • terp  (08.09.10 17:02:14) 
Baskı altında bırakılması mıdır? Değildir. Peki neden bu kast sisteminden çıkılmasın ki en demokratik yol da salt çoğunluk üzerinden yapılan oylama değil midir? O da güzel.Adam adalet bakanı,Hukuk mezunu ve sen kalkmış, HUKUKÇU OLMAYAN BİRİNİN NE İŞİ VAR O BAŞKANLIKTA diyorsun...
BU KADAR CAHİL VE KÖR ŞEKİLDE GEREKSİZ DÜŞÜNCELERİNİZİ empoze etmeye çalışıyorsunuz...

tr.wikipedia.org
  • cnky  (08.09.10 17:04:09) 
Ah canım terp ah. Senin 16'lık ergen zannettiğin, SAYISI FAZLA biz, ne yazıkki senin umduğun gibi 16'lik dimahlar değil. Mühendislik ve İşletme mezunu çift diplomalı ve master'lı insanlarız. Özür dilerim hayallerini yıktığım için...


  • cnky  (08.09.10 17:06:11) 
mesajlarımı incelerseniz adalet bakanınden değil. anayasasa mahkemesi (aym) başkanı haşim kılıçtan bahsediyorum.


  • aliscan  (08.09.10 17:06:20) 
Bu çok daha açıklıyor o zaman Aliscan değişmesi gerektiğini. Partilerin kapatılmasını savunan, iktisatçı insanların seçilimi şu andaki bahsettiğim kast sisteminin bir cilvesidir bize.


  • cnky  (08.09.10 17:10:37) 
yahu ne alakası var. haşim kılıçı turgut özal seçmişti, yeni anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanı yine anayasa mahkemesi üyesi seçebiliyor. kast sistemi dediğiniz şey değişmiyor. anayasa mahkemesinin üye sayısı artıyor. bunun neresini savunuyorsunuz onu anlamıyorum.


  • aliscan  (08.09.10 17:12:28) 
hayatı çözmüş 16'lık ergen beyinliler demem lazımdı, doğrudur. gerçi sözüm size değildi cnky, geneldi.

ama yine de bir de "Mühendislik ve İşletme mezunu çift diplomalı ve master'lı insanlar" var tabii, ne yazık ki bunların da sayısı çok fazla.
  • terp  (08.09.10 17:20:05) 
1.Daha fazla üye daha fazla görüş -Demokrasi
2.Üye seçiliminde çeşitlilik -Demokrasi
3.Üyelerin seçilen adaylar tarafından atanması -Demokrasi
4... Zaten halkın seçtiği milletvekilleri tarafından kurulan hükümetin ve muhalefetin seçtiği Cumhurbaşkanı'nın tarafından atanması...
Burada yanlış olan nedir?
  • cnky  (08.09.10 17:22:25) 
Böyle olmasına sevinmelisin, tabi 16'lık ergen beyinlerle senin oyun bir değildir belki onu bilemem ;)


  • cnky  (08.09.10 17:23:57) 
1. daha fazla üye daha fazla görüş demişsiniz. o zaman milletvekili sayısını da 1000 yapalım. üye sayısını arttırmak ne zamandan beri demokrasi oluyor?
2. üye seçiliminde çeşitlilik - demokrasi denmiş. hem meclis üye seçiyor hem de c.b. burada nasıl bir çeşitlilik var bunu anlamıyorum.
3. üyelerin seçilen adaylar tarafından atanması. bunu anlamadım galiba danıştay yargıtayda seçilen adaylar arasından atanması demişsiniz. bu zaten böyleydi. bunun doğru bir sistem olduğunu da savunmuyorum.
4... Zaten halkın seçtiği milletvekilleri tarafından kurulan hükümetin ve muhalefetin seçtiği Cumhurbaşkanı'nın tarafından atanması. bunun neresi kötü demişsiniz. işte kötü olan, halkın seçtiği iktidar ve cumhurbaşkanının akp olsun chp olsun fark etmez, kendi siyasi görüşündekileri üst yargı görevine getirmesi böylelikle yargının siyasallaşması olacaktır. yargılar partiler üstüdür, bağımsızdır. halk milletvekilini seçti o da yargı üyesini seçsin anlayışı yanlıştır. halk partilere oy verir, siyasi görüşlere oy verir. oysa yargı bu ikisinden de muaftır, bağımsız olmalıdır.
  • aliscan  (08.09.10 17:27:59) 
benim oyum çobanla bir de, "Mühendislik ve İşletme mezunu çift diplomalı ve master'lı insanlarla" bir mi bilemiyoruz tabii.

yineliyorum: birbirinizi kırmayınız, okumuş olun olmayın fark etmez, önce insan olup birbirinize toleranslı olmanız lazım. insan olmayanlar yüksek mertebelerden yeterince sorun çıkarıyor zaten.
  • terp  (08.09.10 17:31:39) 
Kesinlikle katılıyorum. Mesela insanların fikirlerini ve açıklamalarını 16'lık ergen beyinler diye aşağılamak tartışmaya körükle gitmektir. Umarım hepsini okumuşsundur yazıların. Kimsenin kimseyi kırdığı yok Terp, mantık ve saygı çerçevesinde bir tartışma geçiyor zaten.


  • cnky  (08.09.10 17:34:51) 
yahu ben "genel yazdım lafım size değildi" diyorum hala yazıları okumamdan bahsediyorsunuz. duyuruyu gördüm, şöyle bi göz attım. sonra diğer yazılanlardan bağımsız olarak kendi düşüncelerimi açıkladım. son.


  • terp  (08.09.10 17:51:03) 
şunu hatırlatmak isterim, referandumda oyunuz çobanla bir fakat genel seçimlerde öyle değildir, çünkü değişen demografik yapı falan filan, istanbulda milletvekili olabilmek için -atıyorum- 120000 insan oyu gerekiyorsa tuncelide 80000 oy yetiyor galiba, yani çobanın oyu daha kıymetli olabilir, tunceli de kamer genç seçiliyor o ayrı.
ysk şu referenadumu 60 gün önce yapılmasına izin vereydi oh ne iyi olurdu.

  • hoot  (08.09.10 18:24:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.